Gebze ilçesinde 2019 yýlýnda aldýðý destekle "Nisa Ahþap Oyuncak" þirketini kuran iki çocuk annesi Kahveci, oyuncak sektöründe eþi Sinan Kahveci ile araþtýrmalar yaptý.
Bu doðrultuda çocuklarýn zeka geliþimini artýrýcý, parmak kaslarýný geliþtirici ahþap oyuncak üretimine baþlayan Kahveci'nin ürünleri, ailelerden ve okullardan talep görüyor.
Ýlk ihracatýný Almanya'ya yapan Kahveci, iþ yerini büyüterek bu alanda hem ithalatý azaltmayý hem de ihracat yaparak ülke ekonomisine katký saðlamayý amaçlýyor.
Senem Kahveci, AA muhabirine, uzun yýllar özel sektörde çalýþtýðýný, çocuk sahibi olunca iþ hayatýna ara verdiðini söyledi.
Çocuklarý okul çaðýna gelince eþiyle kendi iþlerini yapmaya karar verdiklerini belirten Kahveci, çocuklarýna aldýklarý ahþap oyuncaklarýn kendilerine fikir verdiðini kaydetti.
Kahveci, eþinin de ahþap alanýnda bilgisi ve yeteneði olduðunu dile getirerek, "Böyle olunca KOSGEB desteklerini araþtýrdýk. KOSGEB'in kursuna baþvurup eðitimine katýldým. Eðitim sonucunda sunum hazýrladýk ve KOSGEB'e sunduk. KOSGEB projemizi beðendi. Oradan olumlu yanýt aldýk ve desteði kazandýk. Onlarýn verdiði destekle makinemizi aldýk. 2019 yýlýnda iþimizi kurduk. Bu þekilde ilk üretime baþladýk. Toplamda 250-300 metrekare bir alanda üretim yapýyoruz." diye konuþtu.
Eþinin imalatta görev aldýðýný aktaran Kahveci, ham ahþap ve kimyasal kullanýlmadan ürettikleri ürünlerin okul ve kreþlerden ilgi gördüðünü anlattý.
Kahveci, dayanýklý ve uygun fiyatla üretim yapmalarýnýn talebi artýrdýðýna iþaret ederek, "Oyuncaklarýmýz çocuklarýn hayal gücüne hitap ediyor. Onu yapýp bozuyor, bu onun analitik düþüncesini geliþtiriyor. Farklý geometrik þekillerde oyuncaklarýmýz var. Oyuncaklar kolay çözülemiyor. Burada çocuðun hem hayal gücü hem el kaslarý hem de dikkat ve koordinasyonu saðlanýyor. Okul çaðýndaki çocuklarda ebeveynlerin en çok karþýlaþtýðý konu, dikkat daðýnýklýðý ve odaklanma problemi. Oyuncaklarýmýz bu anlamda çocuklara destek oluyor. Bu nedenle de talep görüyor." ifadelerini kullandý.
Kahveci, bu sektörde ürünlerin çoðunun ithal olduðunu belirterek, ithal oyuncaklarda kullanýlan ürünlerdeki maddelerin tam bilinemediðini söyledi.
Kendilerinin kimyasal kullanmadan ahþabý iþleyip kanallar oluþturarak montaj yaptýklarýný ifade eden Kahveci, þöyle devam etti:
"Ýçinde civata falan kullanmýyoruz. Çocuðun saðlýðýný tehdit edecek bir þey yok. Güvenilir ürünler olduðu için tercih ediliyor. Almanya'ya ilk ihracatýmýz yaptýk. Almanya'daki ürün gönderdiðimiz kiþiden farklý oyuncak talepleri olmuþ. Ürünlerin kalitesi ve fiyat avantajý onlara cazip gelmiþ. Farklý oyuncaklar için talepte bulundular. Almanya'da müþterimizden, onun Ýsviçre ve Hollanda'dan ayný iþi yapan bir arkadaþlarý ürünler istemiþ. Farklý ülkelerden de talep görmeye baþladýk. Ýþimizi onlarýn isteklerine hitap eder bir noktaya getirmeyi istiyoruz. Sipariþ artarsa farklý makineler alacaðýz. Þu an bu kapasite burada bizi götürüyor ama sipariþ arttýðýnda burasý yetmeyecek. Hedefimiz ihracatý çoðaltmak. Türkiye'de kendimizi kanýtlamak istiyoruz. Küçük bir imalathaneyle bir CNC makinesiyle baþladýk ama neden bir fabrikaya dönüþmeyelim? Adým adým inþallah bu merdivenleri çýkarýz. Ýþimizi büyütmek ve ülkemizin ithalatýný azaltýp ihracat hacmini geniþletmek en çok istediðimiz þeylerden biri, inþallah bu yönde ilerleyeceðiz."
Kahveci, iþlerini ilerletince sosyal sorumluluk projesi yapýp ilçe belediyesiyle de görüþerek down sendromlu çocuklar için bir atölye kurmak istediklerini anlatarak, "Onlarýn hem iþin içinde olmasýný saðlamak hem de onlarýn mutlu olmalarýný saðlamak istiyoruz. Küçük zýmparalar yapýlabilir, montajlar yapýlabilir. Bunu hayata geçirmeyi çok istiyoruz." dedi.