Boðaziçi Film Festivali'nde ulusal yarýþma filmleri günü
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan gerçekleþtirilen 12. Boðaziçi Film Festivali'nin üçüncü gününde Ulusal Yarýþma filmlerinden "Mukadderat" ve "Fidan" ekipleri sahnedeydi. Gösterimlerin ardýndan seyirciyle buluþan film ekipleri, merak edilen sorularý cevaplandýrdý.

Günün ilk söyleþisi, Fidan ekibinindi. Atlas 1948 Sinemasý'ndaki söyleþiye; filmin yapýmcýsý, ayný zamanda yönetmen Ayçýl Yeltan'ýn da kardeþi olan, oyuncu Görkem Yeltan, Fidan karakterini canlandýran Leyla Smyrna Cabas, kurgu yönetmeni Melike Kasaplar ve sanat yönetmeni Canip Serten katýldý. Yurtdýþýnda olan yönetmen adýna filmin yapým süreci hakkýnda bilgi veren Görkem Yeltan, "Ablam hep kadýnlarýn eðitimi ile ilgili bir þeyler yapmak istiyordu" diye baþladýðý sözlerini þöyle sürdürdü: "Anadolu kadýnýnýn gücüne inanýyordu, eðitimine inanýyordu. Nazilliliyiz; orada eski kuþaktan okuyamayan kadýnlarýn hikayelerini duyardýk. Ama çok yakýn bir zamanda vardýðýmýzda da kýz çocuklarýnýn okumadýðý, okutulamadýðý gerçeðiyle karlaþtýk. Ablam da bütün hayatýný eðitime adayan, eðitimle geçiren hâlâ eðitimin içinde biri olarak hep bu hikayeyi anlatmak istedi" Filmde Fidan karakterini canlandýran Leyla Smyrna Cabas ise filme, fotoðraf sanatçýsý Muhsin Akgün'ün bir çalýþmasý vesilesiyle dahil olduðunu anlattý: "Muhsin benim fotoðraflarýmý kendi portfolyosu için çekiyor, Görkem de onlarý görmüþ ve yönetmene göstermiþ. Sonra Ayçýl'la tanýþtýk ve hiç rol falan konuþmadan uzunca bir sohbet ettik. O esnada Ayçýl benim için karar vermiþ çünkü Fidan hiç konuþmadýðý için iyi dinlemesi gerekiyormuþ ve Ayçýl benim çok iyi dinlediðimi söylüyor" Diyalog olmayan bir filmin kurgusunun daha zorlayýcý olup olmadýðý yolundaki bir soruyu ise Melike Kasaplar þöyle cevapladý: "Diyoloðun olmasý her zaman daha zorlayýcý oluyor kurgu sürecinde. Benim için de bu kadar diyalogsuz bir film olarak bir ilkti ama ilk olmasýnýn ötesinde biz, diyaloglarý bir tarafa býrakýrsak, kurguda duyguya bakýyoruz. Diyalog olsun olmasýn, duyguyu ortaya çýkarmaya çalýþýyoruz; asýl hedefimiz, duygu. O yüzden ben ordan ayrýlmadan, diyologlu bir filmi nasýl kurguluyorsam öyle kurgulamaya çalýþtým"

Günün diðer söyleþisi ise yine Atlas 1948 Sinemasý'ndaki Mukadderat'tý. Söyleþiye; yönetmen Nadim Güç, baþrol oyuncularý Nur Sürer ve Þerif Erol, senarist Erdi Iþýk ve görüntü yönetmeni Barýþ Iþýk katýldý. Nur Sürer, hikayenin ortaya çýkýþýný anlatýrken aslýnda kendisinin bir talebinin de etkili olduðunu açýkladý: Bir oyuncu arkadaþýmýzla beraber Erdi'yle tanýþtýk. Ben bir anda 'bizim yaþýmýzdaki oyunculara niye bir þey yazýlmýyor? Hep anneanne, babaanne...' dedim. Erdi de 'Nur abla, bir þey yazacaðým, oynayacak mýsýn?' dedi. Evet, dedim. Böylece iþte izlediðiniz hikaye yazýldý" Sürer'i tasdik eden senarist Erdi Iþýk da "Benim için çok özel bir hikaye. Nur ablayý hayal ederek, en baþýndan tamamen Nur abla için yazdýðým bir karakterdi. Yaklaþýk 2 sene önce Letonya'da bir yazarlýk kampýnda doðan bir fikir" Yönetmen Nadim Güç ise Iþýk'la iþbirlikleri, "Erdi'yle 'Kadýn' dizisini çekerken tanýþtýk. Bu hikayenin sadece üç satýrlýk bir cümlesinden bahsetti bana birkaç sene önce ve benim gözüm parladý. Bunun senaryosunu bir an önce okumak istediðimi söyledim. Sonra gerçekten çok iyi bir senaryo geldi" sözleriyle anlattý. Güç, sinema dilini kurarken Türk sinemasýnýn ustalarýndan esinlendiðini belirterek þöyle konuþtu: "Festivallerde iyi filmler izliyoruz ama, ben kendi adýma söyleyeyim, festivallere film ürettiðim zaman -eðer böyle bir hikayeyse- böyle bir anlatým dilini tercih ederim. Bu; Atýf Yýlmaz'dan, Yýlmaz Güney'den, Zeki Ökten'den gelmiþ bir dil ve ben onlarý çokça izliyorum. Hasret kaldýðým bir þey var, o yüzden de bu dili tercih ettim. Ben þahsen yönetmen olarak bir adým geride durmayý, hikayeye yer açmayý ve bunu asla dramatize etmeden hayatýn içindeki þekliyle görüntülemek isterim"

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve Türkmedya'nýn ana medya sponsorluðu ile gerçekleþtirilen "12. Boðaziçi Film Festivali" ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.

  • Boðaziçi Film Festivali
  • yarýþma
  • film