Kitap için TÜYAP buluşması
ABONE OL

İPEK TANIR

Ülkemizde yayın dünyasının en büyük buluşması olan 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, 200 etkinlik ve yüzlerce imza ile kapılarını kitapseverlere açıyor. TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı ilk kez 1982 yılında 28 yayınevinin katılımıyla okurlara ve yayıncılara ‘merhaba’ dedi. Uzun yıllar Tepebaşı’ndaki fuar merkezinde coşkulu kalabalıkları ağırlayan TÜYAP Kitap Fuarı, 2000 yılında TÜYAP'ın Beylikdüzü'ne taşınmasıyla daha geniş bir alanda yapılmaya başlandı. 2005’ten bu yana uluslararası nitelik kazanan fuar zaman zaman şehir merkezine uzaklığı sebebiyle eleştiri konusu olsa da yayıncılar ve okurlar açısından hâlâ büyük önem taşıyor.

DAR ALANA SIKIŞMIŞ BİR ULUSLARARASI FUAR

1987 yılından bu yana her yıl bir Onur yazarı seçilen fuarda bugüne dek Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nadir Nadi, Turhan Selçuk, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal, Rıfat Ilgaz, Adalet Ağaoğlu, İlhan Selçuk, Peride Celal, Vedat Günyol, Fethi Naci, Servet Tanilli, Şükran Kurdakul, Semih Balcıoğlu, İlhan Berk, Tahsin Yücel, Gülten Akın, Vüsat O. Bener, Doğan Hızlan, Metin And, Füruzan, Cevat Çapan, Doğan Kuban, Ferit Edgü onur konuğu olarak ağırlandı. Türkiye’nin yazın hayatı ve yayın dünyasındaki çok seslilik ve çok renklilik düşünüldüğünde oldukça dar bir çevreyle sınırlı kalan bu seçimler uluslararası ölçekli bir kitap fuarında Türkiye’nin zenginliğini yansıtmaktan oldukça uzak görünüyor. Son yıllarda fuara katılan yayınevlerindeki renklilik bu tek sesliliğin kırılmaya başlandığını gösterse de hem onur konuklarını hem de etkinliklerdeki konu ve konuşmacılar konusunda dengeyi belirleyen kriterlerin değişmesi ve dönüşmesi zaman alacak gibi duruyor.

TÜYAP’ın bugüne dek belirlediği temalar ise Barış ve Kitap, Şiir ve İnsan, Türkçe, İstanbul, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı, Tiyatro, Sinemanın 100. Yılı ve Sinema Edebiyatı, Aşk ve Aşk Edebiyatı, İfade ve Yayınlama Özgürlüğü, Felsefe ve Edebiyat, Yeni Binyılın Eşiğinde Aydınlanma, Küreselleşme, Karikatür ve Gülmece Edebiyatı, Buluşmalar, Kent Kültürü ve İstanbul, Kültür, Sanat ve Edebiyatta Komşuluk, Avrupa’daki Türkiye, Türkiye’deki Avrupa, İstanbul Kitap Fuarı Çeyrek Yüzyılı Geride Bırakıyor, Akdeniz’de Edebiyat, 1968: Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra, Kültürlerarası Diyalogda Çeviri, İstanbul’u Yazmak, Umut: Düş Mü Gerçek Mi ?, Çocukluğum yurdumdur: Çocuk ve Gençlik Edebiyatı…

ONUR KONUĞU HOLLANDA

Bu yıl Uluslararası Salon kapsamında Hollanda’nın onur konuğu olduğu İstanbul Kitap Fuarı’na yurt dışından 40 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarlar katılacak. Hollanda’dan yayınevlerinin katılımıyla düzenlenecek konuk ülke etkinlikleri kapsamında modern Hollanda edebiyatının önemli isimleri fuarın konuğu oluyor. Bunlar arasında Kader Abdollah 17 Kasım Cumartesi, Henk Boom 18 Kasım Pazar günü Ahmet Ümit ile birlikte bir söyleşide okurlarla buluşacak. Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Hollandalı illüstratör Marit Törnqvist de dört gün süresince çocuklara yönelik illüstrasyon atölyeleri gerçekleştirecek.

