3 çocuk annesi kadýn Ýstanbul'un kalabalýðýndan uzaklaþýp ipek böcekçiliðine baþladý
ABONE OL

Eþi belediyede çalýþan 3 çocuk annesi ev kadýný Sevda Aydýn, hem doða ile iç içe yaþamak hem ufak da olsa aile bütçesine katký amacýyla verdiði karar sonrasý 3 ay önce Söðüt ilçesine baðlý Kayabalý köyünden yaklaþýk 10 dönüm arazi satýn aldý.

Aydýn, Pendik'teki evine yaklaþýk 250 kilometre mesafede aldýklarý bahçede bulunan çiftlik evinde ipek böceði yetiþtirmeye baþladý.

Bursa Koza Tarým Satýþ Kooperatifleri Birliðinin desteði ile aldýðý ipek böceklerini 40-45 gün süren bakýmýn ardýndan yaklaþýk 70 kilograma çýkartan Aydýn, ilk ürünü olan kozalarý yetkililere teslim etti.

Ýkisi üniversitede, biri lisede okuyan çocuklarý ve eþinin de zaman zaman yanýna gelerek destek olduðu Aydýn, kendi ihtiyaçlarý için bahçesinde de sebze yetiþtiriyor.

- HER EVREYÝ GÖRÜNTÜLEYÝP HEYECANINI YAKINLARIYLA PAYLAÞTI

Sevda Aydýn, AA muhabirine, araziyi büyükþehirden bunalýp sadece huzur ve doðal ortam için aldýklarýný, daha sonra tavsiye üzerine ipek böcekçiliðine geçtiðini söyledi.

Ýpek böcekçiliðine sonunu bilmedikleri bir maceraya atýlarak deneme amaçlý baþladýðýný belirten Aydýn, "Hem ibretlik hem meþakkatli hem de çok zevkli bir yolculuktu, benim de kozayla ilk tanýþmamdý. Hiç zorlanmadým. Böceklerin yetiþmesinde her evresini telefonla kayýt altýna alarak yakýnlarýmla paylaþtým." dedi.

Aydýn, ilk tecrübesi olduðu için bazý evrelerde hatalar yaptýðýný ancak süreci baþarýyla tamamladýðýný dile getirdi.

Her evreyi hayranlýkla izlediðini anlatan Aydýn, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Herkese tavsiye ederim, çok zevkli bir iþ. Ýnsanlarýn zevk alarak yapabileceði bir iþ ama tabii yanýmda bir kiþi daha olsaydý daha güzel olurdu. Ben tek yüklendim macerayý. Aile bireyleri ile yapýlýrsa üstesinden gelinemeyecek bir durum yok. Týrtýllarýn dut yapraklarýný yerken çýkardýklarý ses terapi gibi geliyor. Ýlk defa dinledik. Her evresine þahit olduðumuz için bu ibret bize daha farklý bir duygu hissettirdi."

Aydýn, gelecek yýl paket sayýsýný da çoðaltarak koza üretmeye devam edeceðini sözlerine ekledi.

- "BESLEME SÜRECÝNDE BÜTÜN ÜRETÝCÝLERÝMÝZLE ÝLETÝÞÝM HALÝNDEYÝZ"

50 Numaralý Bilecik Koza Tarým Satýþ Kooperatifi Müdürü Ahmet Genç ise Aydýn'ýn heyecanýna ortak olmak istediklerini belirtti.

Ona gereken desteði saðladýklarýný dile getiren Genç, þu ifadeleri kullandý:

"Ýpek böceði verdik ve bir ay boyunca baktýlar. Üretim sonrasý onlar da biz de memnun kaldýk. Ýleriye dönük yapmayý düþündüklerini ifade ettiler. Besleme sürecinde bütün üreticilerimizle iletiþim halindeyiz. Yeni bir aile olduðu için sürekli takip altýnda tuttuk. Köydeki insanlar da koza üretiminde tecrübeli olduklarý için daha avantajlý oldular. Onlarýn da bilgilerinden faydalandýlar. Kendileri için güzel bir tecrübe oldu, gelecek yýllarda daha baþarýlý olacaklardýr."

Genç, Bilecik'te koza üretiminin yüzde 70'inin Ýnhisar ilçesi ve köylerinde yapýldýðý bilgisini verdi.

Yumurtadan çýkan ipek böceði týrtýlýn, sadece dut yapraðý yiyerek her bir kozadan tek parçada uzunluðu 800 ila 1200 metre arasýnda deðiþen iplikler ürettiðini bildiren Genç, "Týp alanýnda ameliyat ipi olarak kullanýlmasýnýn yanýnda çelik yelek ve paraþüt kumaþý üretiminde, uzay sanayisinde, tekstil ve dokuma sektöründe kullanýlan ipek, bilinen en saðlam doðal iplik olma özelliðini taþýyor." diye konuþtu.