Bozkır ve Hür Köle’ye İngiltere’den iki ödül
ABONE OL
Yapımcı –yönetmen Metmet Tanrısever imzalı ‘Hür Köle’ ve ‘Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara’ adlı filmler İngiltere’nin Glosgow kentinde yapılan The Monthly Film Festivali’nden iki ödülle döndü. ‘Hür Köle’nin ikincilik ödülüne layık görüldüğü festivalde, ‘Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara’ ise üçüncü oldu.
 
Başrollerinde Soydan Soydaş, Seçil Buket Akıncı, Tarık Tanrısever, Yaşar Alptekin, Engin Yüksel, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Aslı Erdemir ve Melike Balçık’ın rol aldığı Hür Köle, sinema yönetmenliğine soyunan idealist bir imamın inişli çıkışlı hikayesine odaklanıyor.
 
BOZKIR’DAN BİR MERTLİK HİKAYESİ
 
Yapımcılığını Feza Film’in üstlendiği bir diğer ödüllü film ‘Bozkır-Kuşlara Bak Kuşlara’nın başrollerinde ise Soydan Soydaş, Haldun Boysan, Ayça Ayşin Turan, Mehmet Tanrısever, Yaşar Alptekin, Barış Hayta, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Tarık Tanrısever, Süleyman Kabaali yer alıyor.
 
Konya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarını başarılı görsellerle beyazperdeye taşıyan ‘Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara’ Konya Bozkır’ın doğal güzelliklerinin yanı sıra, bir mertlik öyküsü eşliğinde, Abdullah ve Ziya adlı iki arkadaşın hikayesine odaklanıyor.
 
Her iki film de farklı ülkelerde 20 festivalin gösterim listesine alındı. Öte yandan dünya genelinde 470 civarında festivale başvuruda bulunuldu.
 
Feza Film’in yapımcılığında yönetmenliğini Mehmet Tanırısever’in üstlendiği Hür Köle ve Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara, eylül ayında vizyona girecek.
 
YÖNETMEN GÖRÜŞÜ
 
METMET TYANRISEVER:
 
HÜR KÖLE
 
Uzun bir aradan sonra iki filmle birden beyaz perdeye dönüş yapan yapımcı yönetmen Mehmet Tanrısever, eylül ayında vizyona girecek Hür Köle ve Bozkır Kuşlara Bak Kuşlara adlı filmlerin seyirciye vereceği en önemli duygunun ‘sahicilik’ olduğunu vurguluyor.
 
Tanrısever, Hür Köle’nin günümüz insanına ‘gerçekten hür bireyler olarak mı yaşıyoruz’ sorusunu yönelterek, iç dünyamıza sorgulayıcı bir ayna tuttuğunu dile getiriyor.
 
BOZKIR/KUŞLARA BAK KUŞLARA
 
Bir diğer ödüllü film Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara hakkında bilgi veren yapımcı-yönetmen Mehmet Tanrısever, Anadolu insanının mertliğini ve kahramanlığını vurgulamak istediklerini söylüyor. Günümüzde insanların ihtiyaçlarının giderek arttığını, buna rağmen mertlik ve cömertlik gibi özelliklerin azaldığını kaydeden Tanrısever, ‘Bazı insani değerlerin yeniden hatırlanmasında fayda var. Filmimi böyle bir amaca hizmet etmeyi hedefliyor’ diye konuştu.
 
Bu tür yapımların aslında okul niteliği taşıdığını dile getiren Tanrısever, sanatçıların bir görevinin de eserleri üzerinden toplumu iyiye ve güzele teşvik etmek olduğunu söylüyor.
 
TURİZME KATKI SAĞLAYACAK
 
Konya’nın benzersiz tabi güzellikleri ‘Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara’ filmi için doğal bir plato oluşturmuş durumda. Konya Bozkır’daki kanyonların Arizona’da bile olmadığını dile getiren yönetmen Mehmet Tanrısever, filmde orijinal mekanların yer aldığını belirterek, filmin turizme katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.
 
İKİ YENİ FİLM DAHA GELİYOR
 
Yapımcı yönetmen Mehmet Tanırsever, bu yıl içinde çekimlerine başlayacakları iki filmin daha müjdesini verdi. Tanrısever, senaryo aşamasında olan filmlerden ‘Keman Ağıtları’nın çekimlerine haziran ayında, ‘Mahşer’ adını taşıyan filmin çekimlerine ise eylülde başlayacaklarını duyurdu.
 
Hür Köle Film Konusu
 
İdealleri için imamlığı bırakıp film yönetmenliği yapan Mehmet, maddi sıkıntılar içerisinde yaşamını sürdürmektedir. Eşi ile boşandığı için küçük kızı Ayşe ile pansiyonda kalmaya başlar ve çekmek istediği filmi için kapı kapı yapımcıları dolaşır. Ancak, Mehmet’in filmine kimse yatırım yapmaz. Mehmet borç içindedir ve kızı Ayşe’yi çocuk yuvasına yerleştirmek zorunda kalır. İntiharın eşiğine gelen Mehmet, yaşam hakkında öğütler veren bir Derviş’in ansızın ortaya çıkmasıyla yeniden hayata tutunur. İlk bulduğu işte, zor şartlar altında otelde bir temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Ara sıra kızı Ayşe’yi ziyaret eder. Sağlık sorunlarını, yalnızlığını ve çaresizliğini düşünmeden, çalışarak hayatta var olmaya gayret gösterdiği bir gün Mehmet’in yolu varlıklı bir ailenin yürüme engelli kızı Esma ile kesişir. Esma Mehmet’in hayatına hem güzellikler hem de Mehmet için karar vermesi zor anlar getirecektir.
 
Bozkır/Kuşlara Bak Kuşlara Film Konusu:
 
Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan Silah Çerçiliğiyle hayatlarını kazanan Abdullah ile Çolak Ziya için Mertlik, Namus ve Şeref her şeyden önce gelir. Abdullah, arkadaşı Çolak Ziya ile zıt karakterlerde olsa da arkadaşlıkları ve ortaklıkları uzun yıllara dayanır. Abdullah, sıkı çalışmış ve hayalini kurduğu atı almıştır. Şimdi sırada gönül düşürdüğü sözlüsü, Emine ile evlenecek ve mutlu bir hayat kuracaktır. Çolak Ziya ise, günlük yaşar, evlenerek yuva kurma gibi bir derdi olmadan amacı sadece kazandığı paraları helali haramı gözetmeden harcayarak keyif sürmektir. Bir gün Abdullah ile Çolak Ziya’nın yolları Abdullah’ın asker arkadaşı Testici Bekir’in evine düşer. Burada gelişen beklenmedik olaylar sonu hapisle bitecek boyut kazanır.