''Diyarbakýr Kültür Yolu Festivali'' baþladý
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Batuhan Mumcu, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ýçkale Müze Kompleksi'nde festivalin açýlýþý amacýyla düzenlenen programda, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy'un liderliðinde bir bölgede ve bir þehirde baþlattýklarý, bu yýl 7 bölgede 16 þehirde devam ettirdikleri ülkenin en büyük ve zengin marka projelerinden biri olduðunu söyledi.

Diyarbakýr'ýn bu yýl 3. kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasýnda yer aldýðýný anlatan Mumcu, kentin tarihi mekanlarý, genç ve dinamik nüfusuyla, turizm potansiyeliyle ve kendine özgü gastronomisiyle ülkenin önde gelen cazibe merkezlerinden biri olduðunu belirtti.

"Bize düþen Diyarbakýr'ýmýzýn tüm güzelliklerini, tarihi deðeri ve imkanlarýný daha görünür ve daha bilinir kýlmak. Bu amaçla Diyarbakýr'ýn tarih kokan sokaklarýna, zamana meydan okuyan yapýlarý ve kadim kültür mirasýna yakýþýr þekilde 46 noktada 250'ye yakýn etkinlik planladýk. 9 gün boyunca konserler, sergiler, söyleþiler, her yaþa uygun etkinlikleri sanatseverlerimizle buluþturmayý düþünüyoruz." ifadelerini kullanan Mumcu, festivalin Diyarbakýr'ýn mevcut turizm potansiyeline de büyük hareketlilik getireceðine inandýklarýný kaydetti.

Mumcu, þöyle konuþtu:

"Gerek civar þehirlerden gerek 81 vilayetimizden ve yurt dýþýndan olmak üzere festivalin büyük ilgi göreceðine inanýyorum. Festival duraklarýný keþfetmek için çok heyecanlýyým. Ýnþallah 7'den 70'e Diyarbakýrlýlarla birlikte diðer þehirlerden gelen misafirlerimizle, sanatçýlarýmýzla keyifli bir festival süreci geçireceðiz. Tüm vatandaþlarýmýzý büyük çoðunluðu ücretsiz olan etkinliklerimize, kültür ve sanat buluþmalarýmýza katýlmaya davet ediyorum."

Vali Murat Zorluoðlu da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn organizasyonuyla baþlatýlan Kültür Yolu Festivallerinin geçen süre içerisinde geniþlediðini, yapýldýðý þehir sayýsýnýn arttýðýný, kapsamý da geniþletilerek bugün ülkenin en önemli kültür ve sanat etkinliði haline geldiðini bildirdi.

Diyarbakýr'ýn da bu muhteþem etkinliklerle buluþtuðunu dile getiren Zorluoðlu, kentte de bu büyük sanat ve kültür organizasyonunun gerçekleþtiðini anlattý.

Festival için Bakan Ersoy'a ve Bakanlýk yetkililerine teþekkür eden Zorluoðlu, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Diyarbakýr çok önemli turizm potansiyeline sahip. Diyarbakýr'ýn geçmiþi milattan önce 10 bin 500 yýlýna kadar gidiyor. Bu ana kadar tespit edebildiðimiz, kazýlarda elde edebildiðimiz bütün bulgular Diyarbakýr'da tarihin 12 bin 500 sene öncesine gittiðini gösteriyor. Çayönü arkeolojik kazý alanýmýzda elde ettiðimiz bulgular, insanlýðýn toplayýcýlýk ve avcýlýk döneminden yerleþik hayata bu bölgede geçtiðini gösteriyor ve yine ilk tarýmýn burada yapýldýðýný, ilk buðdayýn Diyarbakýr'da üretildiðini bulgular bize gösteriyor. Diyarbakýr çok önemli bir inanç turizm merkezidir. Ýçerisinde bulunduðumuz bu alanýn hemen arkasýnda bulunan Süleyman Camisi'nin içerisinde 27 sahabe medfundur. Çünkü Diyarbakýr Peygamber Efendimizin vefatýnýn 7. yýlýnda 639'da Hz. Ömer döneminde Ýslam ordularý tarafýndan fethedilmiþ, çok önemli bir beldedir. Bu fetih sýrasýnda burada 500'e yakýn sahabe þehit olmuþ. Eðil ilçemizde Kur'an-ý Kerim'de ismi geçen iki peygamber olan Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa'nýn da kabirleri bulunmaktadýr. Bunlara ilave olarak çok sayýda cami, kilise, han, hamam, konak ve benzeri yapýyý Diyarbakýr bugüne kadar çok iyi bir þekilde taþýyabilmiþtir. Kentin huzur ve güvenin de tam olarak saðlanmasýyla Kültür ve Turizm Bakanlýðýmýzýn da katkýlarýyla gerçekleþtireceðimiz tanýtým faaliyetleriyle Diyarbakýr önümüzdeki yýllarýn Türkiye'de parlayan þehri olmaya en büyük adaydýr."

Daha sonra Ýç Kale Kompleksi'nde kurulan stantlar gezildi, Arkeoloji Müzesi'nde Geleneksel Sanatlar Derneðinin "Coðrafya Geleneðin Kaderi: Diyarbakýr", Türkiye Jokey Kulübünün "12. Resim Yarýþmasý", Diyarbakýr PTT Baþmüdürlüðünün "Pullarýn Iþýðýnda Tarihin Ýzinde Pul" sergilerinin açýlýþý yapýldý.

Festivale katýlanlar sergileri gezdi ve çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý.

Açýlýþa, AK Parti Diyarbakýr Milletvekili Suna Kepolu Ataman, CHP Diyarbakýr Milletvekili Sezgin Tanrýkulu, Kültür ve Turizm Bakanlýðý Yaþayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürü Tamer Karadaðlý, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Saðtürk, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, AK Parti Diyarbakýr Ýl Baþkaný Mehmet Raþit Ocak ile kurumlar ve sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri katýldý.