12. Boðaziçi Film Festivali uluslararasý seçkisinde dünyanýn en iyileri
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan, 18-25 Ekim tarihleri arasýnda, bu yýl 12. kez düzenlenecek Boðaziçi Film Festivali, Uluslararasý Yarýþma bölümüyle de göz kamaþtýrýyor. Her sinemaseveri heyecanlandýracak program, dünyanýn en prestijli festivallerinde gösterilmiþ, bu festivallerden ödüllerle dönmüþ, yedinci sanatýn en yeni ve en baþarýlý örnekleriyle dolu.

Bu yýl festivalin büyük ödülü Altýn Yunus için yarýþacak filmler arasýnda usta yönetmen Marco Belocchio'nun bu kez yapýmcý koltuðunda oturduðu "Geçip Giden Zaman"; görüntü yönetmenliði kariyeri boyunca Altýn Palmiye'li Abbas Kiyarüstemi, Asghar Ferhadi, Daryuþ Mehcuri, Muhsin Mahmelbaf, Oscar'a aday gösterilen Mecid Mecidi ve Naser Hemir gibi efsanelerle çalýþan Mahmud Kalari'nin yazýp yönettiði "Yaz Mevsimi" gibi çok özel örnekler de var.

12. Boðaziçi Film Festivali Uluslararasý Yarýþma Bölümü'nde yer alan 11 film:

Aile Terapisi/ Family Therapy (Yön: Sonja Prosenc)

Genç yabancý, görünüþte mükemmel olan ailenin hayatýný bozar; iç sorunlarýný, korkularýný ve iþlevsiz iliþkilerini açýða çýkarýrken dýþarýdan gelen kaos, ailenin, bir zamanlar cennet gibi olan varoluþunu istila eder. Sonja Prosenc'in yazýp yönettiði film, dünya prömiyerini Tribeca Film Festivali'nde yaparken Saraybosna Film Festivali'nde de Saraybosna'nýn Kalbi ödülü için yarýþtý ve festivalden C.I.C.A.E. ödülüyle döndü. Baþrollerini Marko Mandić, Katarina Stegnar, Aliocha Schneider, Mila Bezjak, Ana Djurić, Kristoffer Jone ve Matija Vastl'in üstlendiði film, Türkiye prömiyerini 12. Boðaziçi Film Festivali'nde yapýyor.

Çobanlar/ Shepherds (Yön: Sophie Deraspe)

Toronto Film Festivali'nde En Ýyi Kanada Filmi seçilen "Çobanlar", 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Avrupa prömiyerini yapýyor. Kanada sineamasýnýn önde gelen isimlerinden Sophie Deraspe'nin yazýp yönettiði filmde; Provenceli bir çobana dönüþen Montrealli genç bir reklam yöneticisini izliyoruz. Provence'taki çobanlýða karþý Montreal'deki reklamcýlýk kariyerini takas eden Mathyas, pastoral dünyanýn sert gerçekliði karþýsýnda romantik vizyonunu sorgulamak zorunda kalýr. Filmin baþrollerinde David Ayala, Michel Benizri ve Yunus Boucif var.

Geçip Giden Zaman/ The Time It Takes (Yön: Francesca Comencini)

Film, ayný zamanda senaryoyu da kaleme alan yönetmenin, kendisi gibi sinemacý olan babasýyla yaþadýðý anlarýn çok kiþisel bir anlatýmýdýr. Buna raðmen uygun bir mesafede durur zira sinema, bir tutku, bir yaþam tercihi ve var olma biçimi olarak baba- kýz arasýnda daima mevcut bir baðdýr. "Sinema ile kendi zihninden kaçabilirsin" der baba. Görüntüler, anýlardan doðar ve onlar gibi, kimi iþaretleri büyütürken kimilerini siler. Büyük þeyler olaðanüstü büyüktür, uzak þeyler inanýlmaz uzak. Ancak film setlerinde her þey aþýrýdýr; kargaþa, insanlar, gürültü.. Venedik Film Festivali'nde Soundtrack Özel Mansiyon Ödülü ve Romana Maggiora Vergano'nun performansýyla Pasinetti En Ýyi Kadýn Oyuncu ödülleriyle dönen filmde Vergano'ya; Fabrizio Gifuni, Anna Mangiocavallo ve Daniele Monterosi eþlik ediyor. 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapan filmin yapýmcýlarý arasýnda ise Türk seyircisinin "Cepteki Yumruklar", "Çin Yakýndýr" ve "Günaydýn Gece" gibi filmleriyle tanýdýðý, Onursal Altýn Palmiye Ödülü sahibi usta yönetmen Marco Bellochio da yer alýyor.

