Ýç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kayseri'de balýk üretimi, Pýnarbaþý ilçesinde 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla'da yer alan Þerefiye Mahallesi'nden doðan Zamantý Irmaðý'nýn üzerindeki Bahçelik ile Kocasinan ilçesi Yemliha Mahallesi yakýnlarýna inþa edilen Yamula barajlarýnda yapýlýyor.
Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu alabalýk yavrularýnýn yüzde 40'ýnýn karþýlandýðý Pýnarbaþý ve Bünyan ilçelerindeki 6 kuluçkahane ve büyütme tesisinde anaç balýklardan saðýlan yumurtalar döllendikten sonra yaklaþýk 2 ay kuluçkada bekletiliyor.
Yumurtadan çýkan balýklar, 1 gram aðýrlýðýna geldiðinde ek besin almaya baþlýyor. Havuzlarda 4 ay duran ve 30 gram aðýrlýða ulaþan yavrular, daha sonra Yamula ve Bahçelik barajlarý yüzeyine kurulan kafeslere götürülüyor.
Baraj göllerinin toplam 607 dekarlýk yüzey alanýnda kafes balýkçýlýðý yapan 9 firmanýn 18 tesisinde balýklar, aðýrlýklarý 250 gram ve 1 kilograma gelene kadar besleniyor.
Büyütülerek hasat edilen balýklar, týrlarla Karadeniz Bölgesi'ndeki iþletme tesislerine gönderiliyor. Ýþlenen balýklar daha sonra ihraç edilerek ülke ekonomisine yýllýk 30 milyon dolarlýk katký sunuluyor.
Ýl Tarým ve Orman Müdürü Mustafa Þahin, AA muhabirine, Yamula ve Bahçelik barajlarýnýn azot, fosfor ve bazý kriterleri hesaplanarak yüzey alanýnýn yüzde 3'ünde balýkçýlýk yapýldýðýný bildirdi.
Firmalarýn geçen yýl barajlarda toplam 4 bin 250 ton somon ürettiðini belirten Þahin, "Kayseri'de üretilen somonun yüzde 98'ni Rusya'ya ihraç ediyoruz. Türkiye'den Rusya'ya 2021 yýlýnda toplam 19 bin ton somon ihracatý gerçekleþtirildi. Bunun yaklaþýk deðeri 110 milyon dolar. Biz ise geçen yýl Rusya'ya 3 bin ton somon ihracatý yaptýk. Ancak bu rakamýn bu yýl daha da artacaðýný düþünüyoruz." ifadesini kullandý.
Þahin, bu yýl 5 bin ton balýk ihracatý yapmayý hedeflediklerini dile getirerek þunlarý söyledi:
"Kayseri artýk, somonda bir marka. Balýklar, yumurtadan somona denizi görmeden yetiþtiriliyor. Türkiye'nin 110 milyon dolarlýk ihracatýna 3 bin tonluk ürünle Kayseri olarak katký sunuyoruz. Buna yavru alabalýklarý da dahil edecek olursak 30 milyon dolar civarýnda bir katký sunulmuþ oluyor. Kayseri, Ýç Anadolu'nun ortasýndaki bir þehrin iç sulardan dünyaya açýlmasýna güzel bir örnek. Bu bölgede iþleme tesislerinin de olmasýný, balýklarýn nihai ürüne döndükten sonra Kayseri'den dünyaya pazarlanmasýný hedefliyoruz."
Kayseri'deki balýk üretim tesisinin müdürü su ürünleri mühendisi Muharrem Çetinkaya da Yamula Barajý gölünde yaklaþýk 35 dekarlýk alanda yýllýk 2 bin 850 ton kapasiteyle üretim yaptýklarýný aktardý.
Yaklaþýk 12 yýldýr bu iþle uðraþtýðýný, Yamula Barajý gölünün alabalýk ve somon üretimi için çok elveriþli olduðunu belirten Çetinkaya, þunlarý kaydetti:
"Üretimi sorunsuz ve hýzlý bir þekilde devam ettiriyoruz. Bu seneki üretimlerimizin yaklaþýk yüzde 70'ini Rusya'ya ihraç edeceðiz. Kalan yüzde 30'unu da iç piyasaya sunacaðýz. Rusya'ya yapacaðýmýz ihracattan yaklaþýk 10 milyon dolar gelir elde etmeyi bekliyoruz."