''Suç Kimde? Bugün Geçmiþten Ayrý Düþünülemez'' kitabý çýktý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý, Kýbrýs meselesinin geçmiþine ýþýk tutmak amacýyla "Suç Kimde? Bugün Geçmiþten Ayrý Düþünülemez" adlý kitap yayýmladý.

Kitabýn takdim yazýsýný kaleme alan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Kýbrýs meselesini, "uluslararasý iliþkiler alanýnýn belki de en uzun süre müzakere edilen ve çözüme kavuþmayan karmaþýk bir fenomen" þeklinde nitelendirdi.

Erdoðan, "Tarih boyunca çeþitli etnik ve siyasi gerginlikler, jeopolitik çýkarlar ve uluslararasý müdahalelerle þekillenen tarihsel geri planýn belgelendirilerek anlatýlmasý ve Ada'nýn sosyolojik dokusunun anlaþýlmasý, çözüme sunulacak katkýnýn olmazsa olmazýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Özellikle 1960'lý yýllardan itibaren Kýbrýs Adasý'nda yaþanan etnik ve siyasi gerginliklerin bugüne kadar uzanan meselenin temelini oluþturduðunu anýmsatan Erdoðan, Kýbrýs Türk halkýnýn tarih boyunca maruz kaldýðý haksýzlýklar ve saldýrýlarýn, bugünkü sorunlarýn anlaþýlmasý için kritik bir perspektif sunduðuna dikkati çekti.

Ada'da yaþayan Türk ve Rum toplumlarý arasýnda 1960'lý yýllarda baþlayan ve 1963'te yoðunlaþarak Türk toplumunu hedef alan saldýrýlarýn, Türk toplumunun güvenliðini tehlikeye attýðýný belirten Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Elbette Ada'daki Türk varlýðýnýn yok edilmesine yönelik faaliyetler, Ada'nýn stratejik konumu ve Ada üzerinde hakimiyet kurma çabalarýyla yakýndan iliþkilidir ve bunlardan baðýmsýz düþünülemez. Ada'daki Türk toplumuna yönelik katliamlar, Kýbrýs'ýn Yunanistan'a baðlanmasý Enosis hedefiyle birlikte, Kýbrýs'taki Türk toplumunun varlýðýný tehdit eden bir unsur haline gelmiþtir. Bu dönemde, Kýbrýs Türk halký, kendi güvenliði ve varlýðýný koruma mücadelesi vermiþtir.

Etnik bir temizlik planý çerçevesinde Rum saldýrýlarý ve Enosis hedefi, Kýbrýs Türk toplumunun varlýðýný tehdit ederek Türkiye'nin 1974'teki müdahalesini zorunlu kýlmýþtýr. Türkiye, garantörlük hakkýný kullanarak, bütün siyasi ve diplomatik yollarý denedikten sonra Kýbrýs Türk halkýný korumak ve Ada'da barýþý saðlamak amacýyla 20 Temmuz 1974 tarihinde Kýbrýs Barýþ Harekatý'ný gerçekleþtirmiþtir. Bu baðlamda, Kýbrýs meselesini, 20 Temmuz 1974 tarihinde baþlamýþ kabul etmek, bu tarihten çok önce baþlayan sorunlarý, özellikle 1963-1974 arasý yaþanan etnik ve siyasi mücadeleleri, Kýbrýs Türklerine yapýlan zulümleri yok saymak anlamýna gelecektir. Bu durum da gerçeklik baðlamýndan kopartýlmýþ bir meseleye, hakiki ve adil çözümler bulmayý zorlaþtýracaktýr."

- "KIBRIS TÜRKLERÝNÝN YOK SAYILMASINI HAKLI GÖSTERECEK HÝÇBÝR BM GÜVENLÝK KONSEYÝ KARARI BULUNMUYOR"

Kýbrýs meselesinin, sadece 1974 olaylarýna indirgenerek Ada'nýn kadim ve asli unsuru olan Kýbrýs Türklerinin dünyadan koparýlmasýný ve yok sayýlmasýný haklý gösterecek hiçbir Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi kararý bulunmadýðýna iþaret eden Erdoðan, "Hukuku temeli bulunmayan ve tamamen siyasi olan kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasý, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak arzumuzdur. Bu minvalde sürdürülebilir bir barýþ ikliminde Ada gerçeklerine dayanarak eþit iki devletin yan yana ve birlikte yaþamasý idealimi yinelemek istiyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, tarihsel gerçeklerin bir kez daha uluslararasý kamuoyuna sunulmasýna katký saðlayan, Türkiye ve KKTC'nin dezenformasyonla mücadelesinde deðerli bir kaynak niteliði taþýyan kitaba emeði geçenlere þükranlarýný ifade ederek, 20 Temmuz Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýlýnda tüm þehitleri, gazileri ve kahramanlarý yad etti.

- BARIÞ HAREKATI'NA GÝDEN YOLU BELGE VE FOTOÐRAFLARLA RESMEDEN ARÞÝV ESER ÖZELLÝÐÝ TAÞIYOR

Kýbrýs meselesinin unutturulmak istenen geçmiþine ýþýk tutmak amacýyla ilk baskýsý, 1974 yýlýnda Basýn-Yayýn Genel Müdürlüðü tarafýndan Fransýzca yayýmlanan arþiv niteliðindeki kitap, Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan aslýna baðlý kalýnarak Türkçe ve Ýngilizce olarak tekrar hazýrlandý.

Kitap, Kýbrýs meselesinin sadece 1974 olaylarýna indirgenmeye çalýþýlmasý ve Ada'nýn kadim ve asli unsuru olan Kýbrýs Türklerine yaþatýlan zulmün ve derin acýlarýn yok sayýlmasýna karþý, belge ve fotoðraflarla hakikati ortaya koyarak tarihe kayýt düþüyor.

Kýbrýs Barýþ Harekatý öncesinde ve sonrasýnda yaþanan geliþmeleri detaylý bir þekilde ele alan kitap, Ada'da her zaman adil ve eþitlikçi bir çözümden yana olan Türkiye'yi meselenin sebebi olarak gösteren Kýbrýs Rum tarafý propagandasýnýn arkasýndaki gerçeklere, Birleþmiþ Milletler (BM) raporlarýna dünyanýn farklý medya organlarýnda yayýmlanan haber ve yazýlara, döneme þahitlik eden fotoðraflara yer veriyor.

1960'lý yýllardan günümüze kadar uzanan Kýbrýs Adasý'nda yaþanan etnik ve siyasi gerginliklere belgelerle ýþýk tutan ve bugünkü sorunlarýn anlaþýlmasý için geçmiþin tanýklýðýna baþvurmayý öneren kitap, Kýbrýs meselesinin 20 Temmuz 1974 tarihinde baþlamýþ olduðunu iddia eden siyasi söylemin ardýndaki tarihsel gerçekleri deþifre ediyor.

Kýbrýs meselesi baðlamýnda Kýbrýs Türkleri ve Türkiye aleyhine gerçeklik baðlamýndan kopartýlmýþ siyasi yalanlar ve dezenformasyonla mücadeleyi amaçlayan kitap, Türkiye'nin Ada'ya garantörlük haklarýndan kaynaklanan askeri müdahalesinin haklý gerekçelerini ve adým adým Barýþ Harekatý'na giden yolu belge ve fotoðraflarla resmeden bir arþiv eser özelliði taþýyor.