Üniversiteden mezun oldu köyüne döndü, dededen kalma 60 yýllýk ahýrý modern testise dönüþtürdü
ABONE OL

Ýzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Ýþletme Fakültesinden 3 yýl önce mezun olan 26 yaþýndaki Karan, o sýralarda hayvancýlýða merak salmasý üzerine memleketi Amasya'nýn Suluova ilçesine baðlý Harmanaðýlý köyünde dedesinden kalma aðýlý modernize etti. Daha önce süt saðmayý bile bilmezken satýn aldýðý jersey ýrký 4 süt ineðinin bakýmýný ve elde ettiði sütlerin satýþýný kendisi yapan genç çiftçi, iþlerinin artýrmasý üzerine geçen yýl 2 personele istihdam saðladý. Yeni doðan hayvanlarýna ise adeta gözü gibi bakýp biberonla besleyerek geliþimlerini takip ediyor.

ANNELERDEN TEÞEKKÜR ALIYOR

20 ineðinden günde 2 kez yapýlan saðým sonrasý biriktirilen ortalama 250 litre sütü sabah erkenden paketleyip kent merkezindeki müþterilerine kapý kapý daðýttýran Karan, "Kaliteli bir iþ yaptýðýmýzý özellikle çocuklara sütü sevdirdiðimizden anlýyorum. Çünkü birçok anneden 'Çocuðum sizden sonra süte baþladý. Baþka süt içemiyor' þeklinde dönüþler alýyorum" dedi.

"MARKA OLMAYI HEDEFLÝYORUM"

Hayvanlarýnýn yeminin büyük bölümünü kendilerine ait arazide ürettiklerine deðinen Taha Karan, "Doðrudan tüketiciye ulaþtýrdýðýmýz için de avantajýmýz oluyor. Þu anda kendi yaðýmýzla kavruluyoruz. Özellikle Türkiye'de marka olmayý hedefliyorum. Güven vermeyi ve daima daha iyisini yapmayý hedefliyorum" diye konuþtu.

"DEVLETÝN SERMAYE YARDIMI YAPMASI GEREKÝYOR"

Gençlerin çiftçiliðe yönelmeleri için hayata geçirilen genç çiftçi projesini çok önemli bulduðunu vurgulayýp 500 bin liralýk kredi baþvurusunun kabul edilmesi halinde sürüsüne yeni hayvanlar katmak istediðini belirten Karan, "Türkiye'de özellikle gençleri çiftçiliðe özendirmek istiyorsak, okuryazar olduklarý için hayvancýlýkta daha verimli iþler yapmalarý istiyorsak her þeyden önce devletin sermaye yardýmý yapmasý gerekiyor. Ciddi sermayelere ihtiyaç duyuyorsunuz" þeklinde konuþtu.

  • Amasya
  • üniversite mezunu
  • süt çiftliði