Finike'de 100 yıldır narenciye üreten bir ailenin son kuşağının kurduğu Portakalbahcem.com, 100'ün üzerinde farklı ürünü internet üzerinden tüketicilerle buluşturuyor. 2013 yılının Ocak ayında hizmet vermeye başlayan Portakalbahcem.com yatırımlarına devam ederek 2015 yılında yüzde 300 büyümeyi hedefliyor.
Sitede Finike portakalının yanı sıra geleneksel yöntemlerle evde hazırlanmış katkısız reçellerin, ev yapımı kurabiyelerin ve hediye sepetlerinin yer aldığını aktaran Portakalbahcem.com Kurucu Ortağı Mete Apaydın, nar, greyfurt, limon, mandalina, kumkuat ve şadoks gibi meyveler de doğal ve lezzetli ürünlerin de meraklılarıyla buluştuğunu vurguladı. 2014 yılının portakalbahcem.com için olumlu bir yıl olduğuna değinen Apaydın, "Büyüme hızımız yüzde 335 olarak gerçekleşti. Üye sayımız 2013 yılına göre yaklaşık yüzde 200 oranında arttı. 2015 yılına henüz yeni başlamamıza rağmen 2014 yılının Ocak ayının ilk iki haftasıyla 2015 yılı ilk iki haftasını karşılaştırdığımızda yüzde 330 ciro artışımız mevcut. 2015 yılında yüzde 300 büyüme hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Sepet ortalamalarının 2014 yılında 50 TL olduğunun bilgisini veren Apaydın, bu yıl sepet ortalamalarını 60 TL'nin üzerine çıkarmayı planladıklarını belirtti. E-ticaret dönüşüm oranlarını minimum yüzde 50 oranında arttırmayı planladıklarını söyleyen Apaydın, farklı alanlarda markalarını duyurmaya ve marka bilinirliğini arttırmaya odaklanacaklarını vurguladı. Türkiye'nin önde gelen markalarıyla da işbirliği yapmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Apaydın, "Kurumsal hediye paketlerine ağırlık vereceğiz ve firmaların müşterilerine ya da personellerine özellikle kış aylarında hasta olmamaları için doğal C vitamini hediye etmelerini sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
'Yeni ürün çalışmaları devam ediyor'
Geniş ürün yelpazelerine bu yıl nar suyunu da eklediklerinin bilgisini veren Apaydın, 2014 yılında ürün çeşitlerine nar reçeli ve nar suyunu eklediklerini dile getirdi. Nar reçelini tüm reçellerde olduğu gibi ev yapımı olarak hazırladıklarının altını çizen Apaydın, "Reçellerimizi yapay tatlandırıcı, glikoz ve kıvam arttırıcı gibi ek katkı maddeleri kullanmadan hazırlıyoruz. Nar suyunu ise steril ortamda narın çekirdeği ve kabuğunu ayırarak sadece tanenin öz suyunu alarak hiçbir ek katkı maddesi kullanmadan sıkıyoruz. Nar suyunu sıktıktan hemen sonra şişeleyip, eksi 40 derecede şokluyoruz. Böylelikle besin değerlerinde bir kayıp meydana gelmiyor. 2015 yılında da farklı meyve sularını hazırlamayı planlıyoruz" diye konuştu. Sitelerinde sattıkları tüm ürünleri sıfır katkı maddesi ile üretildiğine dikkat çeken Apaydın, tamamı ev yapımı olan ürünlerinin raf ömürlerinin de diğer meyve suları ya da reçellerden daha kısa olduğunu ve hızlı tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Batı Antalya'nın en fazla sebze- meyve gönderimi gerçekleştiren firmalarından biri olduklarına dikkat çeken Apaydın, "Müşterilerimizin ilgisi her geçen gün artıyor. Sezon boyunca tüm narenciyesini bizden alan müşterilerimiz mevcut. Onlara daha hızlı hizmet verebilmek için tüm iş akım sürecimizi geliştireceğiz ve yüksek tonajlara uygun hale getireceğiz. Şu anda paketleme alanımızda iki farklı kargo firmasının mobil şubeleri mevcut. Böylelikle paketler hazırlandığı anda kargo teslimatı yapılabiliyor" şeklinde konuştu.
'İlk yıl Altın Örümcek Ödülleri'nde en iyi e-ticaret sitesi seçildik'
Henüz ilk yıllarında e-ticaret kategorisinde Altın Örümcek ödülü aldıklarını kaydeden Apaydın, Türkiye'nin en iyi e-ticaret sitesi seçildiklerini ve birçok güçlü sitenin de finale kaldığı bu kategorideki birincilik ödülünün kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Apaydın sözlerine şu şekilde devam etti: Türkiye'de binlerce e-ticaret sitesi mevcut, fakat bizim iş modelimizde e-ticaret yapan firma neredeyse yok denilebilir. Biz sektöre farklı bir bakış açısıyla ve modelle girdik. Bizim avantajımız ürünlerimizin kendi bahçelerimizden olması. Biz online bir manav değiliz ve olmayı da düşünmüyoruz. Biz topraklarına sahip çıkan çiftçiyiz. Bahçelerimiz Finike'de ve sadece bu bölgede yetişen ürünler bizim sitemizde satılıyor.
'Unutulan lezzetleri yeniden yetiştiriyoruz'
Şeker portakal, lokum limon, kırmızı limon, kokulu limon, kokulu mandalina, şadoks gibi unutulan lezzetleri yeniden yetiştirdiklerini dile getiren Mete Apaydın, "Türkiye'de birçok kişi kumkuatı bizimle tanıdı. Şubat ayında Yafa portakalı, kan portakalı beklenirdi. Martta yoz mevsimiydi. Bu değerleri tekrar canlandırmak arzusundayız. Bunun manevi keyfi her şeyin üzerinde" ifadelerini kullandı. Ürünlerini doğal döngüye zarar vermeden, biyolojik mücadele ile yetiştirdiklerinin altını çizen Apaydın, satışa sunulan tüm ürünlerin Finike'de kendi kontrollerindeki bahçelerinden geldiğini belirtti. Apaydın, ayrıca Portakalbahcem. com ürünlerinde Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği'nin kabul ettiği GlobalGap (The International Standard for Safe and Sustainable Agricultural) ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım uygulamaları belgeleri bulunduğunu vurguladı.