Fuara yurt dışından katılan çok sayıda yayınevi 17-25 Kasım 2012 tarihleri arasında 10 nolu salonda yer alacak. Bu sene 40 ülkeden yayıncıların katılacağı uluslararası salonda: Almanya, Azerbaycan, Hollanda, Hindistan, İngiltere, İran, İtalya, İspanya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan ve Macaristan’dan yayınevleri bulunuyor. Ayrıca bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers)  bünyesinde ise 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi yer alıyor. Telif Ajansları özel bölümünde ise Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Lübnan’ın önde gelen telif ajansları katılacak.  Ajanslar dört gün süresince yayıncılarla bir araya gelerek profesyonel buluşmalar gerçekleştirecek.

 

ÇOCUKLUĞUN YURDUNDA GÜLTEN DAYIOĞLU

 

Onur yazarının Gülten Dayıoğlu olduğu ve ana temanın “Çocukluğum Yurdumdur-Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” olarak belirlendiği bu yılki İstanbul Kitap Fuarı’nda Gülten Dayıoğlu’nun katılımıyla çocuk edebiyatı üzerine panel ve söyleşiler de düzenlenecek.

Çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerini ağırlayacak olan fuarın konukları arasında Erika Bartos, çocukların sevdiği yazarlardan Korky Paul,  gençlik ve gotik edebiyatın önemli ismi Jasper Kent, farklı kuşakların sevdiği kahraman Red Kit sergisinin küratörü Didier Pasomonik, Hollanda’lı yazar Joke Van Leewuen de var.

Fuarın diğer konukları ise modern İspanyolca edebiyatın önemli isimlerinden Javier Sierra, Macaristan’ın önemli yazarlarından Tibor F. Toht fuarın yazar konuklarından. 32. Uluslar arası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ve Hapisteki yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt’ı “İfade Özgürlüğü” ile ilgili panele katılmak üzere konuk edecek.

 

KUTU:

 

BİR YAŞAMIŞ, BİR YAZMIŞ GÜLTEN DAYIOĞLU

 

31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı yayıncılarla ve okurları buluşturmanın yanı sıra önemli sergilere de ev sahipliği yapıyor. Onur Yazarı Gülten Dayıoğlu’nun yaşamından kesitlerin olduğu “Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu” sergisi üç kuşağın okurlarını Gülten Dayıoğlu’nun 50 yıllık yazın hayatına tanıklık etmeye çağırıyor. Sergi 17- 25 Kasım 2012 tarihleri arasında Üst Kat Fuaye’de ziyaret edilebilecek.

Çizgi roman araştırmacısı Didier Pasomonik’in küratörlüğünde hazırlanan “Red Kit İstanbul’da” sergisi de 17- 25 Kasım 2012 tarihleri arasında Tüyap  Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sergi Red Kit’e ait çizimler, karakterlerin oluşum süreçleri, çizgi roman endüstrisinin gelişimi ve  Red Kit’e ait renkli dünyayı fuara taşıyor. Sergi 5 ve 6 Nolu Salon Geçişi’nde fuar süresi boyunca gezilebilecek.

“FİL GELMİŞ” HOLLANDA ÇOCUK KİTAPLARI RESİMLERİ SERGİSİ

Resimli çocuk kitaplarından derlenmiş illüstrasyonların sunulduğu bu sergi,  Onur Konuğu Hollanda etkinlikleri kapsamında Hollanda Edebiyat Fonu tarafından hazırlanmış. 2010 yılından bu yana dünyayı dolaşan sergi ile Hollanda (resimli) çocuk kitaplarının, tasarımının ve illüstrasyonunun tanıtımı amaçlanıyor. Sergide, dünyanın en çok tanınıp sevilen illüstratörlerinden Dick Bruna ve Kikker kitapları 30 ülkede yayımlanmış Max Velthuijs gibi ustalardan yeteneklerini kanıtlamış genç meslektaşlarına, geniş bir yelpaze okurun ilgisine sunuluyor.