Majör Tonlar/ The Major Tones (Yön: Ingrid Pokropek)

Kýþ tatili gelmiþtir ve 14 yaþýndaki Ana, çocukken geçirdiði bir kazadan dolayý kolunda bulunan metal plakanýn þimdi garip bir þekilde Mors alfabesiyle bir mesaj aldýðýný keþfeder. Ingrid Pokropek'in yazýp yönettiði film, Berlin Film Festivali'nde Kristal Ayý için yarýþtý, Seattle Film Festivali'nde ise Jüri Özel Ödülü'nün sahibi oldu. Baþrollerini Sofía Clausen, Lina Ziccarello ve Santiago Ferreira'nýn paylaþtýðý film, 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak.

Marttan Mayýsa/ March to May (Yön: Martin Pavol Repka)

40'lý yaþlarýn sonunda bir çift, üç çocuklarýyla eski bir köy evinde yaþamaktadýr. Zaman geçtikçe çocuklarýn, aile evinden ayrýlmalarýnýn yakýn olduðunu idrak ederler ancak annenin hamilelik haberi, ailenin köklü rutinine bomba gibi düþer. Bahar aylarý boyunca, yeni bir kardeþ fikrinin günlük hayatlarýna nüfuz ediþini ve her bir aile ferdini nasýl etkilediðini gözlemleriz. Martin Pavol Repka'nýn yazýp yönettiði bu ilk uzun metrajlý filmi, 58. Karlovy Vary Uluslararasý Film Festivali'nde Özel Mansiyon Ödülü'ne layýk görüldü. Zuzana Fialová, Jozef Abafi, Natalia Fasankova, Jana Markovičová ve Damián Humaj'ýn oynadýðý film, 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapýyor.

Sonsuz Kýþ/ Endless Winter (Yön: Nikolay Larionov)

Hikaye, 2004 kýþýnda, Ural'daki bir kentte geçer. Bir lise öðrencisi sokak ortasýnda darp edilerek ölür. Ailesi, bu trajediyi farklý biçimlerde göðüsler: Annesi oðlunu günlüðünü bulur ve oðlunun nasýl bir hayat yaþadýðýný ancak ölümünden sonra anlamaya baþlar. Baba ise intikam peþinde, oðlunun katillerini aramaktadýr. Nikolay Larionov'un yazýp yönettiði, baþrollerini ise Aleksandr Robak, Yuliya Marchenko ve Aleksandr Novikov'un paylaþtýðý film; Türkiye prömiyerini, 12. Boðaziçi Film Festivali'nde yapacak.

Þambala/ Shambhala (Yön: Min Bahadur Bham)

Himalaya daðlarýndaki çok eþli bir köyde, yeni evli ve hamile Pema, yeni hayatýna olabildiðince alýþmaya çalýþmaktadýr. Ancak kýsa bir süre sonra ilk kocasý Tashi, Lhasa'ya giden ticaret yolunda ortadan kaybolur. Pema, rahip olan ikinci kocasý Karma'nýn eþliðinde, Tashi'yi bulmak için bir yolculuða çýkar. Acýmasýz doðadaki bu yolculuk, bir kendini keþfetme ve özgürleþme arayýþýna dönüþür. Min Bahadur Bham'ýn yazýp yönettiði ve yapýmcýlýðýný üstlendiði filmin baþrollerinde; Thinley Lhamo, Sonam Topden, Tenzin Dalha ve Karma Wangyal Gurung var. Türkiye prömiyerini 12. Boðaziçi Film Festivali'nde yapacak olan film; 74. Berlin Film Festivali ve 77. Locarno Film Festivali seçkisinde yer aldý.

