T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Sinema Genel Müdürlüðü, TRT, Anadolu Ajansý, Albayrak Medya, Yunus Emre Enstitüsü ve THY'nin katkýlarýyla Beyoðlu Belediyesi'nin ev sahipliðinde gerçekleþecek "8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali"nin detaylarý 24 Mayýs'ta, Beyoðlu Aynalýkavak Kasrý'nda gerçekleþtirilen basýn lansmanýnda katýlýmcýlarla paylaþýldý.
"8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali"nin tanýtým programýna sinema, kültür-sanat ve medya dünyasýna mensup çok sayýda isim katýlým gösterdi. Festivalin tanýtýmýnda açýlýþ konuþmasýný Fidan Sanat Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Abdulbaki Baþer gerçekleþtirdi. Baþer konuþmasýnda, son peygamber Hz. Muhammed'in adýný sanat diliyle duyurmayý hedefleyen ve tematik olarak gerçekleþtirilen bir festival düzenlediklerinden bahsetti. Baþer; eþ, baba, tüccar, devlet baþkaný, komutan gibi pek çok sýfatý kendisinde bulunduran bir peygamber olan Hz. Muhammed ile aslýnda dünyanýn en geniþ kapsamlý festivalini de gerçekleþtirdiklerini belirtti.
Tanýtým toplantýsýna katýlan yapýmcý ve yönetmen Nazif Tunç ise yaptýðý konuþmada, "Kurak ve yalnýz olduðumuz bir zamandan üreten ve güçlü yerlere doðru geldik. Sadece Alemlere Rahmet'te deðil, sanatýn ve sinemanýn birçok alanýnda üretmiþ olduðumuz eserlerle yalnýz yürüdüðümüz bir vadide bugün kalabalýðýz." ifadelerini kullandý. Büyük Taarruz'un 100'üncü yýlýna girerken sinemanýn da bir büyük taarruzu olmasý gerektiðini vurgulayan Tunç, kültürel emperyalizme karþý bir sanat ortaya koymanýn önemine dikkat çekti.
Festivalin ev sahipliðini yapan Beyoðlu Belediye Baþkaný Haydar Ali Yýldýz ise konuþmasýnda "Alemlere Rahmet Kýsa Film Festivali"nin uluslararasý olmasýnýn, Hz. Peygamber'in dünyaya tanýtýlmasý bakýmýndan herkese ayrý bir sorumluluk kattýðýna vurgu yaptý. Yýldýz, "Onlarca, yüzlerce kitabýn anlatamadýðý kutlu nebiyi kýsa bir film, 10-15 dakika içerisinde dünyaya anlatabilir. O bakýmdan bu tür festivaller çokça kýymetli. Beyoðlu Belediye Baþkaný ve bir sinemasever olarak sinemanýn, tiyatronun doðum yerinde böyle bir festivale ev sahipliði yapmak bizim için büyük bir onur." diyerek memnuniyetini ifade etti.
AK Parti Ýstanbul Milletvekili Halis Dalkýlýç ise konuþmasýnda deðerlerin önemsizleþtiði bir dönemde "8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali"nin önemli bir misyon üstlendiðini belirtti. Baþýndan beri festivalin yanýnda ve destekçisi olmaya çalýþtýðýný söyleyen Dalkýlýç, bu festivalin uzun metrajlý filmlerin yer aldýðý, insanlýk deðerlerini ön plana çýkaran film festivallerine vesile olmasýný dileyerek konuþmasýný sonlandýrdý.
Konuþmalarýn ardýndan geçmiþ yýllarda gerçekleþen festivallere ait tanýtým filmi izlenirken, toplantý "8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali" direktörü Cemil Nazlý, festivalin "Son Taslak Platformu" direktörü Belkýs Bayrak, danýþma kurulu üyeleri Nuray Kayacan Sünbül, Halil Kardaþ ve Koray Sevindi'nin festivalin detaylarýný aktardýðý konuþmalarla devam etti.
