Ticaretin yaný sýra çiftçilikle uðraþan 40 yaþýndaki Tutlu, merkeze baðlý Demirýþýk köyünde bulunan atýl durumdaki arazisini tarýma kazandýrmak için yaklaþýk 2 yýl önce alternatif ürünler üzerine araþtýrma yapmaya baþladý.
Hatay'ýn Altýnözü ilçesindeki zahter üretimi üzerine yoðunlaþan Tutlu, Suriye sýnýrýnýn sýfýr noktasýndaki arazisinin bu ürüne elveriþli olduðunu belirledikten sonra geçen yýl 6 dönüme zahter ekti.
Tutlu, hem baharat olarak hem de sanayide kullanýlan zahterle bölgedeki diðer çiftçilere de örnek olmayý amaçlýyor.
Metin Aslan Tutlu, AA muhabirine, zahterin getirisinin tahýl ürünlerinden daha iyi olduðunu söyledi.
Geçen yýl 6 dönüme ektikleri zahterin bu yýl ikinci hasadýný yaptýklarýný anlatan Tutlu, "Susuz ve gübresiz olduðu halde umduðumuzdan daha çok verim elde ettik. Birim alanýndan dönüme ortalama 250 kilogram ürün almayý planlýyoruz. Sulu ve gübreli olduðu zaman dönümü 600 kilograma kadar bulacaktýr." dedi.
Tutlu, atýl durumdaki araziyi getirisi yüksek ürünle tarýma kazandýrdýklarýný dile getirerek "Burasý 20 yýldýr tamamen boþ, atýl durumdaki bir araziydi. Biz burayý deðerlendirdik. Alt tarafýndan da kendiliðinden yetiþen zahterler var. Topraðýn yapýsý da düzgün. Bu ürünü bulunca bu topraðý deðerlendirelim istedik." diye konuþtu.
Zahteri taze olarak hasat ettikten sonra kentteki iþ yerlerine sattýklarýný belirten Tutlu, þöyle konuþtu:
"Bir kýsmýný da salamura olarak deðerlendiriyoruz. Bir de zeytinyaðlý yapýyoruz. Zeytinyaðýnýn içerisine limon ve toz biber kullanarak zeytinyaðlý zahter salamurasýný yapýyoruz. Bu ürün de kahvaltýlarda kullanýlýyor. Son hasatta da tohum haline geldiðinde kurutmaya alýyoruz. Þu an alan susuz olduðu için yýlda 2 veya 3 hasat yapacaðýz ama sulama ve gübre olduðu zaman 5-6 hasat yapýlýyor."
Salamura yaptýklarý zahtere daha çok Ýstanbul'dan talebin olduðunu söyleyen Tutlu, toptan zahterin kilogramýný 25 liradan, zeytinyaðlý salamurayý da 60 liradan sattýklarýný, pazarda ise tazesinin 30-35 lira arasýnda satýldýðýný bildirdi.
Ýl Tarým ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoðlu da son yýllarda iklim deðiþikliði nedeniyle yöresel yetiþtirilen ürün desenlerinde deðiþikliklerin baþladýðýný söyledi.
Alternatif ürün olarak çiftçileri týbbi ve aromatik bitkilere yönlendirdiklerini ifade eden Kökçüoðlu, þunlarý kaydetti:
"Týbbi ve aromatik bitkiler diðer ürünlere göre nispeten birim alanýndan daha fazla ürün elde edildiði için ekonomik getirisi çok fazla. Bununla birlikte ilimizde son zamanlarda çörek otu, kiþniþ, kimyon, dað zahteri dediðimiz kekik yetiþtiriciliði de artmaya baþladý. Ýlimizde yaklaþýk 50 dekarda kekik yetiþtiriciliði yapýlýyor. Çiftçilerimizin birim alanýndan daha fazla ürün almalarý için bunu anlattýðýmýz zaman bu ürünün yetiþtiriciliðine de teþvik ediyoruz."
Zeytinin ana vataný Kilis'te zeytinyaðýna lezzet katan zahterin ayný zamanda bir þifa kaynaðý olduðuna dikkati çeken Kökçüoðlu, bitkisel çay, baharat, gýda ve ecza sanayisinde de kullanýlan zahteri çiftçilerin pazarlama konusunda sýkýntý çekmediðini ifade etti.
Kentteki atýl durumdaki arazilerin tarýma kazandýrýlmasý için zahterin alternatif olarak ön plana çýktýðýný anlatan Kökçüoðlu, "Þehirleþme oranýnýn yükselmesi, toprak yapýsýndan, kuraklýðýn artmasýndan dolayý arazilerimizin bir kýsmý ciddi anlamda atýl olarak kaldý. Bu atýl arazilerin de tarýma kazandýrýlmasý noktasýnda da zahteri çok önemsiyoruz. Gelir noktasýnda iyi bir getirisi olduðunu fark ediyoruz." diye konuþtu.