Türkiye ‘inovasyon ligi’nde 12 basamak birden yükseldi
ABONE OL

İnovasyon kültürünü Anadolu’ya yaymak amacıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Ankara’da başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Arçelik A.Ş ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) stratejik partnerliğinde etkinliğin açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “INSEAD’ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye 2012’de 74’üncü, 2013’te 68’inci, 2014 yılında 54’üncü sıraya yükseldi” dedi. “Türkiye’nin cari açığı değil, inovasyon açığı var” diyen Büyükekşi, bu kapsamda 3 yıldan bu yana Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri düzenlediklerini ifade etti. Geçen yıl etkinliklere 27 bin kişinin katıldığını anımsatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu sayede tasarımdan markalaşmaya, bilimden nano-teknolojiye, dünyanın önde gelen üst düzey 47 ismini, 500’den fazla Ar-Ge projesini ve ödüllü tasarımı, 50’den fazla Ar-Ge merkezini, onlarca üniversiteyi, bilim merkezini, teknokenti bir araya getirdiklerini anlattı.

Zeybekci: Hedefimiz büyük

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşmanın öneminden bahsetti. Türkiye’de inovasyon konusunda son yıllarda TİM öncülüğünde önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Zeybekci, “Türkiye’nin en önemli problemi bilgi üretme ve bunu üretime dönüştürme problemidir” dedi. Zeybekci “Türkiye’nin hedefleri çok büyük. Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koydu. Dünyanın 10. büyük ekonomisi Avrupa’nın 3. büyük ekonomisi olmak gibi bir hedef koydu. Milli gelirini 2023’te 2 trilyon dolara, ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef koydu. Bunu yapabilir mi Türkiye? Şu andaki bu şartlarla, fason üretici bir ülke olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zor” diye konuştu. Türkiye’de ortalama eğitim süresinin 7.6 yıl, milli gelirin 10 bin 800 dolar olduğunu ifade eden Zeybekci, 2023 hedeflerine ulaşmak için ortalama eğitim süresinin 12 yıl seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. Milli gelirden Ar-Ge’ye aktarılan payın 2002 yılında binde 5 olduğunu, şimdi yüzde 1 seviyesine geldiğini belirten Zeybekci,  Kore’nin milli gelirinin yüzde 3.5’ini Ar-Ge’ye aktardığına işaret etti.

NASH: TÜRKİYE TEBRİK EDİLMELİ

İnovasyon Haftası’nın açılış programında konuşan İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Gerald Nash, Türkiye’nin başarılarını takdir ettiğini söyledi. Nash “Son 10 yıl içinde ekonomisinde sağladığı gelişim konusunda Türkiye gerçekten tebrik edilmeli. Dünyada 16. büyük ekonomi oldunuz, buradaki ekonomik vizyonu takdir ediyorum. Türk ekonomisinin sergilediği gelişme konusunda, dünyada herkes hemfikir. Türkiye’nin 2023’e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini destekliyorum” diye konuştu. Nash, Türkiye ve irlanda’nın demografik özellikler açısından benzerlik gösterdiğini anlattı.