Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý yetkilileri, Türkiye'nin Boston Baþkonsolosluðu'nda gerçekleþtirilen törende, Manisa'nýn Bintepeler bölgesinden kaçýrýlarak 1982'de ABD'ye getirilen altýn kolyeyi, sergilendiði Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin görevlilerinden teslim aldý.
Büyük öneme sahip tarihi eserin devir töreninde Türkiye'nin Boston Baþkonsolosu Murat Uðurluoðlu, New York Kültür ve Tanýtma Ataþesi Hilal Demirel ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi Yetkilileri hazýr bulundu.
New York Kültür ve Tanýtma Ataþesi Hilal Demirel, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, kolyenin yaklaþýk 20 santimetre uzunluðunda, altýn ve karnelyan taþlarýndan yapýlmýþ nar þeklinde boncuklardan oluþtuðu bilgisini paylaþtý.
Demirel, "Eser, milattan önce 6'ncý veya 5'inci yüzyýla tarihlendirilmekte olup Lidya sanatýnýn karakteristik özelliklerini taþýmaktadýr. Günümüze kadar iyi korunmuþ olan bu eser, Manisa Müzesi Müdürlüðü envanterinde kayýtlý Bintepeler nekropol alanýndan çýkan diðer eserlerle benzerlik göstermektedir." dedi.
Altýn kolyenin bölge için tarihi ve kültürel önemine deðinen Demirel, "Bu eserin iadesi hem arkeolojik araþtýrmalarýn ilerlemesi hem de kültürel mirasýmýzýn korunmasý açýsýndan önemli bir adým olarak deðerlendirilmektedir." diye konuþtu.
- ALTIN KOLYE
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý, titizlikle yürütülen uzun çalýþmalar sonucu, 1982'de Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin koleksiyonuna aldýðý altýn kolyenin Manisa'nýn Bintepeler olarak bilinen nekropol alanýna ait olduðunu tespit etmiþti.
Bakanlýk tarafýndan yürütülen arþiv araþtýrmalarý sonucu, kolyenin 1970'lerde Bintepeler bölgesinde yüzlerce Lidya tümülüsünün bulunduðu alandan yasa dýþý kazýlarla çýkarýldýðý ve yurt dýþýna kaçýrýldýðý anlaþýlmýþtý.
Bu geliþme üzerine Kültür ve Turizm Bakanlýðý geçen yýl Türkiye'nin Boston Baþkonsolosluðu aracýlýðýyla Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nden bu eserin iadesini istemiþti.
Müze yönetimi bu bilgiler ýþýðýnda kolyenin Türkiye'ye iadesini kabul etmiþti.