Diðer kuru üzüm türlerine göre yüksek þeker oraný bulunan ve içeriðindeki kalsiyum, demir ve potasyum dolayýsýyla þifa ürünü olarak da tüketilen Kilis horoz karasý, kentte üreticinin önde gelen geçim kaynaklarý arasýnda yer alýyor.
Baðlardan toplandýktan sonra önemli bölümü kurutularak pazara sunulan Kilis horoz karasý, pekmez, pestil ve üzüm sucuðu olarak da tüketiliyor.
Kilis horoz karasýnýn tanýnmasý ve bu üründen elde edilen ekonomik kazancýn artýrýlmasý amacýyla kurulan Kilis Üzüm Üreticileri Birliði de yüksek kalitedeki ürünleri pazara sunmak üzere yaptýðý yatýrýmlarla dikkat çekiyor.
Kilis Üzüm Üreticileri Birliði Baþkaný Þýhmehmet Yalçýn, AA muhabirine, GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi, Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý, Kilis Valiliði, Ýl Özel Ýdaresi ve Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü iþ birliðiyle kurulan birliðin yaklaþýk 250 üyesinin olduðunu ifade etti.
Geçen yýl 1400 ton kuru üzüm iþlediklerini, pekmez, pestil ve üzüm sucuðu üretimi için de harekete geçtiklerini aktaran Yalçýn, ürünü markalý olarak dünyaya tanýtmak üzere "Kilis horoz karam" markasýnýn patentini aldýklarýný kaydetti.
Birliðe ait tesisin üreticilere destek amaçlý kurulduðunu vurgulayan Yalçýn, þu bilgileri verdi:
"Üreticilerimiz Kilis horoz karasý üzümünü kurutup buraya getiriyor. Burada bir çekim ücreti alýp pazara sunmaya baþladýk. Þu an iç pazarda devam ediyor. Üzümümüzü markalaþtýrdýk. 'Kilis horoz karam' markasýný oluþturduk, patentini aldýk. Coðrafi iþaretimiz þu an askýda, o da bitmek üzere. Birliðimizin asýl amacý üreticilerimizi düþük fiyatla tüccarlara boðdurmamak. Kilis horoz karamý dünyaya tanýtmak için elimizden gelen çabayý gösteriyoruz. Tüm üreticilerimiz bize destek veriyor."
Kilis horoz karasýnýn en çok Musabeyli ilçesinde yetiþtiðini, bu yýl 8 bin ton civarýnda rekolte beklediklerini ifade eden Yalçýn, günde ortalama 15 ton civarýnda üzüm iþlediklerini dile getirdi.
Paketleme iþlemlerine de baþlayacaklarýný belirten Yalçýn, þöyle konuþtu:
"Bütün üreticilerimiz ve yetkililer Kilis horoz karamý dünyaya tanýtmak çalýþmalarýmýza destek oluyor. Çift vardiya çalýþýyoruz. 40 kadýn, 10 erkek çalýþanýmýz var. Ýhtiyaç duyulduðunda bunu yükseltebiliriz. Bu yýl bir hafta içerisinde yaklaþýk 40 ton üzüm iþledik. Günlük ortalama 15 ton üzüm iþleme kapasitemiz var. Þu an Ýstanbul ve büyükþehirlerde bir kaç pazar bulduk. Yavaþ yavaþ gidiyor. Bu yýl 1500 ton üzümü iþlemeyi hedefliyoruz. Bu serüven 3 ay boyunca sürecek."