Ýki kýz kardeþ devlet desteðiyle kendi iþlerini kurdu
ABONE OL

Uzun yýllar tekstil atölyesinde çalýþan Zahide (40) ve kardeþi Asiye Erenkaya (32), memleketlerine yatýrým yapma kararý aldý.

Çeyiz için biriktirdikleri para yetersiz kalýnca Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðýna (KOSGEB) baþvuran kardeþler, verilen eðitimle giriþimcilik belgesi almaya hak kazandý.

Projeleri kabul edilip, KOBÝ desteði alan iki kardeþ bir ay önce Siirt'te tekstil atölyesi kurdu.

23'ü kadýn 30 kiþiye istihdam saðlayan atölyelerinde fason üretim yapan Erenkaya kardeþler, geleceðe dair hedeflerini de büyüttü.

- "GÜCÜMÜZÜ BÝRLEÞTÝRDÝK, HAYALÝMÝZÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝK"

Zahide Erenkaya, AA muhabirine, küçüklükten bu yana kardeþiyle kendi iþlerine kurmayý hayal ettiklerini, bunu da memleketlerinde gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Yaklaþýk 16 yýl tekstil sektöründe çalýþtýklarýný ifade eden Erenkaya, "Devletimize baþvurduk ve KOSGEB desteðiyle atölyeyi açtýk. Allah devletimize zeval vermesin, her türlü imkaný bize saðladýlar. Kardeþimle gücümüzü birleþtirdik, hayalimizi gerçekleþtirdik. Devletimiz her zaman yanýmýzda oldu. Atölyede þu an 30 kiþi çalýþýyor. Ýstihdamý 70 personele çýkarmayý planlýyoruz, ihracata baþlamak istiyoruz." dedi.

Erenkaya, yakýnlarýnýn desteklememesine raðmen atölyeyi kurmayý baþardýklarýný dile getirerek, "16 sene baþarmýþým bunu da baþarýrým diye düþündüm. Neden insanlara faydam dokunmasýn diye düþündüm. Ailem baþta karþý çýktý. Bunu kanýtladým, inþallah daha da iyi olacak. Kadýn istedi mi yapamayacaðý bir þey yok. KOSGEB yetkililerine teþekkür ediyoruz." diye konuþtu.

- "ABLA KARDEÞ PERSONELE ÝLHAM KAYNAÐI OLDUK"

Asiye Erenkaya da hayallerini gerçekleþtirmekten ve memleketlerine yatýrým yapmaktan mutluluk duyduðunu, ileride iþlerini daha da büyütmeyi hedeflediklerini belirtti.

Abla kardeþ uzun yýllar tekstil sektöründe hizmet verdiklerini anýmsatan Erenkaya, "Atölyede çalýþan personele ilham kaynaðý olduk. Ýnanan ve azim gösteren herkes baþarabilir. Çalýþanlar da hep çevremizden iþsiz insanlar. Biz de çalýþarak iþ deneyimi ve ustalýk becerisi kazandýk." dedi.

Üniversitede tekstil bölümünde öðrenimini tamamlayan ve atölyede iþe kavuþan Dilan Talat, bu atölyede çalýþmaktan duyduðu memnuniyeti belirterek, iþverenin kadýn olmasýnýn ileride iþ kurmak için kendilerine özgüven saðladýðýný aktardý.

- KOSGEB 160 BÝN LÝRA DESTEK SAÐLADI

KOSGEB Siirt Ýl Müdürü Ömer Erkýlýç, giriþimci kardeþlere gereken her türlü desteðin verildiðini söyledi.

Ýþ fikri olan ve iþ yeri kurmak isteyenleri KOSGEB'e beklediklerini dile getiren Erkýlýç, "Giriþimci kardeþler daha önce bu iþin her aþamasýnda yer almýþlar. Öz sermaye biriktirip bize baþvurdular. Biz de baþarýlý olacaklarýný düþünerek, kendilerine yol gösterdik. Ýlk baþta e-devlet üzerinden giriþimcilik eðitimi almalarýný saðladýk. Ýþ yeri kurup 30 kiþiye istihdam saðladýklarý için kendilerine 100 bin lira makine tesisat desteði, 50 bin lira performans ve 10 bin lira da kuruluþ desteði verdik." diye konuþtu.