Deniz, kum, güneþ turizminin yaný sýra tarihi ve kültürel yapýsýyla Gökova Körfezi'nin kýyýsýnda bulunan, her yýl binlerce yerli ve yabancý turistin ziyaret ettiði Akyaka'daki tarihi alanlarýn gün yüzüne çýkarýlmasý amacýyla Kültür Turizm Bakanlýðý ve Muðla Valiliði koordinesinde çalýþma yürütülüyor.
Yaklaþýk 2 bin 700 yýllýk geçmiþe sahip olduðu deðerlendirilen yerleþim yerinde, Orta Çað'dan kaldýðý belirtilen surlarýn büyük bölümü 10 aylýk çalýþma sonucu ortaya çýkarýldý.
Bölgedeki daha eski dönemlere ait 4 kaya mezarýnda temizlik ve kazý çalýþmalarý gerçekleþtirildi.
Kazý Baþkaný ve Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Baran, AA muhabirine, bölgede kazý çalýþmalarýnýn yaklaþýk 10 aydýr kesintisiz þekilde sürdüðünü kaydetti.
Buranýn, Karya'nýn önemli kentlerinden biri olduðunu anlatan Baran, "Þu anda Helenistik dönem izlerinin bulunduðu, olasýlýkla limanla baðlantýlý mekanlarýn kazýlarýný gerçekleþtiriyoruz. Kentte kazý yaptýðýmýz ve ayaða kaldýrdýðýmýz en önemli alanlardan bir tanesi de Orta Çað kalesi." dedi.
Kazý çalýþmalarýnda, kalenin, sonraki dönemlerde Osmanlý ve Selçuklular döneminde de kullanýldýðýný belirlediklerini aktaran Baran, aðýrlýklý olarak kale duvarlarýnýn açýlmasý ve bunlarýn konservasyonunu yaptýklarýný dile getirdi.
Kazý çalýþmalarýnýn yaný sýra kentte arkeolojik araþtýrma ve bilimsel çalýþmalarýn da devam ettiðine iþaret eden Baran, "Çalýþmalarýmýz ilerledikçe bu bölgenin geçmiþ kadim kültürlerinden Karya kültürü hakkýndaki bilgilerimiz eksiksiz þekilde tamamlanmýþ olacak. Yürüttüðümüz bütün çalýþmalarda Akyaka ile Ula ilçesini birbirine bir kültür rotasý gibi baðlamaya çalýþýyoruz. Biz bölgedeki bu kültür rotamýzý oluþturacak bu alanlarý, yavaþ yavaþ gezilebilir ve görülebilir hale getirmek için çalýþýyoruz." diye konuþtu.
Baran, önceki yýllarda bulunan kilise ve mozaik alanlarýnda da çalýþma yürüttüklerini, gün yüzüne çýkarýlan kiliselerde de çalýþma yürütüleceðini ifade etti.