Arnavutluk'tan Türkiye'ye 1913'te göç eden Demir Ali ve Eyüp Selen kardeþler, 1932 yýlýnda Manyas'ta kendi çiftliklerini kurarak küçük bir imalathanede Manyas peyniri ve yoðurt üretmeye baþladý.
Demir Ali Selen'in oðlu Tuncay Selen'in imalatýný sürdürdüðü çiftlik, torunu Ali Can Selen tarafýndan 1986'da modern bir tesise dönüþtürüldü.
Büyük dedesiyle ayný ismi taþýyan Demir Ali Selen (32), iþletme eðitimi için gittiði ABD'den 10 yýl önce Manyas'a dönme kararý aldý. ABD'deki birçok imkana raðmen dedesinin peynircilik mesleðini sürdürmek isteyen Selen, kardeþi Çelik Selen ile günlük 20 ton süt iþleme kapasitesine sahip iþletmenin baþýna geçti.
Kendilerine ait tarlalardan elde ettikleri yemlerle koyun ve ineklerini besleyen Demir Ali Selen, hayvanlarýndan aldýklarý sütle coðrafi tescilli Manyas kelle peyniri baþta olmak üzere 16 çeþit mamul üretiyor.
3 bin metrekarelik kapalý alan ve çiftliklerde 100 kiþiye istihdam saðlayan Selen, hem geleneksel hem de modern üretim yöntemlerini kullanýlarak imal edilen ürünleri Balýkesir, Bursa ve Ýstanbul'un çeþitli bölgelerindeki satýþ noktalarýnda müþterilerine ulaþtýrýyor.
Demir Ali Selen, AA muhabirine, iþletmelerinde tüm üretim aþamalarýna özen gösterdiklerini söyledi.
Selen, ürünlerinin Türkiye'nin birçok noktasýnda bulunabileceðini anlatarak, "Ektiðimizi biçiyoruz, biçtiðimizi yediriyoruz, yedirdiðimizi ineklerden saðýyoruz ve bu saðdýðýmýz sütlerden inovatif fakat geleneksel reçetelerden sapmadan peynirler üretiyoruz." diye konuþtu.
Üretim aþamasýnda tarým ve hayvancýlýk kýsmýnýn çok ciddi bir iþ olduðunu belirten Selen, þöyle devam etti:
"Süt ve hayvancýlýkla uðraþmak sevmeden yapýlacak iþler deðil. Ben Amerika'dan dönüp bu iþlere devam etmeye çalýþýyorum. Tercihe baktýðýnýzda çok ciddi bir þey var. Bir yanda dünyayý gezmek varken ben Manyas'ta kalýp geleneksel peynir üretmeyi tercih ettim. Bu bir tercih meselesi ama bu benim için çok keyifli ve kendimi þanslý hissettiðim bir iþ. Hedeflerim tamamen sürdürülebilir üretim yapmak. Tarýmdan peynire olan yolculuðun, biyogazla enerjiye de geçiþini saðlamak da istiyorum. Onu da baþarýrsam, o zaman üstüme düþeni yapmýþ olacaðým. Bizden sonrakiler, beþinci, altýncý kuþaklar da üzerine ne ekleyebiliyorlarsa eklesinler."
Demir Ali Selen, kendilerini diðer firmalardan ayýran farklý reçetelerin olduðunu dile getirdi.
Adaþý büyük dedesinden ve babasý Ali Can Selen'den farklý teknikler öðrendiðini belirten Selen, þunlarý kaydetti:
"Mesela nisanda bizim yaptýðýmýz yoðurtlarda biz nisan yaðmurlarýndan elde ettiðimiz mayayý kullanýrýz. Nisan mayasý, bunu belli oranda ekmek yapýmýnda da kullanabilirsiniz. Yani ekþi maya üretimde de kullanabilirsiniz. Yoðurt da mayalayabilirsiniz. Nisan yaðmurundan kastým polen. Çiçeklenme dönemi olduðu için orada polen sayýsý çok fazla ve endemik bitkilerin tozlaþmasý. Sabah erken kalkýlýr, o çiyler toplanýr. Bunlar aslýnda Yörük geleneðidir ayný zamanda. Biz ne yapýyoruz? Türkiye'deki geleneksel üretimlerin reçetelerini topluyoruz. Bizim seyahatlerimiz bu yönde oluyor."