Vize ilçesinin Müsellim köyünde yaþayan 24 yaþýndaki Furkan Çalýþkan'ýn meraký, arýcýlýkla uðraþan komþularýna heves ederek küçük yaþta baþladý.
Çalýþkan, dedesinin 10 yaþýnda armaðan ettiði tek kovanla hobi olarak baþladýðý arýcýlýðý yýllar boyu kovan sayýsýný artýrarak devam ettirdi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Teknikerliði Bölümünden mezun olan Çalýþkan, geçen yýl itibarýyla 14 yýllýk süreçte 50 kovana ulaþtý. Çalýþkan, geçen yýl Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn "Kýrsal Kalkýnmada Uzman Eller Projesi"ne baþvurdu.
Destekle kovan sayýsýný 300'ü arýlý 500'e çýkaran Çalýþkan, iþini büyütmek için çalýþmalarýný sürdürüyor.
Çalýþkan, AA muhabirine, devlet desteðinin sadece kovanla sýnýrlý kalmadýðýný pek çok ekipman da edindiðini anlattý.
"Bu proje, bu destek beni 10 yýl ileri atlatmýþ oldu." diyen Çalýþkan, devletin kýrsal üretimlerde pek çok desteði olduðunu hatýrlattý.
Destekten önce yýlda 750 kilogram bal üretirken þu anda yýllýk 4 ila 5 tona çýktýðýný ifade eden Çalýþkan, "100 kilogram kadar da polen üretiyorum. 20 kilogram kadar da propolis üretimim var. Bu yýl inþallah arý zehri eðitimi de alýp onu üreteceðiz. Bir kovandan yaklaþýk 25-30 kilogram bal alabiliyoruz, bu bölgede bizim için her þeyden, paradan çok önemli olan kovaný açtýðýmýzda balý yapmýþ olmasý bizim için güzel bir þey." diye konuþtu.
Çalýþkan bal üreterek ülke ekonomisine katký saðladýðýný bundan mutlu olduðunu kaydetti.