Tamer Karadaðlý, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayýsýyla, göreve geldiði günden bugüne yaptýðý çalýþmalarý ve yeni projelerini AA muhabirine anlattý.
Göreve gelir gelmez DT çalýþanlarýnýn özlük haklarýnda düzenlemeye gidilmesi için çalýþmalar yaptýklarýný belirten Karadaðlý, dinamik ve atak bir yönetim tarzý izlediklerini, Türkiye'nin en güzide kurumlarýndan biri olan DT'de arada ufak tefek aksaklýklarýn yaþanmasýnýn da doðal olduðunu söyledi.
Devlet Tiyatrolarýnýn bir bütün olarak deðerlendirilmesi gerektiðini, sadece oyunculardan ibaret olmadýðýný, teknik ekip, idari kadrosuyla herkesi kucaklamaya çalýþtýklarýný belirten Karadaðlý, "Çalýþanlarýmýzýn özlük haklarýný koruyabilmek en önemlisi." dedi.
Karadaðlý, DT repertuarýný geniþlettiklerini, daha önce hiç oynanmamýþ, romandan oyunlaþtýrýlan oyunlara yöneldiklerini belirterek, eskiden 3-5 senede bir oynayan oyunlarýn tekrar sahnelendiðini ve bu anlayýþtan biraz vazgeçtiklerini söyledi.
Göreve geldiðinde ilk iþlerden birisinin Cumhuriyetin 100'üncü yýlýna özel bir üçleme olan "Yüzyýllýk Destan: Ateþ" oyununu sahnelemek olduðunu belirten Karadaðlý, "Yüzyýllýk Destan: Savaþ ikinci oyunumuz ve 19 Mayýs'ta prömiyer yapacak. 'Yüzyýllýk Destan: Bayrak' üçüncü oyun da 30 Aðustos'ta seyirciyle buluþacak." dedi.
Devlet Tiyatrolarýnýn oyunlarýna özel, yeni afiþ tasarýmý ve oyun tanýtým videolarýnýn ilgi çektiðini kaydeden Karadaðlý, hayatý, gençleri yakalamanýn önemli olduðuna iþaret etti.
Karadaðlý, "Benim özel sektörden geliyor olmamýn avantajlarýný kullanarak, daha insan odaklý bir afiþ tasarýmýna gittik. Belki de pek çok oyuncu arkadaþýmýz afiþlerde kendini göremeyecek. Bizim afiþlerimiz biraz klasikti. Þimdi en güzel, en insan odaklý ifadeleri bulmaya çalýþýyoruz. Afiþler ilgi çekti ve faydasýný gördük. Tiyatro interaktif bir iþtir, canlýdýr. Görsel olarak sosyal medyayý kullanmamýz adýna videolarýn çok faydasý oldu." dedi.
Yakýn zamanda sahneye konulan Ayþe Emel Mesci'nin yönettiði, Kemal Tahir'in romanýndan uyarlanan Devlet Ana oyununun baþarý yakaladýðýný belirten Karadaðlý, "Yeni sanat sezonunda bir dengeleme yapacaðýz eserler arasýnda. Romandan uyarlanan eserlerimiz ve klasiklerimiz olacak. Yerli yazarlara da önem veriyoruz ve bu dengeyi kurmamýz gerekiyor. Bizim topraðýmýzýn hikayelerini anlatmak çok önemli. Klasiklerimiz de olacak, topraðýmýzýn hikayeleri de olacak." diye konuþtu.
Karadaðlý, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Hem meslektaþlarýmýn hem de seyircilerimizin 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutluyorum. Bugün, bütün oyunlarýmýzý ücretsiz oynuyoruz. Salgýn döneminde Devlet Tiyatrolarý özel tiyatrolara sahnelerini açmýþtý, açmaya da devam edeceðiz. Devlet Tiyatrolarý, Türkiye'deki en büyük sanatsal kurum, bir yerde hamilik görevimiz de var. Tabii yardýmcý olacaðýz, boþ günlerimizde sahnelerimizi açacaðýz. Ama her zaman sahnelerimizi açamayýz, bunun bir dengesini kurmak gerekiyor. Kýzýlay'daki 75. Yýl Sahnemizi sadece tahsisler için ayýrdýk. Diðer sahnelerimizin kapýlarýný da bizim oynamadýðýmýz günlerde özel tiyatrolara açmaya devam edeceðiz."
Çok iyi bir ekiple çalýþtýðýný, geldiði günden bugüne çok koþturduðunu, çaba harcadýðýný ifade eden Karadaðlý, her yere oyun götürmek istediklerini söyledi.
