Babaannesinin tarifini kullanan Emine ile oðlu Emre Yüksel'in siyez ununun ekþi mayayla yoðrulmasýyla hazýrladýðý hamurlar, mayalanýp dinlendirildikten sonra özel kaplara alýnarak fýrýnda piþiriliyor.
Fýrýndan çýktýktan sonra da bir gün boyunca dinlenmeye býrakýlan ekmekler, daha sonra kesilip dilimlere ayrýldýktan sonra paketlenerek Türkiye'nin dört bir yanýna ulaþtýrýlýyor.
Uzun süre tok tutmasý, taze kalmasý ve besleyici özellikleriyle tercih edilen ekþi mayalý ekmekler, sade, cevizli, fýndýklý, çekirdekli ve pelemir otlu çeþitleriyle sofralarýn vazgeçilmezleri arasýnda yer alýyor.
Kertendüz köyündeki fýrýný, Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðýndan (KOSGEB) aldýðý destekle kent merkezinde modern iþletmeye dönüþen Emine Yüksel, AA muhabirine, uzun yýllar Viyana'da yaþadýðýný, ekoturizm uzmaný olduðu için köylerde geleneksel tatlar ve ekmekle ilgili çalýþmalar yaptýðýný anlattý.
Oðluyla 2 yýl önce atalarýndan kalan ekþi mayayla ekmek üretmeye baþladýðýný belirten Yüksel, "Ýki yýl önce babadan kalan bir atýl ahýrda baþlayan, sonra kent merkezindeki bir fýrýna dönüþen hikayemiz var." dedi.
KOSGEB'den aldýklarý destekle üretim anlamýnda büyük adýmlar attýklarýný ifade eden Yüksel, "Devletin bize verdiði destekle istediðimiz noktada olduðumuzu görüyoruz. Destek bizim için çok önemli. Sipariþlerimiz olsun, diyetisyenlerimizin son dönemlerde paylaþýmlarý olsun, doktorlarýn bize hastalarýný yönlendirmesi olsun, þu anda hedeflediðimiz noktada olduðumuzu görüyoruz." ifadelerini kullandý.
Emre Yüksel de ekmeðin mayasýnýn yüzyýllar öncesine dayandýðýný belirterek, "Ekmeðimiz çok uzun süre tok tutma özelliðine sahip. Tok tutma özelliði, israfýn da önüne geçiyor." diye konuþtu.
Ekmekleri siyez unuyla yaptýklarýný anlatan Yüksel, ürünün özellikleri hakkýnda þu bilgileri paylaþtý:
"Sadece ekþi maya kullanýyoruz ve içerisine ceviz, fýndýk, çekirdek gibi ürünler koyuyoruz. Ayrýca, yöremizin endemik bitkileri ile pelemir otu gibi ürünler ile kaynak tuzu kullanýyoruz. Ekmeðimiz asla israf olmuyor, buzdolabýnda tutuluyor ve uzun kullanma süresi oluyor. Türkiye'de en çok israf olan ürünün ekmek olduðunu biliyoruz. Veriler günde 6 milyon ekmeðin israf olduðu yönünde. Bu ekmekle israfýn önüne geçilebileceðini düþünüyoruz. Bu, bizim için çok kýymetli."
Yüksel, ekmeðin yapýmýnýn meþakkatli ve uzun sürdüðüne iþaret ederek, "Seri üretimle binlerce ekmek üretmiyoruz. Mayalanmasý, demlenmesi ve piþime uygun hale gelmesi 3 günü alýyor. Büyük emek, özveri ve sabýrla bir ekmek sofraya ulaþýyor." dedi.