Türkiye'nin sebze deposu olarak bilinen Antalya'da tropikal meyve üretimi de gün geçtikçe artarak devam ediyor. Son yýllarda çok fazla miktarda üretilmeye baþlayan tropikal meyveler, üreticiye oldukça iyi kazançlar saðlýyor. Antalya'nýn Aksu ilçesi Ýhsaniye Mahallesi'nde 2 dekar alanda ejder meyvesi yetiþtiren Güllü Gürler, bu sene meyvelerine talebin oteller ve marketlerden geldiðini söyledi.
Sebzenin maliyetlerinden kaynaklý olarak ejder meyvesi üretmeye karar verdiðini kaydeden üretici Güllü Gürler, "Ejder meyvesi çok yýllýklý bir bitki. Serada her sene yenilenen solarizasyon, mazot, gübre masraflarýna gerek yok. Çok fazla toprak gübresi istemeyen, tamamen organik beslemeye dayanýklý bir bitki. Ýlk iki sene ürün vermiyor. Üçüncü sene ürün almaya baþlýyorsunuz. Susuzluða da dayanýyor. Kýþ döneminde 20 gün su vermediðimiz zaman oldu. Temmuz ayýndayýz 4 gün susuz kalabiliyor. Kýþýn 6 ay duraðan zamaný var. Çok fazla iþçilik istemiyor. Baharla birlikte baþlayan bir çalýþma var. Gece çiçekleri açýyor. Gecenin kraliçesi dediðimiz çiçeklerimiz açýyor. Gece tozlandýrma yapýyoruz. Bu iþlemi yurt dýþýnda yarasalar yapýyormuþ. Ýklimlendirme çok önemli. Serada nemi, havasý, sýcaklýðý çok önemli. 35-38 arasýnda bir sýcaklýkta kalmak istiyor. Sera üzerine gölge tozu ve tül çok önemli" þeklinde konuþtu.
Ejder meyvesi yetiþtirmek isteyen üreticilere tavsiyelerde de bulunan Gürler, "Üreticilerimiz alacak olduklarý fide çeþitlerini çok iyi araþtýrsýnlar. Benim meyvelerim karýþýk çýktý. Bazý meyveler kendisini tozlayabiliyorken bazýlarý kýsýr çýkabiliyor. Tam araþtýrma yaparak baþlasýnlar iþe. Önerir misiniz derseniz, tabii ki öneririm. Baðýþýklýða çok iyi gelen bir meyve olduðu ifade ediliyor. Günde bir meyvenin yarýsýnýn yenmesi öneriliyor. Þeker oraný yüksek olmadýðý için þeker hastalarý rahatlýkla tüketebiliyor. Birçok hastalýða þifa olduðu için ektim" dedi.
Beyaz, mor ve kýrmýzý renkte ejder meyveleri ürettiklerini söyleyen Gürler, "Aðýrlýkla kýrmýzý ejder meyvesi tercih ediliyor. Tozlanma iþleminde beyaz çeþit önemli. Beyaz ejder meyvesinin tozunu kýrmýzý meyvelerimize vererek verim saðlýyoruz. Ürünlerimiz yurt içine satýlýyor. Rusya ve Ukrayna'ya çok gidiyordu. Savaþtan dolayý gönderemiyoruz. Þimdi oteller ve manavlara satýþ yapýyoruz. Ýlk meyvelerimizi adet fiyatý olarak 120 TL'ye sattýk. Þimdi kilosunu 100 TL'den satýyoruz. Sezon sonunda 10 ton üzerinde meyve almayý hedefliyoruz" ifadelerini kullandý.