Taþlara ve Bulutlara Dair/ Through Rocks and Clouds (Yön: Franco García Becerra)

8 yaþýndaki alpaka çobaný Feliciano, Peru'nun, Dünya Kupasý'na katýlma þansý doðduðu için coþku doludur. Ancak bu sýrada bir maden þirketinin yaptýðý baskýlar, Feliciano'nun köyünü tehlikeye atmakta, onun dünyasýný ve hayallerini tehdit etmektedir. 74. Berlin Film Festivali'nde Generation Kplus Uluslararasý Jüri Özel Mansiyon En Ýyi Film Ödülü'nü alan film, Türkiye prömiyerini 12. Boðaziçi Film Festivali'nde yapacak. Filmde baþlýca rolleri; Alberth Merma, Nely Huayta, Richard Taipe, Ruben Huillca ve Jose Merma paylaþýyor.

Yapay Çocuk/ Electric Child (Yön: Simon Jaquemet)

2018 yapýmý "Der Untschuldige" ile neredeyse bütün festivallerin gözdesi olan Simon Jaquemet, "Yapay Çocuk"ta, artýk distopik denemeyecek kadar güncel ve bir o kadar ürpertici bir hikaye anlatýyor. Bir bilgisayar bilimcisi, süper bilgisayar simülasyonunda yaþayan yapay zeka yaþam formuyla pazarlýk yapar: Oðlunun, nadir görülen, ölümcül nörolojik hastalýðýna çare bulmasý karþýlýðýnda ona, özgürlük teklif eder. Baþrollerde Elliott Crosset, Hove Rila, Fukushima Sandra ve Guldberg Kampp'ý izleyeceðimiz film, Locarno Film Festivali'ndeki gösteriminin ardýndan, 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak.

Yaz Mevsimi/ Summertime (Yön: Mahmud Kalari)

1953 Amerikan darbesi sýrasýnda þehirdeki kargaþadan habersizce ninelerinin evinde oynayan iki kuzen; Atta ve Masi, babalarýnýn yokluðunda nasýl yaþamalarý gerektiðini öðrenmektedir. Atta'nýn babasý hapistedir, Masi'ninki ise ölmüþtür. Atta, yýllar sonra çocukluðunun aþk, hayranlýk ve ihanet dolu anýlarýný ziyaret etmek için Ýran'a döner. Baþlýca rollerde Ali Þadman, Fariba Nadiri, Ryan Sarlak, Ronika Behramzade, Samira Hassanpur ve Roya Javidnia'yý izleyeceðimiz film, 42. Fecr Uluslararasý Film Festivali'nde 12 dalda aday gösterildiði ödüllerden dördünün sahibi oldu. Görüntü yönetmenliðindeki utsalýðýný; Altýn Palmiye'li Abbas Kiyarüstemi, Asghar Ferhadi, Daryuþ Mehcuri, Muhsin Mahmelbaf, Oscar adayý Mecid Mecidi ve Naser Hemir gibi isimlerle çalýþtýðý filmlerle, pek çok kez kanýtlamýþ olan Mahmud Kalari'nin bu kez senarist ve yönetmen kimliðiyle karþýmýza çýktýðý film, 12. Boðaziçi Film Festivali'nde Avrupa prömiyerini yapacak.

2 Ocak/ January 2 (Yön: Zsófia Szilágyi)

Kocasýndan ayrýlan Klara, evden taþýnýrken arkadaþý Ági'den yardým alýr. Arabayla toplam yedi kere git-gel yaparlar. Her ne kadar her seferinde ayný yolu gidip gelseler de her tur farklýdýr. Ayrýlýðý, kadýnýn gözünden anlatan ve bu zor karar sonrasý karþýlaþtýðý tüm zorluklarý konu alan bu gerçekçi hikâyenin baþrollerinde Csenge Jóvári, Zsolt Dér, Ferenc Borbiczky ve Viola Béres'i izleyeceðiz. Zsófia Szilágyi'nin yazýp yönettiði film, Venedik Film Festivali'nin ardýndan Türkiye prömiyerini yapmak üzere 12. Boðaziçi Film Festivali'nde.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve Türkmedya'nýn ana medya sponsorluðu ile gerçekleþecek 12. Boðaziçi Film Festivali ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.

  • film festivali
  • uluslararasý yarýþma
  • ödüllü yapýmlar