AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Ýsviçre makamlarýnca, ele geçirilen birtakým belgelerden hareketle kültür varlýðý kaçakçýlýðýna yönelik soruþturma baþlatýldý.
Derinleþtirilen soruþturma neticesinde bir suç þebekesince kültür varlýklarýnýn özellikle Orta Doðu ülkelerinden toplanarak Avrupa'ya kaçýrýldýðý, söz konusu þebekede kaçak kazýcýlar, tedarikçiler, aracýlar, restorasyon uzmanlarý, sahte eser üreticileri, galeri sahipleri ve sanat tacirlerinin bulunduðu belirlendi.
Ýsviçre, ABD, Karayipler, Cebelitarýk, Panama ve Ýngiltere'den firmalarýn da bu olaya karýþtýklarý saptanan soruþturma kapsamýnda, þebeke çökertildi, suça bulaþan kiþiler Cenevre Mahkemeleri tarafýndan çeþitli cezalara çarptýrýldý.
Operasyon, ayný zamanda kültür varlýðý kaçakçýlýðý yaptýðýndan þüphelenilen ve Avrupa piyasasýnda tanýnan bir þahýs ve firmasý hakkýnda da önemli bir soruþturmanýn baþlatýlmasýný saðladý.
- TÜRKÝYE HAREKETE GEÇTÝ
Bu süreçte Cenevre yakýnlarýnda gerçekleþtirilen gümrük denetlemesinde M.S 5'nci ve 7'nci yüzyýllar arasýna tarihlenen kandil ele geçirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlýðýna baðlý müze uzmanlarýnca incelenen ve Türkiye kökenli olup yasa dýþý olarak yurt dýþýna çýkarýldýðý anlaþýlan esere iliþkin hazýrlanan rapor, Türkiye'nin kültür varlýðý kaçakçýlýðýyla mücadele alanýnda ikili anlaþmasý bulunan Ýsviçre makamlarýyla paylaþýldý.
Ýsviçre'de yürütülen farklý bir soruþturma kapsamýnda da Ýstanbul, Balýkesir ve Ýzmit basýmý MS 4 ve 6'ncý yüzyýllar arasýna tarihlenen Bizans dönemine ait 7 sikke ile 1 altýn madalyon yakalandý.
- ESERLER TÜRKÝYE'YE ÝADE EDÝLDÝ
Ele geçirilen eserlerin köken ülkelerine iadelerine yönelik baþlatýlan çalýþma kapsamýnda M.S. 5'nci ve 7'nci yüzyýllar arasýna tarihlenen kandil ile 7 sikke ve 1 altýn madalyon ait olduklarý Türkiye'ye iade edildi.
Tarihi eserler, Kültür ve Turizm Bakanlýðý yetkililerince Türkiye'nin Ýsviçre Büyükelçiliðinde dün düzenlenen törenle teslim alýndý.
Eserlerin kasým ayý içinde Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor.
- 2024'TE 45 ESER GERÝ GETÝRÝLDÝ
Teslim alýnan eserlerle 2002 yýlýndan bu yana ana vatanýna döndürülen eser sayýsý 12 bin 164 oldu. Bu eserlerin 7 bin 846'sýnýn iadesi 2018'den sonra saðlandý.
Bu yýl içinde þu ana kadar iadesi saðlanan eser sayýsý da 45 olarak kayýtlara geçti.