Sigara erken menopoza neden olabilir
ABONE OL

Menopozun týpký bebeklik, ergenlik ve yaþlýlýk gibi hayatýn bir dönemi olduðunu söyleyen ÝAÜ VM Medical Park Florya Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Doç. Dr. Cihan Comba, erken menopoza yol açan faktörler hakkýnda uyarýlarda bulundu.

Menopozun âdet kanamasý (mens) ve kesilme, bitme (pause) anlamýndaki iki sözcüðün birleþtirilmesinden oluþan ve kadýnlarýn hayatlarýnda üreme dönemlerinin bittiðini belirten bir sözcük olduðunu söyleyen ÝAÜ VM Medical Park Florya Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Doç. Dr. Cihan Comba, "Menopoz týbbi olarak düzenli adet gören kadýnlarýn bir yýl süreyle adet olmamasý anlamýnda kullanýlýr. Bu tanýmdan yola çýkarsak, aslýnda menopoz tanýsýný doktor deðil hasta koyar. Þu an için menopozu gösteren herhangi bir test ya da görüntüleme yoktur" diye konuþtu.

MENOPOZDA GÖRÜLEBÝLECEK ÞÝKÂYETLER

Menopoz döneminde kadýnlarda görülebilecek þikâyetlere deðinen Doç. Dr. Comba, "Sýcak basmasý ve gece terlemesi, vajinal kuruluk ve cinsel birleþmede rahatsýzlýk, depresyon, seksüel deðiþiklikler, isteksizlik, uykusuzluk, cilt problemleri, saç dökülmesi, idrar kaçýrma gibi þikâyetler ortaya çýkabilir ya da olan þikâyetler artabilir. Bu semptomlara neden olan baþka bir durum olabileceði için tedavi edilmesi gerekebilir" dedi.

ERKEN MENOPOZA GÝRMEK GENETÝKTÝR

Menopoz yaþýnýn genellikle genetik olarak belirlendiðinin altýný çizen Doç. Dr. Comba, bu genetik faktörlerin anne tarafýndan geçtiðini söyledi. "Eðer anneniz, teyzeniz ya da kýz kardeþiniz erken menopoza girmiþse sizin de erken menopoza girmeniz olasýdýr" diyen Doç. Dr. Comba, menopoz yaþýný etkileyen durumlardan birinin de sigara kullanýmý olduðunu söyleyerek "Sigara, erken menopoza neden olabilir. Erken menopoza neden olan baþka bir durum ise cerrahi giriþimlerdir. Herhangi bir nedenle yumurtalýklarý alýnmýþ kadýnlar da menopoza girebilirler" ifadelerini kullandý.

40 YAÞ ÖNCESÝ ERKEN MENOPOZ OLABÝLÝR

Erken menopozun kadýnlarýn 40 yaþýndan önce menopoza girmesi olduðunu ifade eden Doç. Dr. Comba, erken menopoz yaþayan kadýnlarda, kemik saðlýðý ve kalp damar hastalýklarý riskinin arttýðýný söyleyerek, "Erken menopoz kadýnlarýn doðurganlýðýný etkileme potansiyeli olan bir durumdur. Günümüzde anne olma yaþý git gide artmaktadýr. Dolayýsýyla, erken menopoza giren kadýnlar çocuk sahibi olamama durumuyla daha sýk karþýlaþacaklardýr" þeklinde konuþtu.

KADINLAR HAYATI BOYUNCA 500'E YAKIN YUMURTA ÜRETÝR

Kadýnlarýn neden menopoza girdiði konusuna deðinen Doç. Dr. Comba, "Kadýnlarýn üreme organlarýndan biri yumurtalýklardýr. Yumurtalýklar kadýnýn annesinin karnýnda iken oluþur. Anne karnýndaki kýz bebek, yaklaþýk 20 haftalýkken hayatýndaki en fazla yumurta sayýsýna sahiptir. Daha sonra bu sayý sürekli azalýr. Kadýnlar hayatý boyunca 400-500 civarýnda yumurta üretir. Menopozla birlikte yumurtalýklarda üretilen yumurtalar biter. Dolayýsýyla, hormonal dalgalanmalar ortadan kalkar ve adet dönemleri sona erer" açýklamasýnda bulundu.

