Dünya giderek velilerinden mahrum kalıyor
ABONE OL

İsviçreli yazar Rabia Christine Brodbeck, Velayet Aşk Mesleği ile kitaplıktaki kitap sayısını beşe çıkardı. Kitap bir çırpıda okunacak türden bir kitap olmadığı için, sindire sindire okunmayı gerektiriyor. Güçlü takdimlere alışkın olmadığımız için, kitap daha ilk sayfalarında bütün dikkatinizi istiyor. Çok fazla kaynağa atıfta bulunan, alıntılar yapan Brodbeck, tasavvuf araştırmacısı olmakla kalmıyor, yorumları ile velayet, veli, aşk konusunu tamamıyla okurun önüne seriyor. Abdülkadir’i Geylani Hazretleri’nin Sırru’l Esrar eserindeki bir mektuba yer veren yazar vesilesi ile bu kitabı satın aldığımı itiraf etmeliyim.  

Rabia C. Brodbeck, Mevlana’dan imbik imbik süzülen feyiz ile “Yaratan’a karşı olan ilahi vazifelerin en üstününün velayet olduğuna inanıyorum” diyor ve kitabın yazılış amacını şu ifadelerle paylaşıyor bizimle; “Bu kitap, ab-ı hayat hazinesini görünür kılıp okuyucuya onu arama ilhamını vermeye çalışacak.”

VELİLERİN MAKAMI: VELAYET

Tasavvufi kavramlar ve mutasavvıfların bu kavramlar için tanımları, kavramların daha iyi anlaşılması için verilen örnekler ile üzerinde iyi çalışılmış bir kitap Aşk Mesleği.  Veli kime denir, velinin vasıfları nelerdir, İslam’da velilik, âşıklık üzerine çok fazla tanım ve görüş mevcut kitapta. Kadın velayeti, kadın veliler konusu ise dikkate değer. “Hz. Hatice aşkı, Hz. Aişe ilmi, Hz. Fatıma da Peygamber Efendimiz’in (sav) gizli ilahi varlığını temsil eder”  diyen yazar, Hz. Meryem’den, Hz. Asiye’ye kadın velilerle ilgili çarpıcı tespitler yapıyor.

Din, aşk, velayet üçgeninde irdelenen konular arasındaki ilinti de şöyle vurgulanmış;

Dinden bahsettiğimizde aslında aşktan bahsetmiş oluruz. Aşktan bahsettiğimizde Allah’ın velilerinden bahsetmiş oluruz. Velilerden bahsettiğimizde de dinden bahsetmiş oluruz.

Veli kime denir sualinin neredeyse her sayfada cevabını bulmak mümkün. Ancak benim en çok beğendiğim tanım, “Kalbinde Allah aşkından gayrısını taşımayan kişi” oldu. Saf bir kalp ile Hakk’ı sevme, aşkı bir hal değil her dem icra edilen bir meslek gibi görmeye aşk mesleği, demiş Brodbeck. Velilik de aşk da kolay elde edilebilecek haller değil elbette. Kitabın ikinci bölümü biraz da bu konuya yani velayetin nasıl elde edileceği üzerine eğiliyor. İnsan kendinde olmaması gereken, insana yakışmayan vasıfları bildiği ve bunları terk ettiği sürece insan-ı kâmil olamaya daha çok yaklaşıyor. Buradan hareketle, kötü vasıflardan bahsediyor yazar. Mesela hasedin nasıl insandaki iyilikleri yiyip bitirdiğini, şeytani bir vasıf olduğunu “Ebedi Tartışma” başlığı altında okura aktarıyor.

Tasarımı Ravza Kızıltuğ’a ait kapaktaki, Mustafa Parıldar’a ait Müsenna Celi Sülüs “Ya Muiz” hattı, kitaba çok yakışmış. Bilindiği gibi bu esma, Allah izzet ve şeref sahibidir ve dilediğine de izzet verip, şereflendirir anlamını taşıyor. Tasavvuf, velayet ve aşka dair okunması gereken, dolu dolu bir kitap Velayet / Aşk Mesleği.

Velayet Aşk Mesleği

Rabia Christine Brodbeck

Sufi Kitap