Antalya Kültür Yolu Festivali'nde kültür sanat þöleni yaþanacak
ABONE OL

Türkiye Kültür Yolu Festivali, aylardýr Türkiye'nin farklý þehirlerinde sergiler, konserler, tiyatrolar, opera ve bale temsilleri, sinema gösterimleri, çocuk etkinlikleri ve söyleþilerle milyonlarca ziyaretçiyle buluþtu. 11 þehri kapsayan 500'den fazla mekanda 30 bine yakýn sanatçýnýn katýlýmýyla 4 binden fazla etkinliðin planlandýðý 100 gün süren festival serisinin son duraðý Antalya oldu.

Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamýnda Side Antik Kenti, Cumhuriyet Meydaný, Saat Kulesi, Konyaaltý, Kaleiçi baþta olmak üzere 50'ye yakýn noktada 500'den fazla etkinlikle festival coþkusu yaþanacak.

Festival, 4-5 Kasým'da Muratpaþa Lara bölgesinde yapýlacak yelken yarýþlarýyla baþlayacak. Festival boyunca Cumhuriyet Meydaný ve Side Antik Tiyatro'da gerçekleþtirilecek ücretsiz konserler sanatseverlerle buluþacak. 4 Kasým'da Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkrestasý ve Arpanatolia konseriyle baþlayacak Cumhuriyet Meydaný Konserleri, 5 Kasým'da Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý ve Devlet Çoksesli Korosu'nun "Cumhuriyet Konseri" ile devam edecek.

10 Kasým'da ise Antalya Devlet Opera ve Balesi, Atatürk'ü Anma Konseri ile sonsuzluða uðurlanýþýnýn 85.yýlýnda, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anacak.

Side Antik Tiyatro'su da 9 gün boyunca konserlere ev sahipliði yapacak. 6 Kasým'da Devlet Çoksesli Korosu, Carl Orff'un görkemli eseri Carmina Burana'yý seslendirecek.

ANTALYA NEKROPOL MÜZESÝ AÇILACAK

Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy'un katýlýmýyla festival kapsamýnda Antalya Müzesi Müdürlüðü ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce gerçekleþtirilen kazýlarda ortaya çýkarýlan 866 mezar ile mezarlardan çýkarýlan 457 eserin yer aldýðý Antalya Nekropol Müzesi açýlacak.

Müzede, "Çoban Ressam" olarak anýlan Sinan Demir'in çobanlýða sürrealist bir bakýþ açýsýyla yaklaþýp sürüsüyle yaþadýðý zamanlarý anlattýðý "Konar Göçer" isimli sergisi yer alacak.

Antalya Arkeoloji Müzesi'nde "Likya'dan Pamfilya'ya Antik Kentler Fotoðraf Sergisi", "Bahadýr Kalaycý'nýn Koleksiyonundan Cumhuriyet Sergisi", "Fotomaraton Antalya Fotoðraflarý Sergisi" gerçekleþtirilecek. Sergilerin yaný sýra müzede her gün bir söyleþi yapýlacak, arkeolojik eser konservasyon atölyeleri düzenlenecek.

Yörük kültürünü yaþatmak ve korumak adýna Antalya Kültür Sanat Kaleiçi Evi'nde ise çocuklar için Yörükler üzerine düþünme felsefe atölyeleri olacak. Cumhuriyet Meydaný'nda, Antalya Müzesi'nin kuruluþunda büyük emekleri olan ve hizmet ettiði yýllar boyunca Antalya tarihi ve kültürünü anlatan birçok önemli belge ve kitap býrakan Süleyman Fikri Erten'in objektifinden eski Antalya sergisi açýlacak.

Türkiye'nin dört bir yanýndan 92 sanatçýnýn heykel ve resim dalýndaki eserlerinin yer aldýðý "100. Yýla Özel 100 Eser Cumhuriyet Sergisi", DokumaPark Modern Sanatlar Galerisi'nde olacak. Antalya Aquarium'da gerçekleþecek Akdeniz Su Altý Arkeolojik Deðerleri Resim Sergisi ise Akdeniz'in su altý zenginliklerini hatýrlatacak. Side Müzesi de "Geçmiþten Günümüze Side Antik Kenti" fotoðraf sergisine ev sahipliði yapacak.

KAZI BAÞKANLARIYLA TARÝHÝ MEKANLARI GEZME FIRSATI

Tarih meraklýlarý festivale özel olarak Antalya'nýn birbirinden deðerleri kazý yerlerini Müzekart ile gezme imkaný bulacaklar. Prof. Dr. Nevzat Çelik ile Myra, Prof Dr. Havva Iþýk ile Patara, Doç Dr. Gökçen Kurtuluþ Öztaþkýn ile Olympos, Prof. Dr. Murat Arslan ile Phaselis, Dr. Mustafa Bilgin ile Aspendos, Prof. Dr. Feriþtah Alanyalý ile Side, Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe ile Perge, Doç Dr. Hasan Ertuð Ergürer ile Syedra Antik Kent, Prof. Dr. Osman Eravþar ile Alanya Kalesi gezisi düzenlenecek.

Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nde dijital sanat dalýnda ödül alan Refik Anadol'un Rönesans Rüyalarý dijital veri heykeli, Antalya'da Suna ve Ýnan Kýraç Kaleiçi Müzesi'nde sanatseverlerle buluþacak.

Okan Bayülgen'in Shakespeare'in ünlü trajedisinden esinle yazdýðý, yönettiði ve baþrole hayat verdiði "Richard", baþrollerini Funda Eryiðit, Hazar Ergüçlü ve Hidayet Erdinç'in paylaþtýðý "Timsah Ateþi" ve Kerem Alýþýk, Emir Özden ile Hatice Aslan'ýn yer aldýðýn "Küheylan" oyunlarý, Antalya'nýn yeni nesil gösteri merkezi Cosmos Theatre'da sahnelenecek.

Festival boyunca Antalya, Sivas ve Ýstanbul Devlet Tiyatrolarý tarafýndan "Toplu Hikayeler", "Buzlar Çözülmeden", "Peter Pan", "Midas'ýn Kulaklarý" ve "Hýrçýn Kýz" oyunlarý sahneye taþýnacak. Antalya Devlet Opera ve Balesi ise "Kamelyalý Kadýn", "Þekeronya" ve Atatürk'ü Anma Konseri ile seyirciye buluþacak. Þiir ve görsel showlarla renklendirilmiþ müzikal oyun "Ýzler" Side Antik Tiyatro'da oynanacak.

Festivalin son günü, 12 Kasým'da Antalya Arkeoloji Müzesi çok özel bir konsere ev sahipliði yapacak. Caz Özhan'ýn öðrencileri ve küçük kemancýlar Peren Alan, Atahan Dinç, Nehir Kýran Cameratalia Oda Orkestrasý ile beraber sahne alacaklar.

Etkinliklere katýlmak isteyenler, detaylý bilgiye "https://antalya.kulturyolufestivalleri.com" adresinden ulaþabilecek.