11. Boðaziçi Film Festivali baþladý
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan düzenlenen 11. Boðaziçi Film Festivali'nin açýlýþ töreni 8 Aralýk Cuma günü Atlas 1948 Sinemasý'nda yapýldý.

Sunuculuðunu Ezgi Aþýk'ýn üstlendiði ve festival programýnýn da tanýtýldýðý gecede ilk konuþmayý Boðaziçi Film Festivali ve Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Ogün Þanlýer yaptý. Þanlýer, konuþmasýnda; 11 kez düzenlenen festivali Türkiye'de ve dünyada yaþanan bazý sýkýntýlara raðmen festivali destekleyen kurum, ve kuruluþlarýn sayesinde devam ettirdiklerini dile getirdi. Þanlýer konuþmasýna þöyle devam etti; "Her geçen yýl festivalimizin kalitesini ve çeþitliliðini bu sorumluluk anlayýþý içinde geliþtirmeye çalýþýyoruz. Bu yýl da festivalimizi düzenlerken, geniþ bir yelpaze ile filmleri seçtik. Hem bu yýlýn en iddialý filmlerine hem de genç yönetmenlere alan açtýk. Bunlarý yaparken Filistin'de yaþananlarý göz ardý edemezdik. Filistin filmlerinden müteþekkil özel bir seçki hazýrlarken hem klasik filmlere hem de yakýn zamanda üretilmiþ kurgu ve belgesel eserlere Filistin'de yaþanan drama dikkat çekmek istedik."

Beyoðlu Belediye Baþkaný Haydar Ali Yýldýz ise Beyoðlu'nun kültür ve sanatýn kalbi olduðunu belirterek, "Bugün bu festivalde biraz daha Filistin'i konuþacaðýz, Gazze'yi konuþacaðýz. Gazze'de, Filistin'de katledilen insanlýðý, insanlýðýn vicdanýný konuþacaðýz. Bu akþam kalbimiz Filistin'de atacak. Ayrýca bu temayý seçtikleri için festival yönetimine teþekkür ediyorum." dedi.

Festival Artistik Direktörü Samed Karagöz ise konuþmasýnda bu yýl bir önceki yýllarda olduðu gibi geniþ bir yelpazeden bir seçki hazýrladýklarýnýn altýný çizerken; Gazze'de Ýsrail'in uyguladýðý soykýrýma dikkat çekmek ve Filistin hakkýnda konuþmaya devam etmek için Filistin filmlerine özel bir yer ayýrdýklarýný dile getirdi.

ÝSTANBUL MÝLLETVEKÝLÝ SERKAN BAYRAM'A ONUR ÖDÜLÜ

Konuþmalarýn ardýndan "Buðday Tanesi" filmiyle hayat hikayesini ve engellere raðmen hayata tutunma gücünü beyaz perdeye taþýyan Ýstanbul Milletvekili Serkan Bayram'a Onur Ödülü verildi. Bayram'a ödülünü Boðaziçi Film Festivali ve Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Ogün Þanlýer takdim etti. Bayram ödül takdiminin ardýndan yaptýðý konuþmada; "Buðday Tanesi filmi bir yýlda dünyaya yelken açtý. Neticede engelliler için umut, engelli aileleri için umut engeli olmayanlar için de bir empati filmidir. Bahtý açýk olsun diyorum. Bu güzel ödüle bizleri de layýk gördükleri için Ogün baþkanýmýza, vakfýmýza teþekkür ediyorum."

"ADALETSÝZLÝK VE ÝNSANLIK ÝÇÝN HER ZAMAN KONUÞMAK GEREKÝR"

Açýlýþ filmi "The Teacher" ýn gösterimi öncesi filmin BAFTA ödüllü ve Oscar adaylýðý bulunan Filistin asýllý Ýngiliz yönetmen Farah Nabulsi yaptýðý konuþmada; adaletsizlik için, insanlýk için her zaman konuþmak gerektiðini, kendisinin de bunu yapmak zorunda olduðunu hissettiðini dile getirdi. Filmi Batý Þeria'da çektiðini dile getiren Nabulsi, askeri sömürgeciliði yansýtmanýn kolay olmadýðýný, kafasýndaki düþündüklerini filme yansýttýðýný belirtti.

