Gökkube Yayýnlarý, Ýlyas Karaduman’ýn Mehmet Emin Saraç ile ilgili yaptýðý akademik çalýþmasýný, “Ýlim Geleneðimizin Örnek Þahsiyeti Mehmet Emin Saraç” ismiyle okuyucularla buluþturdu.
225 sayfadan oluþan eser, Türkiye’nin önde gelen Ýslam âlimleri arasýnda yer alan Mehmet Emin Saraç’ýn hayatýný, ilmi ve ahlaki þahsiyetini ele almaktadýr. Yazara göre Mehmet Emin Saraç, Türkiye’de klasik Ýslam mirasýna sahip çýkma gayretinde olan birkaç isimden biridir.
“M. Emin Hocaefendi henüz küçük yaþlarda ailesinin tevcihiyle Ýslâmî ilimlerle tanýþýr. Hocaefendi, Ýslâmî ilimlerin tahsilinin gelenek hâlinde nesilden nesile devam ettiði bir aileye mensuptur. Büyük dedesi Ali Efendi, Batum Kadýsýdýr. Dedesi Üzeyir Efendi ise zâhirî ilimlerin yaný sýra tasavvufî ilimleri de þahsýnda cem etmiþtir.”
OSMANLI MÝRASINI YENÝ NESÝLLERE AKTARDI
Yaþayan son Osmanlý alimi olan Mehmet Emin Saraç, Osmanlý Devleti döneminden kalma mirasýn hem gözetimini hem de yeni nesillere aktarýmý vazifesini üstlenmiþtir. Eser, Mehmet Emin Saraç ile yapýlan röportajlarý da okurlarla buluþturur. Ýþte röportajdan bir kesit:
“Bizim evimiz tam bir Kur’an medresesi idi. Babam teheccüde kalkmanýn bereketiyle soðuk kýþ gecelerinde dahi bütün aile efradýný kaldýrýr, hepimize þefkatle davranýr, o teheccüdünü kýlarken biz abdestlerimizi alýrýz, sonra ders baþlardý. Yazlarý evimizin arkasýndaki bahçede Kur’an okuruz. Ortalýk aydýnlanýrken bizim de gönlümüz aydýnlanýrdý. Seher vakitlerinden güneþ doðuncaya kadar bütün aile Kur’an ile meþgul olurdu. Bir takým maddî sýkýntýlar içinde yaþýyorduk fakat huzurluyduk.”
TÜRKÝYE’NÝN EN ÖNEMLÝ HADÝS ÂLÝMÝ: “BEN HALA TALEBEYÝM”
Ýnsan yaþamýnda ilmin en üst rütbe olduðunu savunan Mehmet Emin Saraç, ilmin feyz ve bereketinin ilim insanýnýn makam, mevki, unvan sevdasýndan vazgeçmesine baðlý olduðuna inanmýþ ve bunun olabileceðini de hayatý ile örneklendirmiþtir. Türkiye’nin en önemli hadis alimi olan Mehmet Emin Saraç, kendisini ilim talibi olarak tavsif etmiþ olup “Ben hala talebeyim.” sözünü sürekli tekrarlamaktadýr.
“M. Emin Saraç Hocaefendi, medreselerde okutulan özellikle tefsir, hadis ve fýkýh alanýndaki pek çok eseri Fatih Camiinde ve diðer camilerde defalarca talebelerine okutmuþ ve onlardan da bu eserleri okutmalarýný istemiþtir. Ýlmin özellikle büyük camilerde halka hâlinde ders usulü ile tedris edilmesine büyük önem vermiþtir.”
Mehmet Emin Saraç’ýn hayatýný ve ilmi çalýþmalarýný dört bölümde inceleyen “Ýlim Geleneðimizin Örnek Þahsiyeti Mehmet Emin Saraç” eseri, Ýslam alimleri hakkýnda araþtýrma yapan okurlar için yararlý bir kaynak olacaktýr.