Kredi Garanti Fonu sürekli hale geliyor
ABONE OL

Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden bugüne kadar 350 bini aşkın işletmeye 220 milyarlık kredi kullandırılırken, uygulama sürekli hale geliyor. Türk Eximbank’ın ev sahipliğinde düzenlenen 8. Aman Union Yıllık Toplantısı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye alınmasıyla, reel sektörün kredilendirilmesi konusunda çok büyük rahatlık sağlandığını belirterek, uygulamanın sürekli hale geleceğini açıkladı. Yıldırım “Kredi Garanti Fonu mekanizması başlangıçta o mevzi nakit sıkışıklığının giderilmesi için 2017’nin başında ortaya konan bir tedbir olarak öngörülmüştü. Aldığımız yeni karara göre, bunu rotatif hale getiriyoruz. Mütemadi yapıyoruz. Bundan böyle Kredi Garanti Fonu sürekli olarak dönen kredilerde kullanmak suretiyle piyasaya, işletmelerimize, üretim yapan firmalarımıza kaynak temin etmeye devam edecek” dedi. 

SORUNLU KREDİ AZALDI

Başbakan Yıldırım “Böylece ekonomideki büyüme, canlanma, üretim, ihracat, istihdamın süreklilik kazanması için ciddi bir tedbir, ciddi bir kaynak oluşacak. Bunu niye yapıyoruz? Niye böyle bir karar aldık? Arkadaşlar tereddüt ettiler. ‘Yaparsak birtakım sıkı para politikası vs, bunlara halel gelir.’ Ben bunun doğru olmadığını hep söyledim. Zaman da haklı gösterdi çünkü Kredi Garanti Fonu’nu açtıktan sonra takibe düşen alacaklarda azalma oldu. 3.3 sorunlu, riskli kredi oranımız varken, 2.8’e geriledi. Demek ki bizim işletmelerimiz, bizim üreticilerimiz sorumluluklarının farkında, kaynak akışı devam ettikçe daha fazla üretmeye, daha fazla katma değer sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin, bölgenin en çok yatırımda tercih edilen ülkesi haline geldiğini dile getiren Yıldırım, etraftaki istikrarsızlığa rağmen bunun gerçekleştiğini vurguladı. 

2017’yi ihracat seferberliği yılı ilan ettik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak, 2017 yılını ihracat seferberliği yılı ilan ettik” dedi.  Zeybekci “Şu an yaklaşık yüzde 26’lık ihracat destek oranıyla, yani ihracatımızın yüzde 26’sını finanse etme oranıyla az farkla 2’nci sıradayız, kısa süre içinde birinciliğe yükselmek en büyük hedefimiz. İhracatçıyı dış pazarlarda destekleyecek yeni araçlar da üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.