Festival Direktörü Cemil Nazlý, Hz. Muhammed'in hayatýna dair güzellikleri sanatsal bir anlatým diliyle sinemaya taþýmanýn gayretinde olduklarýný belirterek, "Bize ait birçok deðerimizin deðersizleþtirilmeye çalýþýldýðý bir dönemden geçiyoruz. Madem çað, görsel iletiþim çaðý. O vakit biz de bunu bu yolla yapmalýyýz." diye konuþtu. Festivalin 3 ana bölümden oluþtuðunu ifade eden Nazlý, "Bunlar Ulusal ve Uluslararasý Yarýþma, Son Taslak Endüstri Bölümü, Ulusal ve Uluslararasý Seçki ve Etkinlikler. Eðitime yönelik workshop'larýmýz ve ustalýk sýnýflarýmýz olacak. Finalist eserler, seçki ve bir ülkede özel gösterim gerçekleþtirilecek. Sinema endüstrisinde israf ve geri dönüþüm gibi farkýndalýk oluþturacak bazý meseleleri ile ilgili panel ve söyleþilerimiz bulunacak. Festivalimize baþvurular bugün itibarýyla yapýlabilecek ve 23 Eylül'e kadar baþvurular kabul edilecek. Finalistler 1 Kasým'da yapýlacak basýn toplantýsýyla duyurulacak. Festival etkinliklerimiz ise 21-27 Kasým tarihleri arasýnda Atlas Sinemasý, Akademi Beyoðlu ve Atatürk Kültür Merkezi'nde yapýlacak." diye konuþtu. Nazlý, finalist eserlerin gösterimleri ile özel seçkinin dýþýnda bu yýl ülke gösteriminin olacaðýný, bunun için Filistin'i seçtiklerini ve Filistinli yönetmenlerin kýsa filmlerinden özel bir seçkinin hazýrlanacaðýný açýkladý.
Direktör Cemil Nazlý, festivalde verilecek ödüllere dair, "Toplamda 300 bin TL ödül verilecek. Bunun 150 bin TL'si ulusal ve uluslararasý olmak üzere iki ayrý bölümde kurmaca, animasyon ve belgesel olmak üzere 6 ayrý ödüle 150 bin TL olarak daðýtýlacak. Diðer 150 bin TL ise TRT'nin katkýlarýyla hazýrlanan 'Son Taslak Platformu'nda kýsa film yapým desteði olmak üzere 3 projeye 40 ile 70 bin TL arasýnda 3 sinemacýya, daha iyi film çekebilmeleri için verilecek." ifadelerini kullandý.
Festivalin "Son Taslak Platformu" ile ilgili detaylarý aktaran direktör Belkýs Bayrak, geçen yýllarda yapýlan proje baþvurularýndan memnuniyetini belirtirken, "Kýsa filmlerin yapým desteðinde, bu yýl ulusal noktada odaðýmýz katýlan arkadaþlarýn uluslararasý ölçekte bir deneyim yaþamasý. Yapýyý buna göre revize ettik. Sunumlarýn yapýldýðý jüri ve eðitim programlarý buna göre düzenlendi." diye konuþtu. Ýnanç ve kültür konusunda aþina olunan israfla ilgili Bayrak, "Danýþma kurulumuzdaki isimlerin de desteðiyle hem bir filmin üretiminde hem de bir festivali yaparken karbon ayak izimizi nasýl küçültebiliriz, bu konuda neler yapabiliriz þeklinde 5 yýla yayýlan bir projeksiyon üzerinde çalýþýyoruz." ifadelerine yer verdi.
Festivalin danýþma kurulu üyelerinden Nuray Kayacan Sünbül, "8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali"nin belgesel türüne de yer vermesine ve tematik bir festival olmasýna vurgu yaparken, bu organizasyonu kültür yozlaþmalarýna karþý bir kale olarak gördüðünü söyledi. Üyelerden Halil Kardaþ, film çekimi konusunda en büyük israfýn zaman noktasýnda olduðunu belirtirken, bütçeli filmlerde buna paranýn da eklendiðini söyleyerek "Alemlere Rahmet" gibi festivallerle israfý engelleme kültürü için öncü rol üstlenildiðini ifade etti. Bir diðer üye Koray Sevindi ise animasyon üretiminin uzun bir döneme yayýldýðýný, bu anlamda çok emek istediðini söylerken, festivali bu anlamda da uluslararasý olmasý noktasýnda da çok önemsediðini belirtti.
Yarýþmada dereceye girenlerin ödüllerinin "Ulusal En Ýyi Kýsa Kurmaca Film Ödülü" 35 bin TL, "Ulusal En Ýyi Kýsa Belgesel Ödülü" 25 bin TL, "Ulusal En Ýyi Kýsa Animasyon Ödülü" 15 bin TL, "Uluslararasý En Ýyi Kýsa Film Ödülü" 35 bin TL, "Uluslararasý En Ýyi Kýsa Belgesel Ödülü" 25 bin TL, "Uluslararasý En Ýyi Kýsa Animasyon Ödülü" 15 bin TL, "Son Taslak" 3 proje için "Kýsa Film Yapým Desteði" 150 bin TL þeklinde olacaðý açýklandý.
21-27 Kasým tarihleri arasýnda gösterimler, söyleþiler, atölyeler, ustalýk sýnýfý ve bir panelden oluþacak etkinliklerin devam edeceði "8. Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Festivali"nin gala ve ödül töreni 27 Kasým'da yapýlacak. 24 Mayýs'ta baþlayan baþvurular için son tarih 23 Eylül olarak belirlenirken, yarýþmaya katýlým filmfreeway.com internet sitesi üzerinden saðlanabilecek.