Ateş Islağı’nda hüzün ve kaygı
ABONE OL

EDEBİYAT EMEKÇİSİ

Bu tabir ne kadar doğrudur bilmiyorum fakat Nazım Payam için “edebiyat emekçisi” demek geliyor içimden: Yazar bu işin okulunu okudu, yurdun çeşitli yörelerinde uzun yıllar öğretmenlik yaptı, birçok kültür sanat dergisinde şiir-deneme-eleştiri yazıları yayınladı, birbirinden kıymetli ödüllü kitapları var ve 1999’dan beri de Elazığ’da yayın hayatını sürdüren sanat-edebiyat dergisi Bizim Külliye’nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.

ÖDÜLLÜ YAZAR

Raflardaki yerini henüz almış Ateş Islağı okuduğum ilk Nazım Payam kitabı değil elbette. Daha önce TYB tarafından ödüllendirilmiş Ses ve Yaz adlı deneme kitabını okumuştum yazarın ve çok etkilenmiştim. Şimdi de Payam aynı etkiyi şiirleri ile bırakıyor üzerimde, desem abartı olmayacaktır.

HÜZÜN, KAYGI VE AŞK

“Ateş Islağı” minyatürden, defterden ve albümden olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Daha ilk şiirin ilk cümlesinden yakalıyor kitap okuyucuyu: “Ekmeği ıslatıyorsak iyi değil bu / Herşey tazeliğini yitiriyor demektir”. Hüzünden, açlıktan, geceden ve dostluktan bahseden ilk bölümün ardından “defterden” adlı ikinci kısım ile bol divan edebiyatı göndermeli bambaşka bir yüzünü gösteriyor kitap bize. Albümden’de ise devreye tüm gücü ile aşk, ‘kaygılar’ ve an’ların büyüsü giriyor. “Terkedilmiş bir sokağın evi” bizi ağırlıyor.

Şiir üzerine konuşmak, şiiri anlamak, tahlil etmek, altmetnini ve göndermelerini iyi okumak; sanırım en az “şiir yazmak” kadar çetin bir iştir. Tabii tüm -nitelikli- şiirler için söylüyorum bunu. “Ateş Islağı” da daha isminden içeriğine kadar dolu doluluğuyla okurları -hem tabii edebiyatın keyfini veren ve hem de saklı anlamları (toplumda bir yerlere gelmiş olanların kendilerine yaraşır biçimde davranıp davranmadıklarına ilişkin eleştiriler) ile gizemli denebilecek- bu “çetin” yolculuğa çağırıyor.