Küresel kriz ve 17-25 Aralık operasyonlarına rağmen 2014 yılında önemli başarılara imza atan hükümetin 2015 yol haritasında önemli reformlar yer alıyor. Ekonomi yönetimi maliye, enerji, çevre, dış ticaret ve ulaştırma gibi farklı alanlarda çok sayıda önemli düzenlemeye imza atacak. Öncelikli olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan dönüşüm programlarının 2015 yılı uygulamaları yakından takip edilecek. Kalkınma Bakanlığı 88.5 milyar liralık kamu yatırımının koordinasyonunu sağlarken, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekibinin önceliği G20 dönem başkanlığı olacak. Bir yıllık süre boyunca Türkiye’de organize edilecek uluslararası toplantıların koordinasyonu yapılacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ajandasındaki öncelik yeni kayıtdışı ile mücadele eylem planı olacak. Meclis’te bekleyen yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nın yasalaşması ile Vergi Usul Kanunu’nun yeniden yazılması da Maliye’nin 2015 öncelikleri arasında yer alıyor.
Ekonomi yönetiminin gündeminde neler var?
-Teşvik Sistemi’nin yeniden gözden geçirilerek etkinliğinin artırılması.
-Petrol, doğalgaz ve kaya gazı üretiminin artırılması ve yeni sahalarda arama yapılması.
-Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara gidişi ve Türkiye’nin enerji terminali olması.
-3. Köprü’nün kısa sürede tamamlanması.
-3. Havalimanı’nın kısa sürede faaliyete geçirilmesi.
-Kanal İstanbul’un inşaatına başlanılarak önemli mesafe alınması.
-İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hız kazanması.
-Gıda fiyatlarındaki artışa yönelik çözüm bulunması.
-İran’a mal ihracatında nakliye sorununun çözüme kavuşması.
-Gümrük kapılarının yenilenmesi ve teknolojik alt yapının güçlendirilmesi.
-Kaçak yakıt ve sigara ile etkin mücadeleye devam edilmesi.
-Kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması.
Liderlerin yeni yılda adresi Türkiye
Ekonomi yönetiminin 2015 yılının tamamındaki öncelikli gündem başlığı 1 Aralık 2014’te devralınan G20 dönem başkanlığı olacak. Türkiye bir yıllık süre boyunca kapsayıcılık, uygulama ve yatırıma ilişkin temel hedefler üzerine çalışacak. 1 yıl sürecek söz konusu tarihi görevle Türkiye, küresel ölçekte işgücü verimliliğini artıracak çalışmalar yaparken, işsizlikle mücadelede KOBİ’lerin sorunlarına özel olarak eğilecek. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yer aldığı G20 Zirvesi kapsamında küresel sorunlar 1 yıl boyunca Türkiye’de konuşulup tartışılacak ve çözüm yolları geliştirilecek. Türkiye’nin başkanlık döneminde öncelik vereceği 11 konu ise şunlardan oluşacak: “Sürdürülebilir ve dengeli büyüme, alt yapı, finansal düzenlemeler, finansal mimari, vergi konuları, enerji, ticaret, istihdam, iklim değişikliğinin finansmanı, kalkınma ve yolsuzlukla mücadele.”
Doğalgazda kritik pazarlık
Elektrik başta olmak üzere özelleştirme süreci de yeni yılda devam edecek. Enerji Bakanlığı’nın önceliği yeni petrol ve doğalgaz arama çalışmaları olurken, Rusya ile doğalgazda yeni güzergah görüşmeleri ve fiyat revizyonu da ön plana çıkacak. İran’la tahkim sürecinin 2015 ‘te sonuçlanması beklenirken, Irak ile de yeni anlaşmalar gündemde.
Kıdem tazminatı masada
Çalışma Bakanlığı’nın önceliği ise kıdem tazminatı fonuna ilişkin yasal düzenleme. 2015 yılında ekonomi yönetiminin hedefi enflasyonu yüzde 6,3, işsizlik oranını yüzde 9,5’e düşürmek, ihracatı 173 milyar dolara çıkarmak. 2015 yılında ise 452 milyar lira bütçe gelir hedefi bulunurken, bütçe açığı ise 21 milyar lira olarak öngörülüyor.
3. Köprü’den geçiş başlayacak
Yeni yılda ekonomi bakanları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın mesaisi oldukça yoğun görünüyor. 3. Köprü’nün 29 Ekim 2015’te açılması öngörülürken 3. havaalanı için de çalışmaların hızlanmasıa bekleniyor. Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin daha fazla şehre götürülmesi için yeni yılda alt yapı yatırımlarının artarak devam etmesi bekleniyor.
‘Lüks’ün vergisi artacak
İthalatın düşürülmesi amacıyla 2015 yılında lüks tüketime vergi getirilirken, ihracatta da yeni stratejiler ortaya konulacak. IŞİD sebebiyle Irak’a fren yapan ihracatın yeniden hızlanması öncelikli hedef olarak ön plana çıkarken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin bir diğer önceliği ise İran ve Rusya ile olan ticaretteki yeni yol haritası olacak. Bu kapsamda söz konusu ülkelere yönelik ihracatın geliştirilmesi için yeni stratejiler ortaya konulacak. İhracatta Afrika açılım süreci yeni yılda hız kazanacak. Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) Türkiye’nin dahil edilmesi olacak. Aksi takdirde Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasını yeniden masaya yatırmak zorunda kalacak.