Türkiye'nin en deðerli film festivallerinden biri olarak gösterilen ve bu yýl 9'uncusu düzenlenen Kýsa'dan Hisse Kýsa Film Festivali, Atlas 1948 Sinemasý'nda yapýlan ödül töreniyle sona erdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý'nýn destekleriyle Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eðitim Derneði tarafýndan Türk Telekom Tivibu ana sponsorluðunda gerçekleþen festivalin ödül töreni büyük ilgi gördü.
"Baþka Bi' Festival" mottosuyla yolculuðuna devam eden festivalin bu yýlki ana jürisinde yönetmen Semih Kaplanoðlu, oyuncu Güliz Gençoðlu, yönetmen Nuri Cihan Özdoðan, yapýmcý ve yönetmen Nurullah Yenihan, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven yer almýþtý. Etkinlikleri ve film gösterimleriyle birçok sinemacýyý ve sinemaseveri bir araya getiren festivalin ödül törenine, yönetmen Seyid Çolak, usta yönetmen Engin Ayça, yapýmcý Halil Kardaþ, Fuat Ceylan, usta oyuncu Gülsen Tuncer ve Ahmet Uluçay'ýn oðlu Ýdris Uluçay gibi isimlerin aralarýnda bulunduðu pek çok sinemacý katýldý. Kulaklarýn pasýný silen film müzikleri dinletisiyle baþlayan gece, konuþmalar ve ödül töreniyle son buldu.
BAÞKA BÝ' FESTÝVALÝZ
Sinemaseverlere özel hazýrlanan gecede açýlýþ konuþmasýný Festival Baþkaný Aþkýn Özcan yaptý. Özcan, "Dile kolay dokuzuncu yýlýmýzdayýz. Genç ve dinamik bir ekiple çalýþmanýn heyecaný ve gururu içindeyiz. Bu iþin arkasýnda çok büyük bir emek ve özveri var. Ýlk günden beri baþka bi' festival olduðumuzu iddia etik. Bu iddianýn altýný doldurduðumuzu düþünüyorum ve emeði geçen herkese teþekkür ediyorum." ifadelerini kullandý.
FÝLÝSTÝN'LE ÝLGÝLÝ HASSASÝYETÝ KAYBETMEYECÐÝZ
Ardýndan söz alan festivalin artistik direktörü Abdülhamit Güler, Filistin'de ve Lübnan'da yaþanan insanlýk suçuna dair düþüncelerini þöyle dile getirdi: "Biz hep sohbet, muhabbet kavramlarýnýn altýný çiziyoruz. Bu söylemin hakkýný verebilmek için elimizden geleni yapýyoruz. Ekibimizdeki genç arkadaþlarýmýzýn inancý ve azmi sayesinde bu çalýþmalar gerçekleþiyor. Bu yýl festivalimizi Ahmet Uluçay'a adadýk, ona özel bir belgesel hazýrladýk, etkinlikler yaptýk. En önemlisi de tasarýmlarýmýz ve içeriklerimizle de vurgulamaya çalýþtýðýmýz gibi bugün Filistin'de yaþanan, Lübnan'a da sirayet eden ve aslýnda sýnýrýmýzda olan savaþa karþý bu hassasiyeti kaybetmememiz ve devam ettirmemiz gerektiðini düþünüyoruz. Bunun için çalýþmalara devam edeceðiz."
BURADA GELECEÐÝN YÖNETMENLERÝNÝ GÖRDÜM, UMUTLANDIM
Gecede konuþma yapan bu yýlýn jüri baþkaný Semih Kaplanoðlu da Filistin'de yaþanan zulme dikkat çekerek þunlarý söyledi: "Gazze'de yaþanan soykýrýmýn bir an önce bitmesini ve oradaki insanlarýn kendi topraklarýnda huzur içinde yaþamasýný diliyorum. Ayrýca festival ekibine çok teþekkür ederim. Burada geleceðin yönetmenlerini gördüm, umutlandým. Farklý bakýþ açýlarýyla insanlýðýn deðerlerini öne çýkaracak iþler yapacaklarýna inanýyorum."
ÖDÜLLER SAHÝPLERÝNÝ BULDU
Jürinin deðerlendirmeleri sonucu, "Lise" kategorisinde En Ýyi Film Ödülü, "Eve Dönüþ" filmiyle Demir Demirbað'ýn oldu. Ahmet Uluçay anýsýna verilen Genç Öncüler Özel Ödülü, "Derlemek, Dolaþmak" adlý filmle Dilsu Atalay'a verildi. Festivalin "Deneysel" kategorisinde ise Hüseyin Urçuk, "Çamaþýr Ýpi" filmiyle ödül aldý. En Ýyi Animasyon Film Ödülü "Kaçýnýlmaz" adlý çalýþmasýyla Alper Ceviz'e verilirken, "Belgesel" kategorisinde En Ýyi Belgesel Film Ödülü'nü "Ýyi Ölüm" filmiyle Hasan Ete aldý. "Kurmaca" kategorisinde ise En Ýyi Film Ödülü'ne "Eksi Bir" filmiyle Ömer Ferhat Özmen layýk görüldü.
175 BÝN TL DEÐERÝNDE DESTEK ÖDÜLÜ VERÝLDÝ
Gecede 175 bin TL deðerinde nakdi ve yapým destek ödülü verildi. "Yapým Desteði" kategorisinde "Pizza Kulesi" projesiyle Talha Yasin Yaman, "Herkesin Unuttuðu Hikâye" filmiyle Tahir Altuntaþ, "Sýðýnak" filmiyle ise Seher Alhoz ödül aldý. Unity Production tarafýndan verilen "Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü" ise "Portakal Kokusu" filmiyle Esra Sevinç'e takdim edildi. Bunlarýn yaný sýra festivalde gösterim hakký kazanan filmlere de gösterim ücreti ödenecek.