Kadýnlar elleriyle üretiyor, aile bütçelerine katký saðlýyor
ABONE OL

Defne ilçesinde 8 yýl önce kooperatif altýnda birleþen ve 7 kiþiyle baþladýklarý üretim çalýþmalarýnda sayýlarý 34'e ulaþan kadýnlar, ilçenin kýrsal mahallelerinde bulunan meyve bahçelerinde satýlamayan portakallarýn ekonomiye kazandýrýlmasý için kollarý sývadý.

Dört yýl önce baþlayan çalýþmalar kapsamýnda kadýnlarýn bahçelerden özenle topladýðý portakallar, Defne Kadýn Kooperatifine getiriliyor.

Burada yýkanýp kesilen portakallar, 12 saat boyunca 200 derecelik fýrýnlarda kurutulmaya býrakýlýyor.

Daha sonra bir gün boyunca soðuk hava deposunda bekletilen portakal dilimleri iyice kuruduktan sonra paketlenerek satýþa sunuluyor.

Kadýnlarýn el emeðiyle yaptýðý kuru portakal dilimleri internet üzerinden Ýstanbul baþta olmak üzere, Türkiye'nin çeþitli illerine gönderiliyor.

Kooperatifleþerek portakal kurusu yapan kadýnlarýn hedefi, yurt dýþýna da ürünlerini satmak.

Bugüne kadar 10 ton üretim kapasitesine ulaþan kadýnlar, bu yýlýn ilk 5 ayýnda da 2 tonu aþkýn portakal kurusu üretti.

- "YURT DIÞINA AÇILMAYI HEDEFLÝYORUZ"

Defne Kadýn Kooperatifi Baþkaný Nesrin Deli, AA muhabirine, çöpe gidecek durumdaki portakallarýn deðerlendirilmesi üzerine çalýþma baþlattýklarýný söyledi.

Hatay'ýn önemli tarým kenti olduðuna dikkati çeken Deli, ürün çeþitliliði ve farkýndalýk oluþturacak bir üretim yapýlmasý adýna portakal kurusu üretmeye karar verdiklerini belirtti.

Kýrsal kesimlerdeki meyve bahçelerinde bulunan portakallarýn ekonomiye kazandýrýlmasý için çalýþma baþlattýklarýný anýmsatan Deli, þöyle devam etti:

"Bünyemizde 34 kadýnýmýzla üretimde yer alýyoruz. Ýlçemiz sýnýrlarý içinde bulunan kýrsal yerleþim yerlerinde ikamet eden kadýnlarýmýzýn meyve bahçelerindeki satýþý yapýlamayan portakallarý deðerlendirmek için kollarý sývadýk. Amacýmýz hem portakallarýn deðerlendirilmesi hem de ekonomiye kazandýrýlmasýdýr. Bu yýlýn ilk 5 ayýnda 2 tona yakýn portakal kurusu elde ettik, ortalama 6-7 kilogram yaþ portakaldan bir kilogram meyve kurusu elde ediyoruz."

Deli, 10 tona yakýn portakal kurusu ürettiklerini belirterek "Yurt dýþýna açýlmayý hedefliyoruz. Bu doðrultuda Almanya'da iki ayrý nokta ile görüþtük. Önümüzdeki ay kýsmetse bölgeye giderek görüþmeye yapacaðým ve Berlin'e kýsa sürede ürünlerimizi göndermiþ olacaðýz." diye konuþtu.

- KADINLAR AÝLE BÜTÇESÝNE KATKI SAÐLIYOR

Üretimde yer alan 4 çocuk annesi Emire Sýkar da kooperatife, kendisi ve çocuklarýnýn cep harçlýðýný çýkarmak için geldiðini söyledi.

Yaptýklarý portakal kurularýnýn aromasý nedeniyle çok talep gördüðünü anlatan Sýkar, bu iþ sayesinde aile bütçesin katký saðladýðýný belirtti.

Üretimde yer alan Sabahat Kýlýnç ise kooperatifte zamanlarýný iyi deðerlendirdiklerini belirterek "Burada ortalama 4 ile 8 saat arasýnda çalýþýyoruz. Arkadaþlarýmýzla hem sohbet edip hem de çalýþmalarýmýzý yapýyoruz, ayrýca para kazanýyoruz. Bu iþi yapmaktan mutluyum." dedi.

  • Kooperatif
  • portakal kurusu
  • aile bütçesi