Bir dönem Pamfilya bölgesine baþkentlik yaptýðý bilinen ve Anadolu'daki en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olmasýnýn yaný sýra mermer heykeltýraþlýðýyla da ünlü kentte, 1946'dan beri kazý çalýþmalarý yürütülüyor.
Þehir merkezindeki önemli anýtsal yapýlarýn gün ýþýðýna çýkarýldýðý, kuleleri, tiyatrosu, stadyumu, hamamlarý, anýtsal çeþmeleri ve sütunlu caddesiyle geçmiþin kapýlarýný aralayan antik kent 2009'dan beri UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alýyor.
Eski ihtiþamýna kavuþmasý için kazý, onarým ve restorasyon çalýþmalarýnýn devam ettiði Perge'de, Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn destekleriyle yaklaþýk 2 yýl önce baþlatýlan antik "Kestros Çeþmesi"ndeki su akýtma çalýþmalarý tamamlandý.
Milattan sonra 2. yüzyýlda Ýmparator Hadrianus döneminde yapýldýðý bilinen çeþmenden 1800 yýl sonra yeniden su akýtýlmaya baþlandý.
Kestros Çeþmesi, antik dönemde þehrin üç kilometre doðusundan geçen Kestros Nehri, günümüzdeki adýyla Aksu Çayý'ndan alýnan suyu kentin ortasýna taþýyor. Çeþmenin üzerindeki uzanmýþ tanrý figürü de bu nehir tanrýsý Kestros'u simgeliyor.
Perge Antik Kenti Kazý Baþkan Yardýmcýsý Ýstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Öðretim Üyesi Aytaç Dönmez, 1946 yýlýndan buyana kentte kazý çalýþmalarý yürütüldüðünü ve yaklaþýk 80 yýl süren çalýþmalarda kentin birçok bölümünün arkeolojik olarak açýða çýkarýldýðýný söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn "Geleceði Miras Projesi" kapsamýnda devam eden çalýþmalar kapsamýnda Perge'nin doðu caddesi, stadyum, amfitiyatro ve macellum alanlarýnda yapýlan kazýlarda birçok önemli bulguya ulaþýldýðýný belirten Dönmez, "Bu baðlamda özellikle 2022 yýlýnda Ýl Kültür Müdürlüðümüz ve Antalya Müzesinin destek ve teþvikleriyle baþladýðýmýz Kestros Çeþmesi'ndeki su akýtma çalýþmalarý Bakanlýðýmýzýn bu sene bizlere saðladýðý ödenekler sayesinde nihayetinde sonucuna ulaþtý ve Kestrop Çeþmesi 1800 yýl sonra yeniden suyuna kavuþtu." dedi.
Antik çeþmenin o dönemde 3 kilometre uzaklýktaki nehir tanrýsý olarakta bilinen Kestros Nehri'nden su kaynaðýný aldýðýný hatýrlatan Dönmez, çeþmenin aktýðý suyun 700 metre kanaldan loluþan lüks sayýlacak havuzdan akýtýldýðýný anlattý.
- "BU ALANI BÜTÜNÜYLE SERGÝLEMEYÝ PLANLIYORUZ"
Çalýþmalar kapsamýnda çeþmenin yalnýzca 100 metrelik kýsmýnda restorasyon ve konservasyon çalýþmalarýný tamamladýklarýný dile getiren Dönmez, þöyle konuþtu:
"Çeþmenin aslýnda en önemli özelliði gördüðünüz gibi çeþmenin oluðundan akan su ilk önce bir havuzda toplanýyor. Ardýndan da yaklaþýk 700 metre uzunluðunda bir kanaldan güneye doðru akýyor. Biz bugün tabii ki çalýþmalarýn ilk etabýnda yalnýzca kavþaða kadar olan bölümünü 100 metrelik bir bölümünü yeniden yaptýk onarým ve konservasyon çalýþmalarýyla saðlamlaþtýrdýk. Çeþmeyi o yöne doðru akýtmayý baþardýk. Evet çeþmedeki ilk çalýþmalarýmýz orijinal malzeme üzerinden ilerledi. Var olan malzemeler üzerinde sadece bakým onarým çalýþmalarý yaptýk. Bu çalýþmalarýn sonunda da çeþme akmaya baþladý. Suyu yine döneminde olduðu gibi ayný kaynaktan alýyoruz. Buradaki ikinci etaptaki hedefimiz de çeþmenin bütüncül bir restorasyonunu yapmak. Kazýlarda ortaya çýkaracaðýmýz yeni mimari bulgularla çeþmenin üçüncü aþama restorasyonunu yapmayý ve bu alaný bütünüyle sergilemeyi planlýyoruz."
Dönmez, Kestos Çeþmesi'nin yeniden hayat bulmasýyla birlikte bölgeye yönelik turistik ziyaretlerin artmasýný beklediklerini kaydetti.