Apameia Antik Kenti'nde heyecanlandýran keþif
ABONE OL

Tarihi Ýpek Yolu ile Kral Yolu'nun kesiþtiði noktada yer alan Apameia Antik Kenti, Frig, Pers, Seleukos ve Roma uygarlýklarýndan önemli izler taþýyor.

Antik kentin tespit edilen "en önemli" mimari yapýsý antik tiyatrodaki kurtarma kazýsý, Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüðü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) iþ birliðinde, Dinar Kaymakamlýðý ve Belediyenin desteði ile dört yýldýr sürdürülüyor.

Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanýr, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, tarihi kaynaklarda Apameia'nýn Roma döneminde Ephesos'tan sonra Anadolu'nun ikinci büyük ticari merkezi olarak bilindiðini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlýðý Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðünün izni ile 2017'den itibaren Apameia'nýn tiyatro kýsmýndaki kurtarma kazýsý çalýþmalarýnýn sürdürüldüðünü dile getiren Tanýr, þöyle konuþtu:

"Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ile AKÜ Arkeoloji Bölümü öðretim üyelerinin görev aldýðý kazý çalýþmalarýnda antik tiyatrodaki bazý buluntular ve eserler ortaya çýkarýlmýþtýr. Ancak bu yýlki kazý çalýþmalarýnda, antik tiyatronun bitiþiðinde Helenistik döneme tarihlenen farklý bir yapýya ait olduðu deðerlendirilen bir duvar bulundu. Bu yapýnýn yaný sýra kurtarma kazýsýndaki seramik buluntularý da Apameia Antik Kenti'nin tarihi geçmiþinin MÖ 8'inci yüzyýla kadar gittiðini gösteriyor. Bu yapýnýn ortaya çýkarýlmasýnda görev alan kazý ekibine teþekkür ediyoruz."

- "ÖREN YERÝ STATÜSÜNDE TURÝZME KAZANDIRILMASI HEDEFLENÝYOR"

Tanýr, bölgedeki kurtarma kazýsýnýn Dinar ilçesinin tarihinin daha da aydýnlatacaðýný aktardý.

Antik kentin turizm açýsýndan önemine deðinen Tanýr, "Amacýmýz ilerleyen yýllarda Apameia'yý ören yeri haline dönüþtürerek turizme kazandýrmaktýr. Kazýnýn devam ettiði alan Afyonkarahisar-Ýzmir kara yoluna çok yakýn olduðu için turizm açýsýndan insanlarýn ziyaretleri de kolay olacak. Ören yeri olduktan sonra da buraya çok sayýda yerli ve yabancý turistin geleceðini düþünüyoruz." diye konuþtu.

Antik kentin tiyatrosunda yürütülen bu yýlki kurtarma kazýlarýnýn aralýk ayýna kadar devam edeceði öðrenildi.