Kopernik Kitap'tan bir ilk daha: 'Xi Jinping Anekdotlar' eseri Türk okuruyla buluþuyor
ABONE OL
Kopernik Kitap, Xi Jinping’in anekdotlarýnýn yer aldýðý “Xi Jinping Anekdotlar” eserini Çin’de düzenlenen özel lansmanla tanýttý. 88 bölümden oluþan eser, Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping’in anekdotlarýndan otobiyografi bölümlerine, Çin’in felsefi ve geleneksel kültüründen günlük yaþama kadar birçok farklý konuya deðiniyor.
 
 
“’HALK, LÝDERLERÝNÝ ÖRNEK ALIR’ SÖZÜ ÇOK ÖNEMLÝDÝR”
 
Yöneten kesimle toplumun kuracaðý iliþkinin önemli olduðunu belirten kitap, “Halk, liderlerini örnek alýr.” sözünün önemli olduðunu vurgular. Kitaba göre lider kadrolarýn yaþam tarzý ve kiþisel davranýþlarý sadece kiþisel olarak onlarla ilgili deðil, çok daha fazlasýyla, partinin halk arasýndaki prestijli ve imajýyla ilgilidir.
 
“Kuzey Song Hanedaný döneminde yaþamýþ olan Si Maguang, gençliðiyle ilgili bir hikâye anlatýlmaktadýr. Kendi motivasyonunu artýrmak için gündüzler yetmeyince geceleri de çalýþmaya baþlamýþ, bütün hayatýný tarih ve politika çalýþmalarýna adamýþtýr. Çin tarihinin en önemli kroniklerinden olan ‘Zi Zhi Tong Jian’ adlý eseri yazmýþtýr.”
 
 
MODERN ÇÝN TARÝHÝNÝN YANSIMASI: 114 KELÝMELÝK KÝTABE
 
Mao Zedong’un “Halkýn Kahramanlarý” kitabesi için yazdýðý 114 kelimelik yazýnýn Çin’in modern tarihinin bir yansýmasý olduðunu belirtir.
 
“1975 yýlýnda Deng Xiaoping, Baþbakan Zhou Enlai’in 4. Halk Kongresi’ndeki raporunu hazýrlamakla görevliydi ve sadece 5000 kelime kullanýlmýþtý. Daha sonra bu konudan bahsederken Deng Xiaoping þunu söylemiþtir: ‘Baþkan Mao, raporu benim hazýrlamamý ve 5000 kelimeden fazla olmamasýný istedi ve ben de bu görevi tamamladým. 5000 kelime zaten yeterli deðil midir?’ (Kötü yazma stilinin üstesinden gelme ve iyi yazý yazma stilini destekleme-Merkez Partiokulu 2010 yýlý Bahar Dönemi açýlýþ konuþmasý, 12 Mayýs 2010)”
 
http://cdn.esmedya.com.tr/Content/Resimler/images/image0(2).jpg
 
XÝ JÝNPÝNG’E GÖRE ÝYÝ ÖÐRETMEN OLMANIN DÖRT ÞARTI
 
Toplumun geliþiminde öðretmenlerin önemli rol oynadýðýný belirten kitap, öðretmenlerin yaptýðý iyi iþlerin geliþtirilmesi gerektiðine dikkat çeker. Xi Jinping’e göre iyi öðretmen olmak için idealist olmaya, ahlaki duyarlýlýða, derin bilgiye ve sevgi dolu bir kalbe ihtiyaç vardýr.
 
“ÝNSAN, BÝLGÝ EKONOMÝSÝNDE ÖMRÜ BOYU ÖÐRENMEYE ZORUNLUDUR”
 
“Çaðýmýzda bilginin güncellenme döngüsü büyük oranda kýsalmýþtýr. Yeni bilgi, durum ve nesneler her an ortaya çýkmaktadýr. Yapýlan araþtýrmaya göre 18. yüzyýldan önce bilgi birikimi yaklaþýk 90 yýlda iki katýna çýkýyordu; 20. yüzyýlda 90’lý yýllardan sonra ise bilgi birikimi her 3-5 yýlda iki katýna çýkmaktadýr. Son 50 yýlda insanlýðýn ürettiði bilgi, 3000 yýlda üretilenden daha fazladýr.
 
Bazýlarýna göre, tarým çaðýnda bir kiþinin birkaç kitap okumasý o kiþiye bir ömür boyu yetebilmekteydi. Endüstriyel ekonomi çaðýnda, bir kiþi onlarca kitap okuyor ve ona bir ömrü yetebiliyordu. Bilgi ekonomisi çaðýnda ise bir insan ömrü boyunca öðrenmek zorundadýr.”
 
Kopernik Kitap’tan çýkan “Xi Jinping Anekdotlar” eseri, hem Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping hem de Çin’in modern ve geleneksel kültürü hakkýnda okuma yapmak isteyenler için yararlý bir kaynak olacaktýr.