20 yılın siyasi hafızası
ABONE OL

Dünyanın egemen güçlerinin kendine biçtiği rolü oynamak yerine kendi tarihini kendine model alarak gerçek rolünü oynamaya çalışan Türkiye’nin son 20 yılı kitap oldu. Kopernik Yayınevi’nden çıkan Mehmet Erdoğan, Siyasî Hafıza/Eski Türkiye’den Yeni Türkiye’ye (1996-2016) ile Türkiye’nin geniş açılı siyasî fotoğrafını çekerek özgün bir eser halinde kitaplığımıza taşıyor.

Yeni Türkiye’nin inşasına giden yolda neler yaşandı? Küresel aktörlerin yurt içindeki işbirlikçileriyle, genel olarak bölge özel olarak Türkiye için tasarladıkları sosyal ve siyasi mühendislik projeleri nelerdir? Türkiye bağımsızlık yolunda karşılaştığı sarsıcı sosyal, siyasi ve ekonomik buhran ve operasyonlarla nasıl mücadele etti? sorularının cevaplarını bulabileceğiniz kitap, yakın dönem araştırmacıları için değerli bir kaynak.  1996-2016 yıllarını kapsayan siyasî hafıza notlarının merkezinde önemli siyasî/tarihî olaylar ve gelişmeler olmakla birlikte siyaseti dolaylı olarak ilgilendiren, ona arka bahçe ve zemin oluşturan ekonomik olaylar, hukukî davalar, terör ve güvenlik olayları, dış politika olayları, bazı sosyal ve kültürel olaylar; büyük doğal afetler, intiharlar, cinayet ve kazalar ile siyasî ve düşünce hayatımızı etkilemiş önemli şahsiyetlere yer verilmiş kitapta.

FETÖ’nün 15 Temmuz silâhlı darbe girişiminden sonra eski Türkiye’nin defteri fiilen kapandı ve yeni Türkiye’nin defteri açıldı. Eski Türkiye içinde siyasete başlayan ve milletle birlikte yeni Türkiye’nin temellerini atan Recep Tayyip Erdoğan, son 20 yılda tarih sahnesine çıkmış büyük bir liderdir. Bu sebeple siyasî hafıza notlarının başkahramanıdır. Türkiye son 20 yılda çok ağır bedeller ödedi. Aynı bedelleri bir daha ödememeliydi. İşte bunların bir daha unutulmaması için yazar bu notları titiz bir çalışmadan sonra bir araya getirdi. Bu kadar önemli bir dönemin hafızası elbette sadece görüş ve incelemeyle sınırlı kalmamalıydı, edebi ve teknik olarak da titiz bir çalışmayı gerektiriyordu. Bu nedenle yazar Erdoğan, Siyasi Hafıza notlarını kaleme alırken metinlerin ifade birliğine, sayısal verilerin kesin olmasına, alıntı cümlelerin olduğu gibi ve eksiksiz aktarılmasına büyük özen göstermiş. Gazetelerin kullandığı dile teslim olmayan yazar, hukuk, ekonomi ve diplomasi kavramlarına özellikle dikkat etmiş.

Siyasi Hafıza, 28 Haziran 1996 tarihiyle, Necmettin Erbakan’ın başkanlığından Refah Partisi- Doğru Yol Partisi koalisyon hükümetinin kurulmasıyla başlıyor ve bugüne uzanıyor.