'Yeþil elmas' olarak tabir edilen enginarýn saymakla bitmeyen faydalarýnýn yaný sýra soyuculuðu da Türkiye'de önemli bir iþ kapsý haline geldi. Az kiþi tarafýndan yapýlabilen bu meslek dolayýsýyla enginar soyucularý sezonda aranan kiþiler arasýna giriyor. Kilometrelerce uzaklýktan gelerek mesleklerini icra eden ve ortalama 3 ay çalýþan enginar soyucularý yaklaþýk olarak gün boyunca enginar soyarak ayda 30, sezonda da 100 bin TL kazanç saðlýyorlar. Bir mühendisten daha fazla kazanç elde eden enginar soyucularý, tek sýkýntýlarýnýn ise ailelerinden uzak kalmak olduðunu belirtti.
Türkiye'de enginar soyuculuðunu yapabilen çok fazla kiþinin olmadýðýný belirten Kenan Taþ, "Ankara'nýn Güdül ilçesi kýrsal Karacaören Mahallesi'nden bu iþ için 3 kiþi özel olarak geldik ve bu iþte biz bir markayýz. Türkiye'de bizim bu yatýðýmýz iþi yapabilen en fazla 200 kiþi çýkar. Ama bu enginarý bizden daha düzgün soyabilen de yok. Eðitimini babadan aldým. Sezonda geliyoruz, sezon bitince de gidiyoruz. Dýþarýdan görüldüðü gibi kolay bir iþ deðil ve herkes yapamaz. Býçaklarýnýzýn keskin olmasý gerekiyor, devamlý pür dikkat istiyor. Dikkatinizi elinizdeki býçaða vermeniz lazým ki hem istenmeyen bir kaza yaþanmasýn hem de enginarý istenilen þekilde soyabilin. Enginarýn tanesini 70 kuruþtan soyuyoruz ve günde bin, bin 500 adet arasýnda çanak çýkarýyoruz" dedi.
Enginarlarýn farklý boyutlarda olduðunu ve soyarken hepsinin ortalama olarak ayný boya gelmesi için özenle kesim yaptýklarýný belirten Seçkin Çetinkaya, "Bana da bu mesleði amcam öðretti. Ýlk baþta enginarý elime aldýðýmda bunu yapabilmek için bir ay kadar uðraþtým. Ondan sonra 'ölsem kesinlikle yapamam' diyerek býçaðý býraktým. Sonrasýnda yeniden baþladým azmettim ve baþardým. Burada marifet enginarý çevirebilmek ve býçaðý keskin yapabilmek. Baþka türlü bu enginarý soyabilme imkanýnýnýz yok. Bu iþte el emeði çok fazla. Bu iþi ilk baþlatan Ankaralýlar olarak biziz. Bu meslek atadan geliyor. Bu iþ hem bilek gücü gerektirdiði hem de yorucu olduðu için en ideali erkeklerin yapmasýdýr. Kadýnlardan da yapabilenler elbette var hatta bazýlarý bizden daha fazla soyuyorlar. Her enginar ayný olmuyor, ebatlarý farklý oluyor. Bunlarý el emeði ile soyarken düzeltiyoruz. Hepsini ayný ayarda yapmaya çalýþýyoruz" diye konuþtu.
Mesleðin baðýmlýlýk yaptýðýný ve bir kere baþlayanýn bir daha býrakamadýðýný iddia eden Emre Taþ da rakiplerini yarýþmaya davet ederek þunlarý aktardý:
"Aþaðý yukarý 90 gün enginar soyuyoruz. Geçen sene 120 gün boyunca bu iþi yaptým. Bu iþe elin bir kere deðdiði zaman býrakamýyorsun, baðýmlýlýk yapýyor. Ben normalde manav þefiyim ve 8 bin TL'lik maaþý býrakýp buraya geldim. Burada sezonluk 100-150 bin TL civarýnda kazanç saðlýyorum."