Ýslam’ýn ilk öðretmenleri
ABONE OL

Çocukken uyanýr uyanmaz mutfaða koþup maarif takviminin bir gün öncesini gösteren yapraðýný koparýr ve önünü arkasýný baþtan sona hevesle okurdum. Yetiþkinlik hayatýma yön verdiklerini sonradan fark ettiðim birçok dini mesel ve kýssa, o günlerde nakþolmuþ olmalý zihnime. Okumayý seven her çocuk gibi, takvim yapraklarýnýn yeri ve hikâyeleri ayrýydý bende. Sinan Yaðmur’un Ravza’nýn Yýldýzlarý ismi altýnda topladýðý sahabe hikâyelerini okurken, bir tatil dönüþü birikmiþ takvim yapraklarýný okumanýn o keyfini yaþar gibi oldum.

Ravza’nýn Yýldýzlarý, eþ zamanlý yayýmlanan üç ciltten oluþuyor. Ýlk kitapta Hz. Ebû Bekir, Hz. Hamza ve Selman-ý Fârisî’den bahseden Yaðmur, ikinci ciltte Hz. Ömer, Hz. Musa’ab b. Umeyr ve Hz. Ebû Zer’in hayatlarýna çaðýrýyor okuru. Üçüncü kitap ise Hz. Osman, Hz. Bilal-i Habeþî ve Hz. Hâlid b. Velid’i konu alýyor. Yazar, her bir sahabenin kiþiliðini yaþanmýþ hadiseler üzerinden anlamamýzý saðlamaya çalýþýyor. Bu dokuz önemli þahsiyeti anlatýrken, her biri için kronolojik bir çizgi takip edilmiþ. Hepsinin çocukluðundan, Ýslamiyet öncesi hallerinden, Ýslam’ý seçmelerinden ve sonrasýndaki hizmetlerinden kesitler sunulmuþ okura.

 

 SADAKAT YENÝDEN

Hz. Ebû Bekir’i okurken dostluðu ve sadakati düþünüyoruz yeniden. Azmi ve merhameti hatýrlýyoruz. Hz. Hamza’ya dair anlatýlan hikâyelerde, Ýslam’ýn ilk komutanýnýn, Çöl Aslaný’nýn hayatýna þahit olurken cesaretin, baðlýlýðýn, doðrudan þaþmamanýn önemini bir kez daha kavrýyoruz. Hz. Ömer, Sinan Yaðmur’un üç ciltlik çalýþmasý içinde en çok üzerinde durduðu isim. Yirmi bir ayrý baþlýk ve yirmi bir ayrý hikâye ile belki de yaþadýðýmýz dönemde en çok hatýrlamamýz gereken faziletleri hatýrlatýyor bize. Ýslam’ýn ilk öðretmeni Mus’ab b. Umeyr, ilk müezzin Bilal-i Habeþî, yalnýzlýk pahasýna dürüstlükten vazgeçmeyen Ebû Zer, sarsýlmaz imanýyla edep ve haya timsali Hz. Osman ve askerî bir deha olarak anýlan Hâlid b. Velid her bir kýssalarýyla okurlarýn yolunu aydýnlatacak.

Ravza’nýn Yýldýzlarý

Sinan Yaðmur

Kapý Yayýnlarý