Ekonomik geliþmelerin sektöre etkisinin analizi, rekabet konumunun deðerlendirilmesi gibi verilerle þirketlerin sað kolu gibi çalýþan finans uzmanlarý iþletme yaþamýnda geliþimi, zor noktalardan çýkýþý hedefliyor.
Þirketlerle yaptýðý çalýþmalarda, iþletmelerin bugünkü durumuyla, belirlenen hedefler arasýndaki boþluðun sebebini araþtýran, projeler geliþtiren Finans Koçu Yýldýrým Turan, derin analiz sürecini hayata geçirdi. Kurduðu "Modern Finans" oluþumuyla iþletmelerin röntgenini çeken uzman, "Ýþletmeler borç konusunda tek kaynaða baðýmlýlýðý azaltmak için farklý finansman imkanlarýný araþtýrmalý" görüþün savunuyor. "Þirketler, geliþmek için deðiþmek zorunda. Parasal sorunlarýn çözümünde kötü yönetilen bir þirketin saðlam durma þansý olamýyor. Hiç bir hazýrlýðý olmayan bir kuruluþta toparlanmaya çalýþmak ise çok uzun zaman alýyor. Bu süreci profesyonelce yönetmeli" diyor.
ÞÝRKETLER KLASÝK YÖNTEMLERÝ AÞMALI
Yönetim, para idaresi, satýþ-pazarlama gibi konularda zorluk yaþayan þirketlere çözüm senaryolarý hazýrlayan Modern Finans, farklý açýlýmlar saðlayarak, eksik noktalarý gidermede destek saðlýyor. "Ýþ sahipleri yeni fikirleri hayata geçirmekte ketum davranmamalý. Þirketler klasik yönteme ve sisteme takýlýp kalmamalýdýr" yorumunu yapan Yýldýrým Turan, iþletmelerin yönetimde yaþayacaðý sorunlarý önceden belirlemek üzere "erken teþhis" sistemini devreye sokuyor. Finansal Check-Up yöntemiyle zor dönem geçiren veya riskleri önceden farkeden,
þirketlere çözüm senaryolarý hazýrlýyor.
"Rekabetin hýzla arttýðý iþ aleminde varolabilmek sadece teknolojik deðiþikliklere uyum saðlayarak olmaz. Çaðýn gerektirdigi Yönetsel maharetlere de sahip olmak þart" açýklamasýný yapan Finans Koçu, "Kurumsal Dönüþüm"ün bir çok þirketin acil gereksinimi olduðunu savunuyor. Modern Finans, performansý düþük, veya borç ödeme sorunu olan þirketlere bu kapsamda yeni finans planýna uygun olarak "yeniden borç yapýlandýrmasý" projeleri üretiyor.
FÝNANSAL YAPIYI SORGULAMAK
"Ýþletme yönetiminin stratejik çalýþma yapacak, yönetsel kararlar verecek ve en iyi performans alacak þekilde donatýlmasý gerekir. Zorlu rekabet koþullarýna uygun saðlýklý bir finansal yapý için her açýdan sorgulama yapýlmasý ihtiyacý özellikle bugünlerde daha fazla. Finansal Check-Up'la sorunlarý akýlcý olarak ortaya çýkarýlmalý" diyor. Nakit çevirme süresinin uzamasýnýn iþletme sahiplerini zorladýðýný belirtiyor ve þunlarý söylüyor: "Tahsilat yapýlamayýnca iþletmeler doðal olarak durma noktasýna geliyor. Hem müþterileri kaybetmemek hem de alacaklarý tahsil edememe ikilemiyle 'býçak sýrtý'nda duruyorlar. Oysa para piyasalarýnda meydana gelebilecek deðiþimler önceden öngörülebilir ve buna göre yeni planlar oluþturulabilir."
Finans Koçu'na göre, piyasa þartlarý ne olursa olsun giriþimcilerin iþine sahip çýkmasý ve onu kaybetmemek için ellerinden geleni yapmasý gerekiyor. Ýþletme nasýl bir görüntüde, yapýda, iþleyiþte ve kârlýlýkta olmalý? Bu sorularýn doðru yanýtý için önce ayný saðlýkta yapýldýðý gibi derin analiz gerekli. Ve bir akýl hocasý."
YURTDIÞI KAYNAKLI HÝBE KREDÝLER
Bir finans koçundan destek almak yýllar sonra pek çok hatalar yapýp sorunlarla baþ edemez hale gelmenin önünü kesiyor.. Modern Finans'ýn Kurucusu bu konuda þunlarýn altýný çiziyor: "Baþtan riskleri belirlemeye, eksikleri gidermeye, yardým almaya açýk olan iþ sahipleri en iyi yönetsel kararlar verecek konuma geldiklerinde þirketin önünü hiçbir durum kesemez. Borçlarýn finanse edilmemesi veya yatýrým sonrasýnda yeterli kar elde edilememesi birçok iþletmenin kabusu. Borç faiz yükü iþletmenin saðlýklý bir þekilde yönetilmesini engelliyor.. Bu durumda kýsa vadeli kredilerin yeniden yapýlandýrýlarak, orta ya da uzun vadeye yayýlmasý nefes aldýrýr." Turan bu konuda detaylý bir kredi planlarý hazýrlýyor ve gerektiðinde yurtdýþý kaynaklý hibe krediler buluyor. Uygun þartlarda finansman saðlanmasýna aracýlýk ediyor.
UZUN ÖMÜRLÜ ÞÝRKET
Kendi iþini kurmayý düþünen giriþimcilere de yol gösteren kurum, bu konuda þu uyarýlarý yapýyor; "Kendi þirketini oluþturmak isteyen binlerce insan var. Bunlarýn 4'te üçü 'Küresel ekonomide belirsizlik varken yatýrým yapmak mý, ama nasýl' sorusuyla adým atamýyor. Sermayeye ihtiyacý olanlar bu fikrin uzaðýnda kalýyor. Diyelim para temin edildi ve cesur bir giriþimci kiþilik söz konusu. Ýþte burada rehberlik gerekli. Þirketin gireceði sektörün eksi ve artýlarýnýn gerçekçi okumasý yapýlmadan ilgili sektöre para aktarmak kumar oynamaktan öteye gitmez. Þirketin uzun ömürlü olmasýna yönelik deðiþim-dönüþüm, geliþme-büyüme stratejileri geliþtirilmeli."
Kaynak:Akþam