Dünya tarihine ýþýk tutacak! Çalýþmalar sürüyor
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn yürüttüðü "Hersek Deltasý Kara ve Sualtý Kazýlarý", "Çobankale Kazý Alaný" ve kazý evlerini ziyaret eden Coþkun, Altýnova Belediyesi sponsorluðunda yürütülen çalýþmalardan dolayý Belediye Baþkaný Metin Oral'ý kutladý.

Coþkun, Altýnova Belediyesi Doða Eðitim Merkezi ve Kuþ Gözlem Kulesi Konferans Salonu'nda Hersek Deltasý Kara ve Sualtý Kazýlarý Baþkaný Dr. Öðretim Üyesi Serkan Gündüz'den Hersek'te yapýlan kara kazýlarý ve Limnae/Civetot Sualtý Kazýlarý hakkýnda bilgi aldý.

Buradan Kýyý Emniyeti Genel Müdürlüðü tarafýndan yenilenen, Marmara Denizi'nin en eski deniz fenerlerinden biri olan 157 yýllýk Yalova Hersek Dilburnu Deniz Feneri'ni gezen Coþkun, alanýn müzeye dönüþtürülme çalýþmalarý hakkýnda Altýnova Belediyesi Yüksek Arkeoloðu Iþýl Akalan Gündüz'den bilgi aldý.

Son olarak Çobankale ve kazý evini ziyaret eden Coþkun, Kazý Baþkaný Doç. Dr. Selçuk Seçkin'den kazý çalýþmasý ve ortaya çýkarýlan eserlerle ilgili bilgi aldý.

Altýnova'da çok önemli tarihi çalýþmalara imza atýldýðýný belirten Coþkun, "Osmanlý'nýn Bizans ile yaptýðý ilk savaþ olan Bafeus Savaþýnýn geçtiði Çobankale'de çalýþmalar bizlere yeni bilgiler verecektir. Halil Ýnalcýk hocamýza göre Osmanlý Devleti'nin kuruluþunun temeli olan Bafeus Savaþý'nýn geçtiði Çobankale'deki çalýþmalar, tarihimize yeni bilgiler sunacaktýr. Hersek'te gerçekleþtirilen kazýlar Selçuklu ve Osmanlý'nýn kuruluþ dönemi hakkýnda yepyeni bilgiler sunuyor. Ayrýca Helenapolis ve su altý kazý çalýþmalarý sadece Türk deðil dünya tarihine de ýþýk tutacak. 157 yýllýk tarihi Deniz Feneri Müzesi bölgeyi aydýnlatmaya devam edecek. Tüm bu çalýþmalar dünya tarihi açýsýndan büyük önem taþýyor." diye konuþtu.

Bölgedeki arkeolojik kazýlarýn yapýldýðý tek yerin Altýnova olduðunu dile getiren Baþkan Oral ise, Çobankale ve Hersek Deltasý kazýlarýnýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kararýyla 12 ay kesintisiz hale geldiðini belirterek þunlarý kaydetti:

"Bize her türlü desteði veren baþta Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'a, Kültür ve Turizm Bakanýmýz Sayýn Mehmet Nuri Ersoy'un þahsýnda hükümetimize, Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdür Yardýmcýsý Sayýn Yahya Coþkun'un þahsýnda bakanlýk bürokratlarýna, AK Parti Ýl Baþkanýmýz Sayýn Muðlim Baðatar'ýn þahsýnda tüm teþkilatlarýmýza, AK Parti MKYK üyesi Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüþ, AK Parti Yalova Milletvekili Sayýn Meliha Akyol'a ve AK Parti Ýlçe Baþkanýmýz Sayýn Hasan Zafer'e, ilçe halkým ile tarih ve kültür sevdalýlarý adýna teþekkür ederim."