MENOPOZ DÖNEMÝNDE KEMÝK ERÝMESÝNE KARÞI ÖNLEM ALINMALI

Menopoz sonrasýnda kadýnlarda kalp-damar hastalýklarý, kemik erimesi, vajinal atrofi, zihinsel saðlýk sorunlarý ve seksüel problemler görülebileceðine dikkat çeken Doç. Dr. Comba þu bilgileri paylaþtý:

"Menopoz döneminde özellikle kemik erimesine karþý önlem alýnmalýdýr. Aslýnda bu önlemlere menopoza girmeden 20'li, 30'lu yaþlarýn baþýnda baþlanmalýdýr. Özellikle kalsiyum ve D vitamini alýmýna dikkat edilmelidir. Kalsiyum genellikle süt ve ürünlerinde zengindir. Süt, yoðurt, peynir tüketimi artýrýlmalýdýr. D vitamini takviye edilmeli, gün ýþýðýndan yeteri kadar faydalanýlmalýdýr. Taze sebze ve meyve tüketimi yeteri kadar yapýlmalýdýr. Günlük sývý ihtiyacý su içerek karþýlamalýdýr. Günlük yað ve protein alýmý kontrol edilmeli, kýzarmýþ ve tütsülenmiþ yiyecek tüketimi azaltýlmalýdýr. Menopoza giren kadýnlar için hormon tedavisi seçeneklerden biridir, ancak genellikle 60 yaþýn altýndaki kiþilerde kýsa bir süre kullanýlmasýný tavsiye ediyoruz. Hormon tedavisiyle iliþkili kan pýhtýlarý oluþmasý ve felç gibi saðlýk riskleri vardýr. Bazen menopoz sona erdikten sonra veya belirli týbbi rahatsýzlýklarýnýz varsa hormon tedavisi kullanmanýz önerilmez."

YAÞAM TARZINIZI DEÐÝÞTÝRÝN

Menopoz sonrasý semptomlarý azalttýðý düþünülen bazý ilaçlardan da bahseden Doç. Dr. Comba, "Ruh hali deðiþimleri veya depresyon için antidepresanlar, cinsel iliþki ve vajinal kuruluk ile ilgili aðrýlar için vajinal kremler, sýcak basmalarýný gidermek için Gabapentin içeren ilaçlar ve çoðu zaman semptomlarýnýzý yönetmenize yardýmcý olmak için yaþam tarzý deðiþikliklerini öneriyoruz" ifadelerini kullandý.

KAFEÝN VE ALKOL ALIMI AZALTILABÝLÝR

Yaþam tarzý deðiþiklikleri veya evde yapýlan deðiþikliklerin, menopoz sonrasý semptomlarý hafifletebileceðine dikkat çeken Doç. Dr. Comba, þunlarý söyledi:

"Cinsel iliþkiyi daha zevkli yapmak için su bazlý bir vajinal kayganlaþtýrýcý kullanmak, vajinayý yaðlamak, kuruluk ve aðrýyý azaltmaya yardýmcý olur. Düzenli ve yeterli egzersiz, meditasyon ve diðer rahatlatýcý aktiviteler menopozun depresyon ve diðer þikayetlerine yardýmcý olabilir. Tam tahýllý tahýllar, keten tohumu, nohut ve baklagiller gibi bitki bazlý östrojen kaynaklarý açýsýndan zengin bir diyet ayrýca kafein ve alkol alýmýný azaltmanýn da þikâyetlerin gerilemesine yardýmcý olduðu gösterilmiþtir."