Hicaz’ýn tarihine dair çarpýcý bilgi: Yerleþimleri Babil sürgününe kadar gider
ABONE OL
Kopernik Kitap, Mustafa Baþ’ýn Hicaz bölgesinin tarihini ele aldýðý “Hicaz Yahudileri” eserini kitapseverlerin beðenisine sundu.
 
292 sayfadan oluþan kapsamlý eser, Hicaz bölgesinin tarihi, siyasi ve sosyal yapýsý, Yahudiliðin Hicaz’da yayýldýðý yerler, dini uygulamalarý, Yahudiler ile Araplar arasýndaki iliþkileri incelemektedir.
 
Kitaba göre Hicaz bölgesi cennetten sonra Hz. Âdem ile Hz. Havva’nýn yeryüzündeki hayatlarýný birleþtirdikleri coðrafya olmasý itibarýyla insanlýk tarihi açýsýndan önem taþýr. Ayrýca bölge Kur’an’da referans yapýlan Güney Arabistan’dan kuzeye gerçekleþtirilen yaz kýþ seferlerinin uðrak noktasý olmasýnýn yanýnda, Mekke ve Medine gibi önemli dini merkezleri de içine alýr.
 
“HÝCAZ: ÝKÝ ÞEYÝ BÝRBÝRÝNDEN AYIRAN SINIR”
 
“Hicaz, coðrafi bölge olarak Arap Yarýmadasý içerisinde yer almaktadýr. Bu bölgeye Hicaz adýnýn ne zaman verildiði kesin olarak bilinmemekle birlikte, bölgenin Cahiliye Dönemi’nde de bu isimle anýldýðý kaynaklarda yer almaktadýr. Hicaz, sözlükte ‘iki þeyi birbirinden ayýran sýnýr, engel’ anlamýna gelmektedir. Ýsimlendirilmesi ve sýnýrlarý ile ilgili farklý görüþler ileri sürülen Hicaz; Necd ile Tihame veya Necd ile Serad, Þam, Gavr ve Badîye’nin arasýný ayýran bölge olduðundan bu isimle anýlmaktadýr.”
 
“YAHUDÝLERÝN VARLIÐI BABÝL SÜRGÜNÜNE KADAR GÝDER”
 
Ýslam’ýn ortaya çýktýðý dönemlerde Hicaz bölgesinde Yahudilerin varlýðý görülmektedir. Yazara göre bölgedeki Yahudilerin varlýðý binlerce yýl önce gerçekleþen Babil sürgününe kadar gider.
 
“Hicaz bölgesinde birçok Yahudi kolonisi açýk bir þekilde görülmektedir. Bu kolonilerin, Hicaz bölgesine kabileler halinde geldikleri ve Medine, Maknâ, Vâdilkurâ, Fedek, Teymâ, Hayber ve Tebük gibi genellikle sulak olan arazilere yerleþmiþ olduklarý anlaþýlmaktadýr. Bu koloniler, küçük kabileler ve birbirine baðlý saðlam topluluklar halinde Arap Yarýmadasýnda, Akabe Körfezi’ndeki Eyle Limanýndan Umman’a, Medine’den Bahreyn’e kadar yayýlmýþlardýr.”
 
Hicaz bölgesinin tarihi ve Arap-Yahudi iliþkileri üzerine okuma yapmak isteyen okurlar için “Hicaz Yahudileri” eseri yararlý bir kaynak olacaktýr.