Buika: Türkiye'yi bir rüya ülke olarak görüyorum
ABONE OL

Geçen ay Ýstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Ýzmir'de konser veren Ekvator Ginesi kökenli sanatçý, flamenko, soul, Afrika, r&b, rumba ve cazýn da içinde bulunduðu farklý tarzlarda müzik yapýyor, müziðinde sakinlik, barýþ, özgürlük, tutku gibi temalara yer veriyor.

Türkiye turnesi için geldiði Ýstanbul'da AA muhabirinin sorularýný cevaplayan sanatçý, Ýstanbul'da her zaman kendisini iyi hissettiðini belirterek, "Herkes Ýstanbul'da iyi hisseder. Nereden gelirseniz gelin, Ýstanbul'a ayak bastýðýnýz zaman iyi hissetmeye baþlarsýnýz." ifadelerini kullandý.

Sahnede dinleyicilerin karþýsýna çýkmaktan duyduðu mutluluðu dile getiren Buika, "Sahne daha rahat hissettiðim ve insanlarla daha iyi iletiþim kurduðum yer. Bunu da müzik aracýlýðýyla yapýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

- "MÜZÝÐE OLAN SEVGÝMÝZ BÝZÝM ORTAK DÝLÝMÝZ"

Ýspanyolca þarkýlar söylediðini ve baþlarda Türk insanýnýn müziðini neden sevdiðine anlam veremediðini vurgulayan sanatçý, þunlarý kaydetti:

"Ýngilizce þarkýlarým da var ve Türkler genelde çok iyi Ýngilizce konuþuyor ama Ýspanyolca konuþan çok kiþi yok. Bu yüzden insanlarýn burada benim müziðimi neden çok beðendiklerini anlamýyorum. Sanýrým benim söyleyiþ tarzýmý beðeniyorlar çünkü iþin temelinde müziðe olan sevgimiz var, bu bizim ortak dilimiz. Mesela ben Türk müzisyenleri dinleyince dillerini anlamýyorum ama melodi ve duygular beni çekiyor. Türk insaný Ýspanyol, Fransýz, Rus, Ýngilizler nasýlsa öyle hissediyor. Hepimiz ayný duygulara sahibiz. Mutlu olmak istiyoruz. Ýyi bir ailede, iyi bir eve sahip olmak istiyoruz. Herkesin umutlarý aþaðý yukarý ayný."

- "HEPÝNÝZÝ SEVÝYORUM, DÝNLEYÝCÝLER BÝZÝM PATRONUMUZ"

Buika, konserlerinde dinleyicilerin tavrýna ve isteklerine göre doðaçlama bir repertuvar seslendirdiðine iþaret ederek, "Hayranlarýmý seviyorum. Size bir mesajým var, hepinizi seviyorum ve teþekkür ederim. Çünkü günün sonunda dinleyiciler bizim patronumuz." dedi.

Türkiye'yi bir rüya ülke olarak gördüðünün altýný çizen Buika, "Çünkü Türk halký, Türk dinleyiciler iyi müzikten anlýyor, müzik hakkýnda çok þey biliyor. Mesela, eðer bir þarkýcýysanýz ve baþarý veya baþka bir þey için þarký söylüyorsanýz Türk dinleyici bunu fark ediyor, sizi desteklemiyor. Dürüst olduðunuzu, samimiyetinizi gördüklerinde sizi destekliyorlar." þeklinde konuþtu.

Ünlü þarkýcý, sahneye samimiyetle çýktýðýnda dinleyicilerin gerçeði fark ettiðini bunu insanlarýn yüzünden anlayabildiðini bu nedenle Türkiye'de olmayý sevdiðini aktardý.

Pek çok þehirde konserler verdiðinin altýný çizen sanatçý, bir gün büyük bir ülke olan Türkiye'nin her yerinde konser vermiþ olmayý ve þarkýlar söyleyebilmeyi umduðunu, bunu Türk halký için yapacaðýný söyledi.

- "KÝMSE SAVAÞI HAK ETMÝYOR"

Filistin'de yaþananlara da deðinen Buika, þu bilgileri verdi:

"Acý cevap deðil. Kesinlikle acý bir cevap deðil. Bir çatýþma hakkýnda konuþabiliyorsak, o zaman sorun olmaz ama eðer savaþmak zorunda kalýrsak herkes acý çeker. Bu ülkede insanlar çok çalýþýyor. Kötü bir þeyi hak etmiyor. Diðer tüm ülkeler için de ayný þey geçerli. Filistin, Ýspanya, Ýngiltere olsun, hepsinde insanlar çok çalýþýyor. Ýnsanlarýn acýsýna saygý duymalýyýz. Uyandýðýmýz andan itibaren, neredeyse uyuyana kadar çalýþýyoruz. Düþmanlar sahte. Bu bir yalan, sadece çalýþan insanlar var. Yýllardýr dünya çapýnda turneler yapýyorum. Uçaktan indiðimde gördüðüm tek þey çalýþan, çalýþan, çalýþan, acý ve ýztýrap çeken insanlar. Kimse savaþý hak etmiyor. Hiç kimse acýyý hak etmiyor. Tanrý'nýn istediði bu deðil. Tanrý birbirimizle kavga etmemizi istemiyor. Bu iyi deðil. Ýnsanlarýn acý çekmesi iyi bir þey deðil çocuklarýn acý çekmesi iyi deðil." þeklinde konuþtu.

Baþarýlý sanatçý, bugünün yaþlý neslinin, geçmiþte çeþitli savaþlar gördüðünü vurgulayarak, "Hayatlarý boyunca savaþtýlar ve þimdi çocuklarýn savaþlarda nasýl öldüðünü görüyorlar. Bu adil deðil. Dünyadaki bütün savaþlara karþýyým. Herkesi seviyorum. Araplar, Hristiyanlar, Müslümanlar, Afrikalýlar, Filistinliler, Ruslar, herkesi seviyorum. Herkesi sevmeliyiz. Bu bizim dünyamýz. Kavga edemeyiz. Bu hoþ deðil hem de hiç hoþ deðil." diye konuþtu.