Bakan Göktaþ, Türk Kadýn Öncüleri sergisini açtý
ABONE OL

Türkiye ve Hollanda arasýndaki Çalýþma Anlaþmasý'nýn 60'ýncý yýlý dolayýsýyla Galerim Sanat Galerisi'nde düzenlenen sergiye, Hollanda'nýn Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve 1965 yýlýnda Çalýþma Bakanlýðý yapan Ali Naili Erdem de katýldý.

Serginin açýlýþýnda konuþan Bakan Göktaþ, 60'lý yýllarda Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelere iþ gücü göçünün baþladýðýný, o dönemde Anadolu'nun farklý yerlerinden bu ülkelere "cesaretle" göç edildiðini anlattý.

Göç edenlerin, elinde bavulla "Bir tarla alýrým, bir ev alýrým akabinde tekrar ülkeme dönerim" niyetiyle buralara gittiðini belirten Göktaþ, kendi hikayesinin de bu dönemde baþladýðýný, dedesinin de ayný þartlarda Afyon'un Emirdað ilçesinden kalkýp birkaç seneliðine Belçika'ya göç ettiðini anlattý.

Hollanda'ya göç etmiþ ilk Türk kadýnlarýnýn, kýzlarýnýn, torunlarýnýn hikayelerinin kendisi için çok kýymetli olduðunu dile getiren Göktaþ, "Her kadýn portresi aslýnda cesaretin, azmin, fedakarlýðýn da bir göstergesi, bir yansýmasýdýr." dedi.

Göktaþ, þöyle konuþtu:

"Göç hikayelerinden bahsettiðimizde genelde erkekler üzerinden göçler yansýtýlýr. Kaldý ki iþ göçüne katýlan ve bu göçü ilk baþlatanlar arasýnda yoðun kadýn iþ gücü de vardý. Tek baþýna giden kadýnlar da vardý. Eþ olarak gidenler de vardý. Her biri gittiklerinde büyük fedakarlýklar gösterdiler. Bazen madenlerde, bazen geceleri çok yoðun mesailer harcarlardý. Hanýmlar da günlük hayatta hem çocuklarýn okula uyum sorunlarýyla veya kendileri de iþe giderek bir þekilde hayata tutunmak, oranýn dilini kavramak, kültürüne adapte olmak için yoðun bir gayret sarf ediyorlardý."

Kadýnlarýn iki ülke arasýndaki iþ birliðine, yaþadýklarý ülkenin ekonomisine çok yoðun katkýda bulunduklarýný ifade eden Göktaþ, bu hikayeleri yaþatmanýn da çok kýymetli olduðunu dile getirdi.

Bakan Göktaþ, sergide emeði geçenlere teþekkür etti.

- "BÝR ELÝN NESÝ VAR, ÝKÝ ELÝN SESÝ VAR"

Hollanda'nýn Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands da, serginin Hollanda'da bulunan ve üç jenerasyonu temsil eden Türk kadýnlarýn hikayelerini anlattýðýný belirtti.

Wijnands, 19 Aðustos 1964'te Hollanda Krallýðý ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir anlaþma imzalayarak Türk vatandaþlarýnýn Hollanda'da çalýþmaya davet edildiðini ifade ederek, "Bu sene bu anlaþmanýn 60. yýlýný kutlamaktayýz. Bu ayný zamanda Türkiye-Hollanda iliþkilerinde bir dönüm noktasýný temsil etmektedir." dedi.

1960'da Hollanda'da sadece 200 Türk vatandaþýnýn ikamet ettiðine deðinen Wijnands, bugün sayýnýn yarým milyona yaklaþtýðýný belirtti.

Wijnands, tarihe bakýldýðýnda pek çok kiþinin aklýna göç eden kiþiler olarak mevcut Türk-Hollandalý jenerasyonun babasý ya da dedesinin geldiðini belirterek, "Ancak bu hikayenin tamamý deðil. Hollanda'ya oldukça fazla kadýn da gitti. Bugün onlarýn hikayelerini duyurmak istiyoruz." diye konuþtu.

"Türkiye'nin Kadýn Öncüleri" sergisiyle kadýnlarý onurlandýrmak istediklerini ifade eden Wijnands, "Sergimizi Hollanda'da bulunan Haarlem þehrinden Türkiye'ye getirttik ve þimdiye kadar Türkiye'nin farklý þehir ve ilçelerinde sergileme imkaný bulduk. Bunlar arasýnda Bursa, Yozgat, Ýstanbul ve Emirdað var." dedi.

Wijnands, "'Öncüler' onlarý tanýmlamak için güzel bir kelime. Bu cesur kadýnlar bilmedikleri bir ülkeye yolculuk ettiler ve çoðu zaman ailelerine destek olabilmek için büyük fedakarlýk gösterdiler." ifadelerini kullandý.

Kadýnlarýn gösterdikleri çabayla Hollanda'nýn kalkýnmasýna katký saðladýðýna iþaret eden Wijnands, "2. Dünya Savaþý'ndan sonra desteðe ihtiyacýmýz vardý. Sonraki nesillerin önünü açtýlar." dedi.

Wijnands, ülkesinin kadýnlarýn tüm dünyada eþit konumda olabilmesi için destek verdiðine ve söz konusu serginin Hollanda'nýn bu tutumuyla örtüþtüðüne iþaret etti.

Konuþmalarýn ardýndan Bakan Göktaþ ve Büyükelçi Wijnands, açýlýþ kurdelesini kestiler. Göktaþ ve Wijnands, daha sonra sergiyi gezip fotoðraflarý incelediler ve kadýn hikayelerini dinlediler.

Sergi, 17 Ekim'e kadar açýk olacak.

  • Türk Kadýn Öncüleri
  • Haarlem Göçmen Kadýnlar
  • Mahinur Özdemir Göktaþ