6 yazar 20 hazine
ABONE OL

Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Murathan Mungan, Elif Şafak ve Aslı Erdoğan’ın yaşam öyküleri ve eserlerinin ele alındığı ‘’İnsan Manzaraları-Türkiye’den Altı Yazar Portresi’’ belgeseli 21 Ekim’den itibaren TRT-Türk kanalında yayınlanacak. Belgesel 6 hafta boyunca pazar günleri saat 19.30’da izleyiciyle buluşacak. Belgeselin TRT-Türk’te yayına girecek olması dolayısıyla Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Tarabya’daki tarihi yazlık rezidansında düzenlenen tanıtım toplantısına, Büyükelçi Eberhard Pohl, edebiyatçılar Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Nazlı Eray, edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan, fotoğrafçı Ara Güler, belgeselin yazarı ve yönetmeni Osman Okkan ile TRT-Türk Genel Müdürü Ümit Sezgin’in yanı sıra edebiyat ve basın camiasından çok sayıda davetli katıldı. TRT-Türk Genel Müdürü Ümit Sezgin, zaman içinde, kültür alanındaki yayınların haber yayınlarına oranla daha büyük ilgi gördüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2003 yılında devreye soktuğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2008 yılından beri yaşayan insan hazineleri Türkiye ulusal envanteri çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Türkiye’nin 2006’da Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’nin tarafı olduğunu belirtti. Yaşayan insan hazinesinin, belirli unsurlarının icra edilmesi ve yeniden oluşturulması için gerekli olan bilgi ve becerileri yüksek derecede haiz olan kişileri ifade ettiğini anlatan Arı, geçen günlerde yaşamını yitiren halk ozanı, saz ve söz ustası Neşet Ertaş’ın ve diğer tüm insan hazinelerinin UNESCO tarafından değil söz konusu sözleşme çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yaşayan insan hazinesi seçildiğini vurguladı. Arı, bu yıl seçilen isimlerle birlikte Türkiye ulusal envanterinde yer alan yaşayan insan hazinesi sayısının 20 olduğunu belirtti.

KEŞKE TAKMA İSİMLE YAZSAYDIM

 ‘İnsan Manzaraları Türkiye’den Altı Yazar Portresi’ belgeselinin tanıtımına katılan yazar Murathan Mungan ‘’Şimdiki aklım olsaydı, tamamen takma bir isimle, hiç yüzümü göstermeden anonim bir kişilik olarak yazar ve yaşardım’’ dedi. Bu düşünceye, büyük ölçüde tanındıktan sonra vardığını söyleyen Mungan, ‘’Vardığım yerde insan olarak ve yazar olarak en çok ihtiyacını hissettiğim şey, anonim bir kimlik, görünmez olmak’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN HAZİNE İNSANLARI

-Orhan Kurt - Karagöz ustası -Metin Özlen - Karagöz ustası-Sıtkı Olçar (1948-2010) - çini ustası-Mehmet Girgiç - keçe ustası-Şeref Taşlıova - aşıklık geleneği - halk şairi -Hayri Dev - çam düdüğü yapım ve icracısı-Yaşar Güç - hortlatma kaval - dilli dilsiz kaval yapımcısı ve icracısı-Emine Karadayı - dokumacılık ve doğal boyamacılık ustası-Zakir Veli Aykut - dertli divani - zakirlik, -Bekir Tekeli - bağlama yapımcısı-Uğur Derman - klasik kitap sanatçısı-Hasan Çelebi - hüsn-ü hat sanatkarı-Mehmet Gürsoy - çini sanatçısı-Fuat Başar - ebru sanatçısı -Neşet Ertaş - abdallık geleneği - halk şairi-Cemil Kızılkaya - ahşap baskı- yazma ustası-Mahmut Sür - nazar boncuğu ustası-Tahsin Kalender - Ahlat yöresi taş ustası -İrfan Şahin - kispet ustası.