Devlet Tiyatrolarýnýn bilet fiyatlarýný özel tiyatrolara nazaran oldukça uygun fiyatlarda satýþa sunduðunu belirten Karadaðlý, þunlarý kaydetti:
"Londra, New York'a gittiðinizde müzikal izlemek istediðinizde biletler tükenmiþse karaborsadan bilet alýnýyor ve çok pahalýdýr. Biz kar amacý gütmeyen bir kurum olduðumuz için bilet fiyatlarýný çok düþükte tutuyoruz. Bizim için önemli olan sanatý, tiyatroyu insanlarýmýza yayabilmek. 2023-2024 sanat sezonunun baþladýðý ekim ayýndan bugüne 201 oyunla 4 bin 84 temsil gerçekleþtirildi. 1 milyon 247 bin 601 seyirciye ulaþýldý. Seyirci sayýmýzda geçen seneye göre yüzde 10'luk bir artýþ var. Bu mutluluk verici bir rakam. Demek ki afiþ, tanýtým videosu ve repertuvarýmýzýn farký varmýþ ki, halkýmýz teveccüh gösteriyor."
DT'nin oyun yazýmlarýnda yapay zeka kullanýmýna iliþkin de deðerlendirmelerini paylaþan Karadaðlý, "Ýnsan odaklý gittiðimiz için yapay zeka oyunu yazdýrýr mýyýz? Sanmýyorum. En azýndan yakýn bir tarihte deðil. Belki daha sonra denenebilir, o da deneysel olacaktýr." dedi.
Türkiye ile Yunanistan ortak yapýmý Romeo ve Juliet oyunundaki çalýþmalara iliþkin bilgi veren Karadaðlý, ilk kez sahnelenecek oyunun provalarýnýn Yunanistan'da devam ettiðini, Yunan Pire Þehir Tiyatrosu ile birlikte sahneleyeceklerini söyledi.
Gelecek hafta kendisinin de Yunanistan'a bir ziyaret gerçekleþtirerek provalarý izleyeceðini belirten Karadaðlý, oyunun son yýllarda Yunanistan ile kültürel ve ekonomik yakýnlaþmanýn da bir göstergesi olduðuna dikkati çekti.
Farklý ülkelerle de bu tür projeleri gerçekleþtireceklerini ifade eden Karadaðlý, þöyle konuþtu:
"Biz hem kendi tiyatromuzu, ulusal tiyatromuzu yurt dýþýnda tanýtmakla mükellefiz ayný zamanda da yurt dýþýyla çok yakýn temas halinde olmamýz gerekiyor. Biz her yýl bir sürü festival yapýyoruz. Yurt dýþýndan onlarca tiyatroyu davet ediyoruz. Onlarý aðýrlýyoruz en iyi þekilde. Bu kültürel alýþveriþin giderek artmasý gerektiðine inanýyorum ben, çok büyük faydasý oluyor çünkü ülkeler arasý iliþkilerde. Ülkelerin kültürel iliþkisinin bu kadar yakýn olmasý aslýnda birçok problemi ortadan kaldýrabiliyor. Çünkü sanat öyle bir þey, güzellik katýyor, barýþ katýyor, yakýnlaþtýrýyor ülkeleri. Devlet Tiyatrolarýnýn Türk dünyasý ülkelerle de yeni çalýþmalar planlýyoruz."
Türk tiyatrosunun yurt dýþýnda sahnelenmesine iliþkin projelerini anlatan Karadaðlý, bu zamana kadar Devlet Tiyatrolarýnýn ABD ve Ýngiltere'ye turne yapmadýðýný öðrendiðini söyledi.
Tamer Karadaðlý, "En büyük hayallerimden biri, Amerika Broadway'de 3, 4 gün bir Türk müzikalini sahneleyebilmek. Apartman boyunda afiþlerimizi orada asabilmek ve orada sahneye çýkabilmek, Devlet Tiyatrosunu orada da gösterebilmek. Umuyorum önümüzdeki sene olacak ve Devlet Tiyatrolarýnýn 75'inci yýlýna denk gelmiþ olacak. Kendi topraklarýmýzýn hikayesini en iyi þekilde anlatacaðýmýz bir oyun olursa, bir müzikal olursa, dansýyla, þarkýlarýyla, oyunuyla, bundan daha güzel bir þey olamaz." dedi.
Bu gibi büyük projelerin hazýrlanmasýnýn zaman aldýðýný vurgulayan Karadaðlý, 2025'te, DT'nin kuruluþunun 75'inci yýlýnda hayata geçirmek istedikleri bu proje için Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüðü gibi kardeþ kurumlardan da faydalanabileceklerini belirtti.
DT Genel Müdürü Karadaðlý, yeni sanat sezonu hazýrlýklarýnýn baþladýðýný, her sene oyun sayýsýný ve performansý artýrmak istediklerini belirterek, "Yeni sahneler de açýyoruz. Geldiðimden bugüne 4 sahne açtýk. Bu tiyatrolara en iyi oyunlarýmýzý gönderiyoruz, yerleþik hale gelmelerini saðlýyoruz. Oyun sayýmýzý artýrabiliriz ama sahne sayýmýz yeterli deðil. Bu limitler içinde hareket etmemiz gerekiyor. Yakýn zamanda Düzce Devlet Tiyatrosu da perdelerini açacak." dedi.
Öte yandan, kendisinin de oyunlarda rol almasýna iliþkin Karadaðlý, "Ben þimdi tiyatro için uðraþmalýyým. Daha sonra, ikinci yýl belki, sistem iyice oturur, ben de oyun oynayabilirim. Þu anda arkadaþlarým için, tiyatro için uðraþýyorum." diye konuþtu.