Ýlkokulu bitirdikten sonra çalýþmaya baþlayan Zekeriya Coþar (43), çeþitli iþlerde çalýþtý ardýndan Türk yemek kültüründe önemli yere sahip olan simidin üretimine yöneldi.
Simit kafe açarak taþ fýrýnda piþirdiði ürünleri müþterilerine sunan Coþar, kendi markasýyla yurt dýþýna açýlmanýn mutluluðunu yaþýyor. Coþar'ýn kurduðu þirket ülke genelinde 8 þehir ve 44 þubede faaliyet gösterirken, 8 ülkeye de çið ve donmuþ Türk simidi satýyor.
ZKC Grup Yönetim Kurulu Baþkaný Zekeriya Coþar, AA muhabirine, 11 yaþýnda iþ hayatýna girdiðini, 20'li yaþlarda ticarete atýlma fikriyle kendi firmasýný kurduðunu söyledi.
Coþar, 2003'te simit üretimine baþladýðýný belirterek, "Bir marka oluþturma ve ticaret yapma hayalim vardý. Sermayem 'yok' denilebilecek kadar azdý. Bugün için bir akýllý telefon alýnacak parayla bu iþe baþladým. Türkiye'de, özellikle Konya'da olmayan iþler yapmak için araþtýrmalar yaptým. Rabbimin nasip etmesiyle 35 metrekare bir alanda baþlayarak bugünlere geldik." dedi.
Çok sevdiði simitle farklý bir hizmet sunmak için yola çýktýðýný ifade eden Coþar, "Günün her saati sýcak simit satmaya, ayrýca simidi çeþitlendirmeye baþladýk. 'çýtýr simit' dediðimiz, bize has bir reçete. Ne Ýstanbul ne Ankara simidine benziyor, lezzeti de çok farklý. Bunun dýþýnda da dünyada ilk defa biz tereyaðlý simit yaptýk. Özel olarak kendi üretimimiz tereyaðýyla simit yapýyoruz." diye konuþtu.
Coþar, simidi tablalardan maðazalara taþýdýklarýný dile getirerek þunlarý kaydetti:
"Þu anda 2 fabrikada 4 bin metrekare alanda üretim yapýyoruz. Türkiye genelinde 8 ilde 44 maðazamýz var. Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'da kendi maðazamýz var. Onun dýþýnda Ýngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, Ýsveç ve Kanada'ya ihracat yapýyoruz. Görüþmelerimiz devam ediyor. Biz yurt dýþýnda simit satan firmalara, marketlere, maðazalara, simit tedarik ediyoruz. Dünyanýn her tarafýna ürün gönderebilecek durumdayýz. Çið, donuk olarak gönderiyoruz, gittiði yerde sadece piþiriliyor. Tüm dünyayý etkileyen pandemi sürecinden sonra son 6 aydýr hayat normalleþmeye baþladý. Önümüzdeki dönemde, yýlýn üçüncü ve dördüncü çeyreðinde inþallah daha fazla ülkede yer alacaðýz."
Üretimlerinin yüzde 25-30'unu ihraç ettiklerini söyleyen Coþar, bu oraný yüzde 50'ye yükseltmek istediklerini belirtti.
Þirket çalýþanlarýndan olan ve baþtan beri Coþar ile çalýþan Ýbrahim Altýnýþýk da iþin mutfaðýndan geldiðini, Zekeriya Coþar ile fikir birliði yapýp iþi büyüttüklerini anlattý. Altýnýþýk, "Bizim bildiðimiz iþi deðiþtirdik. Gece kalkýp, belirli bir saat satýlan simitçiliði 24 saate çevirdik. Simit vazgeçilmez. Klasik simit lezzetinin çok dýþýna çýkmadýk, aslýný koruyoruz. Katký, kimyasal kullanmýyoruz. Simidin yanýnda yediðimiz zeytini biz içine de koyduk, yediðimiz peyniri içine de koyduk, yediðimiz sucuðu içine de koyduk. Çocuklar, gençler, aileler için bunu þekillendirdik. Tabii dünya deðiþiyor, herkes artýk evinde kahvaltý yapmýyor." dedi.