Maden mühendisi Sezgin Demirakýn (30), amcasýnýn oðlu inþaat mühendisi Mehmet Erman Demirakýn (33) ile yine inþaat mühendisi halasýnýn çocuklarý Cengiz (40) ve kardeþi Yusuf Çamur (27), yaklaþýk 2 yýl önce birlikte iþ yapmaya karar verdi.
Topraksýz tarým dikkatlerini çekince bir süre araþtýrma yapan kuzenler, bu alanda üretim için harekete geçti.
Kuzenler, þehre yakýn Aktoprak köyünde 2 dönüm alaný kiralayarak engebeli zemini sera kurulumuna uygun hale getirdi. Ardýndan serayý kurularak topraksýz üretim için borular ve üzerine yerleþtirilen metal düzenekler hazýrlandý.
Ziraat Bankasýndan "Tarým Destek Kredisi" de kullanan kuzenler, zaman ayarlý motorlarýn devreye alýndýðý serada marul üretiyor.
Rize'de özel bir þirkette maden mühendisi olarak çalýþan Sezgin Demirakýn, AA muhabirine, kuzenleri ile ani bir kararla üretip satma düþüncesiyle çýktýklarý yolculuðu anlattý.
Kuzenlerinin iþleri dolayýsýyla bir süredir il dýþýnda bulunduðunu belirten Demirakýn, topraksýz tarým yapmaya Kovid-19 salgýný baþlamadan kýsa süre önce karar verdiklerini söyledi.
Demirakýn, araþtýrmalarý tamamladýklarý dönemin, salgýna baðlý kýsýtlama ve kapanmalarýn baþlamasýna denk geldiðine iþaret ederek, bu sürecin aslýnda seradaki çalýþmalara daha fazla zaman ayýrmalarýna vesile olduðunu vurguladý.
Deneme yanýlma yöntemiyle baþladýklarý üretimde bugün ulaþtýklarý noktanýn iyi olduðunu aktaran Demirakýn, marula zarar veren bazý hastalýklarla da mücadele ettiklerini, bu alanda her gün yeni þeyler öðrendiklerini dile getirdi.
Seranýn her yerinde emeklerinin olduðunun altýný çizen Demirakýn, þöyle devam etti:
"Borular delik halinde satýlýyor ama maliyetleri yüksek diye biz kendimiz deldik. Bir ayýmýzý aldý delikleri açmak. Borularýn üzerine yerleþtirildiði düzeneði, ölçülerini alarak ustalara yaptýrdýk. Kaynak yaptýrdýk, suyun akýþ yönüne göre yerleþtirdik. Buraya girdikten sonra sucu, elektrikçi, demir, beton iþi artýk her þeyi yapmaya baþladýk. Þimdi acil bir þey oldu mu kendimiz müdahale ediyoruz, dýþarýdan yardým almamýza gerek kalmýyor.
Belli bir sermayemiz yoktu, o dönemde masraflar 700-800 bin lira tuttu. Zaman ayarlý motorlarla su aktarýlýyor. Tüm sistemleri yaptýk, iklimlendirme sistemini kuramadýk maliyetler dolayýsýyla. Tarým destekli kredi aldýk Ziraat Bankasýndan 213 bin 500 lira. 7 yýl geri ödemeli, ilk 2 yýl geri ödemesiz. Üçüncü senemize girdik yeni ödemeye baþladýk."
Demirakýn, bu mevsimde 30 ile 45 gün arasýnda mahsul alabildiklerini, kýþ þartlarýnda ise iklimlendirme sistemi henüz olmadýðý için marulun geliþiminin 60 gün sürdüðünü söyledi.
Ýþlerin yoðunluðuna göre deðiþmekle birlikte genellikle akþamlarý serada toplandýklarýný anlatan Demirakýn, þöyle konuþtu:
"Ýþten kalan vaktimizi seraya harcýyoruz. Akþam herkes iþini bitirince burada toplanýyor. Bizim için bir aile ortamý, geliyoruz buradaki iþleri hallediyoruz. Sabahtan akþama kadar amcam duruyor, biz de akþamdan gelip geri kalan iþleri yapýyoruz. Baþta çok heyecan vericiydi, her gün gelip yaprak sayýyorduk, '3-5 yaprak oldu, 9 yapraða gidiyoruz.' diye. Belli bir süre sonra gözün alýþýyor ama yine de onu buradan kesip kasaya koyup götürüp nakde çevirmek çok deðiþik duygu katýyor insana. Yatýrýmda belli bir yüzdeye kadar geldik. Uzun vadede kazandýracaðýný düþünüyoruz."
Uzun yýllar ticaretle uðraþtýktan sonra emekliye ayrýlan Mustafa Demirakýn ise gününü oðlu Mehmet Erman Demirakýn ve yeðenlerinin kurduðu serada geçiriyor.
Geçmiþ yýllarda bahçesine kurduðu serada sebze yetiþtirdiði için tecrübeli olan Demirakýn, 4 kuzenin ülke ekonomisine katký saðlamak için böyle bir karar aldýklarýný ifade etti.
Üretimde ikinci yýla girdiklerini belirten Demirakýn, "Ben de onlara 6 aydan beri yardýmcý oluyorum. Çocuklara destek amaçlý. Onlar da ülke ekonomisine katkýda bulunuyorlar." dedi.
Demirakýn, maydanoz ve roka üretmek için de denemeler yaptýklarýný kaydetti.