YÖNETMEN NABULSÝ SEYÝRCÝLERÝN SORULARINI YANITLADI

"The Teacher" filminin gösterimin ardýndan Filistin asýllý Ýngiliz yönetmen Farah Nabulsi Festival Artistik Direktörü Samed Karagöz'ün ve seyircilerin sorularýný yanýtladý. Farah Nabulsi; "Bu filmi Batý Þeria'da çekildi ve bir dönem dramasý deðil, gerçek bir konu. Olaylar gerçekleþirken çektim. Filmi çekerken çok stresli anlar yaþadýk. Öðretmenin olduðu köyün adý Varin. Bu filmi çekerken Ýsrailli yerleþimciler zeytinleri yaktý. Filmi çekmek stresli ve sinir bozucuydu. Baðýmsýz film çekmek her zaman zordur. Ýnsanlar izin günlerinde iki günlüðüne gittikleri zaman geri gelmekte zorlandýlar. Yollar kapatýlmýþtý dört gün sonra gelenler oldu" þeklinde konuþtu.

"ADALETSÝZLÝÐE ÞAHÝT OLMAK FARKLI HÝSSETÝRDÝ"

1988 yýlýndan sonra 25 yýl Filistin'e gitmediðini 2013-2014 yýllarýnda tekrar geri döndüðünde gördüklerine çok þaþýrdýðýný dile getiren Nabulsi, "Tabii ki kitaplarda, haberlerden neler olduðunu biliyordum. Fakat bu adaletsizliði bizzat þahit olmak çok farklý hissettirdi. Yaklaþýk iki yýl terapi gibi yazdým. Zaten filmleri çok seviyordum, bu yaratýcý tarafýmý kullandým. Kýsa filmler yaptým üç kýsa film yaptým. Bu filmde uzun filmim. Bence sanatta en önemli þey "ben kimim?" diye düþünebilmek." diye konuþtu.

"THE TEACHER FÝLMÝNDEN HOÞLANMAYANLAR OLACAKTIR"

Filmin ilk olarak Eylül ayýnda Toronto Film Festivali'nde gösterildiðini belirten Farah Nabulsi, henüz tehdit almadýðýný ama filmden hoþlanmayan insanlarýn mutlaka olacaðýný da belirtti.

Açýlýþa katýlanlar arasýnda Anadolu Ajansý (AA) Yayýnlar ve Prodüksiyonlar Koordinatörü Oðuz Karakaþ, ÝKSV Genel Müdürü Görgün Taner, yönetmenler Ahmet Sönmez, Biket Ýlhan, Abdulhamit Güler, Seyid Çolak, Emir Külal Haznevi ve Süleyman Civliz, oyuncular Ali Nuri Türkoðlu, Celal Al, Burak Haktanýr, Muhammet Emre Kaya, sinema eleþtirmeni Ýhsan Kabil, minyatür sanatçýsý ve festivalin afiþini Onur Hastürk yer aldý.

FESTÝVALDE 9 ARALIK PROGRAMI

11. Boðaziçi Film Festivali'nin ilk gününde Ulusal Uzun Metraj Film Yarýþmasý ve Uluslararasý Uzun Metraj Film Yarýþmasý'nda yer alan filmler ile özel gösterimler gerçekleþecek.

Atlas 1948 Sinemasý'nda saat 11:00 seasýnda Michel Khleifi'nin "Tale of the Three Jewels", 13.30 seasýnda Yasemin Çekiç'in "Sesler ve Yüzler", 16:00 seasýnda Dmitry Dyachenko'nun "The Rage", 18.30 seasýnda Tufan Þimþekcan'ýn "Ceylin", 21:00 seasýnda Miraç Atabey'in "Zamanýmýzýn Bir Kahramaný" filminin özel gösterimi yapýlacak.

Cinema Pink'de saat 21:00 seasýnda James Marsh'ýn "Dance First" filminin özel gösterimi gerçekleþecek.

FESTÝVAL BÝLETLERÝ SATIÞTA!

Festivalin film gösterimleri Atlas 1948 Sinemasý, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeþilçam Sinemasý, Hope Alkazar ve Ýstiklal Mall- Sinema Pink'te gerçekleþecek. Festival biletleri 75 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satýþa sunuldu. Ayrýca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sinemasý giþesinden de alýnabilecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve Türkmedya'nýn ana medya sponsorluðu, seyahat ve premium hizmetler sponsorlu ÝGA PASS, ödül sponsorluðu Akli Film ve Fiyap ile gerçekleþecek "11. Boðaziçi Film Festivali" ile ilgili tüm geliþmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.

  • 11 Boðaziçi Film Festivali
  • TC Kültür ve Turizm Bakanlýðý
  • Sinema Genel Müdürlüðü