USTA RESSAM NEŞET GÜNAL VEFATININ 10. YILINDA İSTANBUL’DA İKİ AYRI SERGİ İLE ANILIYOR
İstanbul’da bugünlerde süregiden en önemli sanat olaylarından biri, hatta ikisi diyelim, Türk resminin en önemli figüratif isimlerinden Neşet Günal adına açılan sergiler... Sergilerden Galeri Selvin’de açılanı, usta ressamın siyah beyaz desenlerini bir araya getirirken, İşbank Kibele Sanat Galerisi’ndeki ise çeşitli koleksiyonlardan derlenen restrospektifleri kapsıyor. 60’lardan itibaren Türk resmine damga vuran isimlerden biri olan Günal, eserlerinde, sağlam desen yapısıyla doğup büyüdüğü Orta Anadolu’nun çorak topraklarını, yoksul ama çalışkan insanlarını anlatttı. Sanatçı, Türk resmine yerli ancak yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Yerelden evrensele yolculuk: Neşet Günal
Sanatçı, ‘Desenler bir sanatçının gizli bahçesidir. Bir desen de tıpkı bir tuval resmi gibi sanatçının özelliklerini yansıtır; hatta onu ele verir’ diyor. Şayet o bahçede dolaşmak isterseniz 30 Kasım’a kadar, sanatçının 10. ölüm yılı anısına Galeri Selvin’de düzenlenen ‘Bir Figür Ustası: Neşet Günal’dan Desenler Sergisi’ne yolunuzu düşürmelisiniz. Günal’ın sanatını izlemek için bir başka ve önemli alternatif de İş Sanat Kibele Galerisi’nde devam etmekte olan ‘Yerellikten Evrenselliği Yolculuk Neşet Günal’ başlıklı sergi. Usta ressamın 1946’dan 2001’e kadar ürettiği eserlere ev sahipliği yapan sergide sanatçının portre ve desen çalışmaları yer alıyor. Mükemmel deseni, kusursuz kompozisyonu ve ifade gücüyle Neşet Günal günümüz Türk resminin büyük klasiklerinden biri olarak anılıyor. Günal, resimde kültürel kimlik sorununu en baştan beri gündemde tuttuğundan, yerellikten evrenselliğe ulaşmış nadir ustalar arasında yer alıyor. Bilindiği gibi 1950’li yıllar Türkiye’de köyden şehre göçün de başlangıcını oluşturuyor. İşte Günal, tam da bu dönemde aradığını bulmuşçasına resimlerinde yerelden evrensele uzanacak olan çizgisini de belirginleştirmenin ilk adımlarını atmıştı. Günal bu dönemden itibaren “toprak insanlarını”, Anadolu’nun sert yaşam koşullarını, çorak ve çıplak coğrafyasını gözler önüne seren eserler verdi.
ANADOLU BAŞ AKTÖR
Anadolu insanını başköşeye yerleştirdiği eserlerinde dışavurumcu, fantastik, hatta gerçeküstü öğelere de yer veren usta ressam Neşet Günal, 26 Kasım 2002 sabahı hayata gözlerini kapadı. Başlıca eserleri arasında, Çocuklar (1996), Korkuluk (1989), Duvar Dibi (1981), Toprak Adamı (1974) ve Başakçılar
(1984) var.