Eþi Bursalý, kendisi Ýzmit Akmeþeli olan 3 çocuk annesi Gergerlioðlu, Anadolu Üniversitesi Ýþletme Bölümünden mezun olduktan sonra tarým teknikerliði eðitimi aldý.
Gergerlioðlu, 4 yýl önce kent merkezine 40 kilometre mesafedeki kýrsal Akmeþe Güvercinlik Mahallesi'nde ailesine ait 4 dönüm arsada lavanta yetiþtiriciliðine baþladý.
Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn "Genç Çiftçi" projesi kapsamýnda aldýðý hibe desteðiyle tarlasýný 7 dönüme çýkaran Gergerlioðlu, yetiþtirdiði lavantadan çeþitli ürünler elde etmenin yaný sýra tarlayý lavanta çiçeklerinin hasat öncesi sunduðu görsel þölene tanýklýk etmek isteyenlerin hizmetine sunuyor.
Gergerlioðlu, lavantadan yapýlan çiçek buketi, yað, kurabiye, mum, çay, hidrosol (özsu) gibi ürünleri hem internet üzerinden hem de doðrudan satýþ þeklinde tüketicilerle buluþturuyor.
Bahçesinde yabani otla mücadele ve çapalama çalýþmasýna baþlayan Gergerlioðlu, lavantanýn çiçek açmasýyla tarlanýn mor renge bürüneceði günü sabýrsýzlýkla bekliyor.
Sümeyye Gergerlioðlu, AA muhabirine, lavanta bahçesi kurmadan önce "balkonda çiçek yetiþtirecek kadar" bilgi sahibi olduðunu belirterek, tarým teknikerliði eðitimi alarak ailesine ait atýl araziyi deðerlendirmek için lavanta yetiþtirmeye karar verdiðini söyledi.
Her zaman toprakla ilgili bir iþ yapmak istediðini dile getiren Gergerlioðlu, þunlarý anlattý:
"Araþtýrmalarým sonucu, yetiþtirmek istediðim bitkinin lavanta olduðuna emin oldum ve lavanta ektim. Bu iþe baþladýðýmda 'Genç Çiftçi' desteðinden haberim yoktu. 'Daha uygun fide bulabilir miyim?' diye arayýþa girdiðimde bu projeden haberdar oldum. Destekle fidelerimi aldým, bahçemin etrafýný kapatabildim. Ailem köy kökenli olduðu için toprakla baðým hiç kopmamýþtý. Ne kadar eðitim alýrsanýz alýn bazý þeyler iþin içine girmeden öðrenilmiyor. Lavanta da öyle oldu. Devlet desteðini alýnca karþýlýðýný vermek, heba etmemek adýna çok çalýþtýk."
Gergerlioðlu, lavanta yetiþtiriciliðinin inceliklerine deðinerek, þöyle devam etti:
"Lavanta, beþinci sýnýf toprak dediðimiz, sarý, hiçbir þeyin yetiþmediði topraklarý çok seven bir bitki. Oralarýn deðerlendirilmesi için daha iyi bir bitki. Lavanta bir vitrin, kendisini çok iyi tanýtan bir bitki. Ýnsanlar buraya geldiðinde ölmez çiçeðini de ýtýrý da görecekler. Bu açýdan lavantayý týbbi aromatik bitkilerin bir vitrini olarak görüyorum. Turizm açýsýndan da bir deðer. Bu açýdan bakýlýrsa Ýç Anadolu'dan ya da diðer bölgelerden çok daha þanslýyýz çünkü Ýstanbul, Bursa yaný baþýmýzda. Bu açýdan da büyük bir boþluðu doldurduðumuzu düþünüyorum. O kadar bakir bir alanda yapýyorum ki çevremde tarým dahi yapýlmýyor. Bu durumu organik belgesi alarak belgelemek durumundaydýk ve müracaatlarý yaptýk, süreç baþladý."
Tarlasýnda yetiþtirdiði lavantadan çiçek buketi yaptýðýný, yað, kurabiye, mum, çay, hidrosol (özsu) gibi ürünler elde ettiðini aktaran Gergerlioðlu, bunlarý isteyenlerin hizmetine sunduðunu anlattý.
Gergerlioðlu, bahçenin haziran ayý sonundan itibaren yeþilden mor renge dönmeye baþlayacaðýný belirterek, "Aralardaki otlar biçilip, lavantalarýn dibindeki otlar elle temizlenecek. Bahçede hiçbir þekilde kimyasal kullanmýyoruz. Ot ilacý, zehir, hiçbir þekilde bahçeye girmiyor. Tamamen el gücü ve basit aletlerin yardýmýyla bahçeyi temiz tutuyoruz, ondan sonra çiçekleri bekliyoruz. Aðustos ayýndaki hasat dönemine kadar da özel günlerini mor lavanta bahçesinde kayýt altýna almak isteyen ziyaretçilere hizmet edeceðiz." ifadelerini kullandý.
Üretici olmak isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Gergerlioðu, "Genç ya da yaþlý, topraða ilgi artmýþ durumda. 'Þu iþi yaparsanýz þu kadar para kazanýrsýnýz.' sözlerine çok inanmasýnlar. Bu iþe çok seviyorlarsa girsinler. Toprak çok baþka bir þey. Gerçekten kararlýysanýz sevdiðiniz bitkiyi bulun, ona güvenin. Onu iþlemek, ondan istifade etmek sizin elinizde." diye konuþtu.